به گزارش سایت ستاد حقوق بشر، روزنامه گاردین در گزارشی به بررسی تدابیر مهاجرستیزانه کشورهای اروپایی پرداخت و نوشت: پیمان مهاجرتی اتحادیه اروپا که سرانجام پس از یک دهه گفتگو و مذاکره حاصل شد، در حال حاضر به خطر افتاده، زیرا کشورهای این اتحادیه در مهاجرستیزی و سختگیری بر مهاجران با یکدیگر رقابت میکنند.
این روزنامه نوشت: تنها در ماه سپتامبر 2024، آلمان بار دیگر بازرسی را در تمام مرزهای زمینی خود برقرار کرد، فرانسه متعهد شد که «نظم در مرزهای خود را برقرار کند»، هلند «سختترین قوانین» خود را اعلام کرد و سوئد و فنلاند قوانین سختگیرانهای را برای مقابله با مهاجران مطرح کردند. این رویکرد جدید میتواند پیوندهای اتحادیه اروپا را تحت فشار قرار داده و علاوه بر به خطر انداختن پیمان پناهندگی و مهاجرت جدید، که اخیراً پس از نزدیک به یک دهه مذاکرات پرتنش نهایی شده، تردد آزاد در منطقه شنگن و ارزشمند را نیز به خطر بیندازد.
«مارکوس انگلر»، از مرکز تحقیقات ادغام و مهاجرت آلمان، گفت: «این محدودیتها یکی پس از دیگری اعمال میشود، بدون این که تأثیرشان ارزیابی شود و یا شواهدی باشد که نشان دهد چقدر کارآمد هستند. آنها به وضوح با اهداف انتخاباتی انجام میشوند.»
گاردین با بیان این که تعداد افرادی بین ژانویه تا پایان ژوئیه 2024 به عنوان مهاجر غیرقانونی وارد اتحادیه اروپا شدهاند، 113 هزار و چهارصد نفر بوده که نسبت به سال گذشته، حدود 36 درصد کاهش داشته است، افزود: آلمان که سالها یکی از پذیراترین کشورهای اتحادیه اروپا پنداشته میشد، اخیراً قوانین پناهندگی و اقامت خود را تشدید کرده، مزایای رفاهی را برای برخی از پناهندگان کاهش داده و اخراج اتباع افغان را برای اولین بار از زمان به قدرت رسیدن طالبان در سال 2021 از سر گرفته است. بسیاری این اقدامات را ضربه ای به تردد آزاد منطقه شنگتن قلمداد کردهاند.
به نوشته این روزنامه، ائتلاف جدید هلند به رهبری حزب راست افراطی و ضد مهاجرت آزادی (PVV) نیز در همین ماه وعده «سختترین قوانین پذیرش در اتحادیه اروپا» را داده و گفته است که این کشور «دیگر نمیتواند هجوم مهاجران را تحمل کند». دولت چهار حزبی این کشور قصد دارد درخواستهای جدید پناهندگی را نپذیرد، فقط اسکان اولیه را برای متقاضیان فراهم کند، ویزای الحاق خانواده را محدود کرده و بازگشت اجباری را تسریع بخشد. همچنین میخواهد «بحران پناهندگی» اعلام کند تا بتواند اقداماتی را بدون تأیید نمایندگان مجلس انجام دهد.
گاردین افزود: سوئد که زمانی از مهاجران استقبال میکرد در همین ماه پیشنهاد کرده مبلغی را که به افرادی که مایل به بازگشت به خانه هستند از 880 یورو به 30 هزار یورو افزایش دهد. استکهلم همچنین برنامه دارد تا قانونی را به تصویب برساند که کارکنان دولت را موظف میکند افراد غیرقانونی را به مقامات اطلاع دهند، در حالی که ائتلاف فنلاند، که شامل فنلاندیهای راست افراطی است، میخواهد افراد غیرقانونی را از دسترسی به مراقبتهای بهداشتی غیر اورژانسی منع کند.
این روزنامه انگلیسی یادآور شد: دولت فرانسه نیز رویکرد سختگیرانهای در پیش گرفته، «میشل بارنیه»، نخست وزیر این کشور، سطح مهاجرت را «غیرقابل تحمل» توصیف کرد. او گفت که لغو خدمات درمانی برای افراد غیرقانونی که حداقل سه ماه در فرانسه بودهاند، همانطور که برخی احزای این کشور مدتهاست خواستار آن هستند، "یک تابو" نبوده است. بارنیه همچنین «کاری که صدراعظم سوسیالیست آلمان در مورد کنترل مرزها انجام میدهد» را ستایش کرد و آن را «یک زنگ بیدارباش برای ما» خواند.