سالگرد حقوق بشراسلامی نزدیک است وکشورهای مدعی حقوق بشر خود ناقضان این حقوقند ، لذا حقوق بشر اسلامی با رسالتی سنگین برای احقاق حقوق بشر تلاش می کند.
براین اساس ، زهره الهیان رئیس کمیته حقوق بشر وعضو کمیسیون امنیت ملی مجلس به سوالات خبرنگار ستاد حقوق بشر پاسخ گفته است.
به طور کلی تعریف شما از حقوق بشر اسلامی چیست وتفاوت حقوق بشر اسلامی با حقوق بشرمدنظر غرب درچیست؟
ما درآستانه سالروز حقوق بشر اسلامی هستیم ، خوب با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران ارزش زیادی برای حقوق بشر قائل است پیشنهادی را درسازمان ملل مطرح کرد وآن این بود که روز 14 مرداد(5 آگوست) به عنوان روز حقوق بشر اسلامی نامگذاری شود واین پیشنهاد به ابتکار جمهوری اسلامی ایران درنشست سازمان کنفرانس اسلامی مطرح شد و از سوی اعضا پذیرفته شد. از این حیث وبا توجه به نزدیک شدن روز حقوق بشر اسلامی، اکنون بهترین موقعیت برای بحث درباره مسائل حقوق بشراسلامی است. به نظر ما نوع نگاه اسلام به انسان متفاوت ازغرب است . مبنای اعلامیه حقوق بشربرگرفته از نوع نگاه غرب است اما نگاه ما نگاهی متکامل تر از غربی ها است ، همانطور که بسیاری از بندها ومواردی که دراعلامیه حقوق بشرسازمان ملل آمده ، 1400سال پیش از این دراسلام آمده است ونگاه اسلام به حقوق بشر نه تنها برای مسلمانان بلکه برای تمام انسان ها است .
نگاه اسلام به حقوق بشر یک نگاه جهان شمول است وابنای بشر برمی گردد .حتی اعلامیه حقوق بشر سازمان ملل نیز با یک آیه کریمه آغاز می شود واین نشان می دهد که مخاطب اسلام تنها مسلمانان نیستند ، بلکه مخاطب اسلام تمامی انسان ها از هرقوم ونژادی را دربرمی گیرد وتنها به گروه خاصی تعلق ندارد.( 14 مرداد) روزحقوق بشر اسلامی فرصت خوبی است برای اینکه اندیشمندان وصاحب نظران حقوق بشر چه مسلمان وچه غیر مسلمان با یکدیگر همفکری داشته باشند ومسائل مختلف درباره حقوق بشر را با یکدیگر مورد بحث وبررسی قرار دهند ودرنتیجه از این همفکری ها مفاهیم جدیدی به روی بشر بازخواهد شد وفعالان درزمینه حقوق بشردراین همفکری ها می توانند عمق کرامت انسانی را دررابطه با حقوق مربوط به انسان ها به جامعه بین المللی بشناسانند.
جمهوری اسلامی چگونه می تواند از ارزش های اسلامی درحوزه حقوق بشر دفاع کند وچه راه کارهایی را می تواند برای شناساندن حقوق بشر اسلامی ارائه داده است ؟
آن چه واقعیت است این است که حقوق بشرتبدیل به ابزاری دردست کشورهای زورگو و سلطه طلب شده است ، درحالی که آنها خود بیشترین موارد نقض حقوق بشررا دارند اما درجهت فریب افکار عمومی دم از حقوق بشرمی زنند ، ما باید دراین حوزه کار کنیم وتخلفاتی را که آنها درزمینه حقوق بشر دارند را درهرفرصتی که به دست می اوریم به دنیا معرفی کنیم وچهره واقعی کشورهای سلطه طلب را به جامعه بین المللی بنماییم ومفاهیم حقیقی اسلامی را مطرح کنیم .از طرفی چون بسیاری از دولت ها محافظه کار هستند شاید به راحتی این موضوع را نپذیرند، وما باید با جامعه مدنی یعنی مردم واندیشمندان وان جی یوها این بحث را مطرح کنیم . ما درکمیته حقوق بشر مجلس بنا داریم که تعاملی مستمردرباب حقوق بشر با کشورهای دیگر داشته باشیم ومواردی را که درآن نقض حقوق بشرمی بینیم را منعکس کنیم .
موضع برخورد با اغتشاشگران چه تفاوتی با نقض حقوق بشر دارد که برخی از کشورهای غربی می گویند ایران با برخورد با اغتشاشگران حقوق بشر را نقض کرده است ؟
دروقایع انتخابات ردپای تعدادی از حکومت ها ودولت های متخاصم علیه نظام جمهوری اسلامی نمایان شد وما بسیاری از مردم وهواداران نظام را دراین اشوب ها از دست دادیم وبسیاری نیز مجروح شدند ، دراین وقایع 12 شهید دادیم که درراستای تامین حفظ جان مردم به شهادت رسیدند وشاید بتوان گفت هزاران نفراز نیروهای بسیجی وسپاه پاسداران درهنجارشکنی های صورت گرفته توسط گروهک ها وسرویس های اطلاعاتی که مردم را هدف قرار دادند،دچار جراحت های سنگینی شدند. دررابطه با این وقایع کسی دم از حقوق بشر نمی زند، آن تعداد بازداشت شدگانی هم که اطلاعی از پشت قضایا نداشتند ومسائلی پیش آمد که ما با آن موافق نبودیم ،مانند مسئله کهریزک که به سرعت پس از اطلاع از وقایع ان مقام معظم رهبری دستور بستن این بازداشتگاه را صادر کردند ومسئولین نیز آن را پیگیری کردند واین نشان دهنده وجود عدالت درنظام جمهوری اسلامی واوج تفکرانقلاب اسلامی است که وقتی جایی حقی از کسی ضایع می شود سریعا به آن رسیدگی می شود. ما سند داریم که دست کشورهای غربی دراین وقایع وهمچنین حادثه تروریستی زاهدان بوده است وقصد داریم گزارش هایی را دراین زمینه درجوامع بین المللی مطرح کنیم.
آیا جمهوری اسلامی اقداماتی برای مبارزه با سیاست های جنگ طلبانه وخصمانه برخی کشورهای غربی علیه حقوق بشر ایران انجام داده است ؟
تهدیدها وتحریم های کشورهای غربی وبه خصوص آمریکا وانگلیس ومساله تروریسم دولتی که انها علیه ایران مطرح کردند مساله جدیدی نیست وغرب سعی دارد با این اقدامات به جمهوری اسلامی ضربه بزند، دراین اوضاع ما باید به این سمت حرکت کنیم که غرب که با تحریم ها وتهدیدها ی خود حقوق شهروندان ما را نقض کرده است ، براین اساس باید طرح موضوع کنیم ونسبت به اقدامات جنایت کارانه وناقض حقوق بشرطرح دعوی کنیم. اقدامات غرب حتی با اعلامیه حقوق بشر سازمان ملل منافات دارد وبسیاری از این اقدامات آنها جان مردم را هدف گرفته وقطعا اینگونه اقدامات از طرف جمهوری اسلامی ایران بی پاسخ نمی ماند وبنا داریم طرح دعوی از این اقدامات وسیاست های خصمانه کنیم.