دبیر ستاد حقوق بشر قتل شهروند سیاهپوست امریکایی توسط پلیس این کشور را نقض فاحش حقوق بشر دانست و گفت: تبعیض نژادی و خودبرتربینی دولت امریکا تهدیدی جدی برای همه ملتهای دنیا است .
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، علی باقری معاون امور بین الملل و حقوق بشر قوه قضائیه در ارتباط تصویری با برنامه ویژه خبری شبکه دو سیما، در پاسخ به اینکه چرا نهادهای حقوق بشری در خصوص جنایت پلیس امریکا در به قتل رساندن شهروند سیاهپوست این کشور، روزه سکوت گرفتهاند؟ اظهار داشت: جنایتی که در امریکا طی چند روز گذشته رخ داد از جهات مختلفی حائز اهمیت و قابل بررسی است.
وی افزود: طبق آمارهای ارائه شده از سوی امریکایی ها، روزانه ۳ شهروند امریکایی توسط پلیس کشته میشوند. جنایتی که اخیرأ از سوی پلیس امریکا منجر به قتل شهروند سیاهپوست امریکایی شد که بسیار فجیع و دلخراش بود و احساسات بسیار زیادی را نه تنها در داخل امریکا بلکه در خارج از امریکا نسبت به قتل یک انسان برانگیخت، باید از چند جهت مورد بررسی قرار گیرد.
دبیرستاد حقوق بشر، تأکید کرد: نکته مهمتر نوع رویکردی است که باعث چنین فاجعه و جنایتی در امریکا شد و آن ساختار و ساز و کارهای نژادپرستانهای است که در عرصههای مختلف حاکمیتی امریکا نهادینه شده است. اوباما که ۸ سال رئیس جمهور امریکا بوده، در اظهارنظر در خصوص این جنایت میگوید این مساله در امریکا عادی است! وقتی مردم به نظام سلامت و نظام قضایی مراجعه میکنند و یا وقتی در خیابان قدم می زنند و یا به تماشای پرندگان در جایی میایستند این تبعیض نژادی را در امریکا به عینه حس میکنند.
وی تصریح کرد: تبعیض و نوع نگاهی که باعث شکلگیری و شیوع فاجعهای در قالب دو جنگ جهانی در جهان شد ناشی از تفکر نازیسم بود و بنیان آن بر پایه خودبرتربینی است. این مسأله در امریکا رشد و نمو پیدا کرده و این تهدیدی جدی برای همه دنیاست.
باقری یادآور شد: جنایتی که در امریکا اتفاق افتاد نقض فاحش حقوق بشر است و در تناقض با قواعد بنیادین، عام الشمول و آمره بینالمللی است و برای دولت امریکا در عرصه بینالمللی مسئولیتآور است و نمیتواند از این اتهام شانه خالی کند چون یک اتفاق عادی نبوده است. بحث تبعیض نژادی در امریکا بسیار جدی است؛ طبق آمارهای ارائه شده از سوی امریکاییها، ۳۰ درصد از جمعیت ایالت شیکاگو سیاهپوست هستند در حالی که مشخص شد ۶۰ درصد از کسانی که به خاطر کرونا در این ایالت از بین رفتند سیاهپوست بودند!
وی خاطرنشان کرد: نگاه نژادپرستانه در تار و پود حاکمیت و ساز و کارهای امریکا وجود دارد و این موضوع نه تنها یک تهدید برای همه شهروندان امریکا محسوب میشود بلکه همانطور که نازیسم فقط مردم آلمان را تهدید نکرد و دنیا را در معرض یک تهدید جدی قرار داد، نژادپرستی هم برای همه دنیا یک تهدید است و مردم دنیا نسبت به این قضیه حساس هستند. بر همین اساس نهادهای حقوق بشری در دنیا باید نسبت به این قضیه حساس باشند و نسبت به آن واکنش جدی داشته باشند.
معاون امور بینالملل و حقوق بشر قوه قضائیه، بیان کرد: در تعاملاتی که با برخی از این سازمانها داشتیم این مساله را متذکر شدیم که باید سازو کارهای بینالمللی نسبت به این قضیه بیتوجه نباشند. باید کمیتههای حقیقتیاب برای نه فقط این قتل به عنوان یک فاجعه، بلکه سازو کارهای تبعیض نژادی و نژادپرستی در داخل امریکا باید به طور جدی مورد توجه سازمان های حقوق بشری قرار گیرد؛ چون این قضیه هم نقض حقوق مردم امریکا در داخل این کشور و هم یک تهدید برای همه ملتهای دنیا است.
وی ادامه داد: سیاستی که امریکاییها در قبال بسیاری از کشورهای دنیا اعمال میکنند مثل چین، جمهوری اسلامی ایران، روسیه و برخی کشورهای دیگر مثل افغانستان و عراق دقیقأ همین نگاه را در آنجا بروز و نمود دادهاند. زمانی که اوباما رئیس جمهور شد و سیاست تغییر را نسبت به سیاستهای بوش پسر خواست عملیاتی کند،گفت نیروهای امریکایی باید از عراق خارج شوند به این دلیل که هزینههای صرفشده امریکا در عراق بیشتر از منافعی است که به دست میآوریم! اوباما هیچ اشارهای به صدها هزار کشته به جا مانده بر اثر تصمیم یکجانبه و مستکبرانه دولت بوش نکرد!
باقری گفت: ترامپ هم چندین بار به صرف هزینه ۷ تریلیون دلاری دولت امریکا در منطقه غرب آسیا اشاره کرده، اما تأکید کرده این هزینه سودی برای آنها در پی نداشته و گفته وقتی به عراق و افعانستان میخواهم بروم باید شبانه و مخفیانه بروم؛ جالب اینجاست که هیچ اشاره ای نمی کند که سیاست امریکا باعث قتل، جرح و صدمه به صدها هزار تن از مردم افغانستان ،عراق، فلسطین، لبنان، یمن و یا صدمه به بسیاری از مردم کشورهای منطقه و انهدام زیرساخت های انها شدهاند!
وی افزود: چنین نگاهی نشاندهنده ساختاری بودن نگاه خودبرتربینی امریکاییها و ترجمهی فرمایش حضرت امام خمینی(ره) یعنی شیطان بزرگ، و فرمایش حضرت آقا نسبت به امریکا، که مصداق اتّم استکبار است. این بحث ۴۰ ساله جمهوری اسلامی ایران است؛ امروز این بحث برای مردم دنیا و نخبگان دنیا روشن شده که این تهدید یک تهدید محدود نیست و ناشی از یک ماجراجویی از سوی سران کشور امریکا نیست بلکه این یک بنیان فکری نهادینه شده در ساختار فکری امریکاست که اگر شیوع پیدا کند همه مردم دنیا را تهدید می کند و به عنوان یک تهدید کننده امنیت بینالمللی محسوب میشود و باید با آن مقابله شود.
دبیر ستاد حقوق بشر در پایان اظهاراتش، گفت: سازمان های حقوق بشری در دنیا باید فعال تر، جدی تر ، موثرتر و نتیجهبخش تر در قبال سیاستهای تبعیضنژادی و نژادپرستانه در داخل امریکا و سیاست استثناگرایی در خارج از امریکا که دولت این کشور آن را پیگیری میکند، واکنش جدیتر اتخاذ کنند و جلوی شیوع و تسّری ان را به جاهای دیگر بگیرند.