X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: چهارشنبه 21 خرداد 1399

عمل به وعده‌ها درعدلیه و حفظ حقوق عامه

حسام‌الدین برومند

 یکی از آسیب های جدی در فضای سیاسی کشور موضوع مهم وعده هایی است که برخی مسئولان به مردم دادند ولی به آنها عمل نکردند. در ادبیات و دانش سیاسی این مساله آنچنان مورد توجه بوده که برخی نظریه پردازان بیرونی ، مصداق وعده بدون عمل از سوی سیاسیون را شارلاتانیزم می دانند.
اما یک اتفاق مهم و غیرقابل انکار در دوره تحول در دستگاه قضا افتاده است که نشان می دهد موضوع وعده ها به مردم و افکار عمومی  یک مساله تشریفاتی و تبلیغانی نبوده است و عزم عدلیه تحقق آن وعده ها در میدان عمل و اجرای عدالت بوده است. 
در همین روزهای اخیر اقدامات مهمی در حوزه قضایی انجام شده که نشان از عمل به وعده ها بوده است و مردم هم خود این موضوع را لمس کرده اند. چند نمونه اخیر را می توان به ارزیابی نشست. 
1- در پی وعده رئیس محترم قوه قضاییه در نخستین ماه‌های انتصاب ایشان مبنی بر ارایه گزارش صریح و شفاف در خصوص حساب‌های عدلیه، انتشار گزارش جامع قوه قضاییه در خصوص نحوه هزینه کرد سود حساب‌های سپرده دستگاه قضا، اولا؛ نشان دهنده این است که وعده شفافیت از سوی عدلیه به مرحله عمل رسیده است و ثانیا؛ دستگاه قضا شفافیت را از خودش شروع کرده است تا برای پیشگیری از وقوع جرم، موضوع شفافیت را در راستای حقوق عامه از دیگران نیز مطالبه و پیگیری نماید. 
جالب است که برخی رسانه های ضدانقلاب و معاند( مانند رادیو فردا ارگان خبری سازمان سیا)  از این اقدام قوه قضاییه عصبانی شده و تلاش کرده اند با فضاسازی کاذب، این موضوع را به حاشیه ببرند! 
2-بخشنامه اخیر رییس محترم قوه قضاییه درباره ضرورت رعایت حقوق متهمان سیاسی از نقاط عطف تحول در فرایند قضایی است. در این بخشنامه بر اجرای عدالت و رسیدگی منصفانه  در مورد مرتکبان جرایم سیاسی تاکید شده است و در واقع مقرراتی چون محاکمه علنی متهمان سیاسی با حضور هیات منصفه و بر مبنای قانون مطبوعات به طور کامل جامه عمل پوشیده شده که تا پیش از این بر زمین مانده بود. نکته قابل توجه این است که دستگاه قضایی پای اجرای قانون بدون رویه گزینشی ایستاده و در این بخشنامه تاکید شده است که مرزهای جرم سیاسی با جرم امنیتی باید کاملا مراعات شود. با اجرای این بخشنامه که از ابتدای هفته لازم الاجرا بوده است متهمان و منتقدان سیاسی از نگاه حمایتی قانون و امتیازات قانونی برخوردار می شوند و مشمول جرایم امنیتی نمی شوند.
3- برگزاری اولین جلسه رسیدگی به اتهامات اکبر طبری، معاون اجرایی سابق حوزه ریاست قوه قضاییه و متهمان دیگر این پرونده در شعبه ۵ دادگاه کیفری یک استان تهران نیز در راستای عمل به وعده مهم و حساس رییس محترم دستگاه قضا بود که بارها و به کرات مطرح کرد که با فساد درون قوه قضاییه هم قاطعانه و عادلانه برخورد می کنیم. خیلی ها و بسیاری از جریان های مرموز سیاسی و  رسانه های اپوزیسیون در ماه های گذشته بر این شیپور دمیدند که اکبر طبری از مجازات نهایی به اصطلاح قسر در خواهد رفت و امکان محاکمه او به دلیل وسعت ارتباطاتش شدنی نیست! اما روز گذشته آغاز محاکمه او و متهمان دیگر پرونده نشان داد که دستگاه قضا در اجرای عدالت با هیچ کسی تعارف ندارد و دانه درشت ها ، آقازاده ها، یقه سفیدها ، نفوذی ها  و ... حاشیه امن خواهند داشت. 
به عبارت دیگر همین سه اقدام مورد اشاره در بالا حاکی از آن است که عدلیه در دوره تحول هم مصرّ است که با فساد درون قوه قضاییه برخورد کند، هم نسبت به حساب و کتاب خودش در حساب های بانکی حساس است و هم اگر متهمی ولو اینکه منتقد سیاسی باشد از حقوقش دفاع می کند و نمی گذارد حقی ضایع شود. 
و بالاخره باید گفت هر چند مردم و رسانه های متعهد و دلسوز، تحول در دستگاه قضا و تلاش برای اجرای عدالت بدون تبعیض را نظاره گر هستند؛ بدون شک جریان و جماعتی هستند که در این مسیر سنگ اندازی کنند، حاشیه بسازند، فضاسازی کاذب نمایند، افکار عمومی را منحرف کنند و یا انگ سیاسی کاری بزنند! این تحرکات خزیده ، خزنده و خبیثانه چند دلیل روشن دارد: اول اینکه از عدلیه عصبانی هستند که به حیات خلوت آنها ورود کرده و پای احقاق حقوق مردم و اجرای قانون ایستاده است. دوم اینکه محاکمه یقه سفیدها و دانه درشت ها و فاش شدن برخی لایه ها و ارتباطات و پشت پرده ها ،آبرویی برای آنها نگذاشته است. سوم اینکه مردم پی برده اند که تحول واقعی در کجا اتفاق افتاده است و از سوی دیگر 
سوء مدیریت ها، کوتاهی ها و    کاهلی ها و سرریز شدن بسیاری از پرونده ها در دستگاه قضا ناشی از چه بوده است. خب؛ با این حساب سنگ بزنید ولی قطار تحول عدلیه توقف نخواهد کرد.

منبع: حمایت