X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: شنبه 31 خرداد 1399

آمریکا: سرزمین آرزوهای بر باد رفته برای پناهجویان و مهاجران

اتفاقات رخ داده در چند ماه اخیر در آمریکا و موارد نقض حقوق بشر از سوی این کشور در سایر کشورها به روشنی استانداردهای دوگانه و ادعاهای واهی این رژیم را در گسترش دموکراسی و حفظ کرامت انسانی در معرض دید همگان قرار داده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، سال‌هاست ایالات متحده آمریکا با استثنا پنداری و خود برتربینی نسبت به سازمان‌های بین‌المللی و کشورهای مختلف، واژه‌هایی چون «دفاع از حقوق اقلیت‌ها»، «حقوق بشر»، «رفع تبعیض»، «دفاع از کرامت انسانی»، «برابری جنسیتی» و امثالهم را مستمسکی برای در پیش گرفتن سیاست‌های سلطه‌جویانه قرار داده و با ادعای گسترش دموکراسی و حراست از حقوق بشر، به اقصی نقاط جهان از جمله منطقه جنوب غرب آسیا لشکر کشی کرده است. حال باید دید این ادعاهای حقوق بشری حاکمان آمریکا در خارج از مزهای جغرافیایی و در وسعت بین المللی، چه نسبتی با سیاست داخلی این کشور نسبت به جامعه آمریکا دارد.

بر این اساس، در گزارش پیشرو تلاش شده موارد نقض حقوق بشر در آمریکا، منطبق با استانداردهای مورد قبول غرب، در بازه زمانی اردیبهشت و خرداد سال جاری ارائه گردد.

قتل جرج فلوید

انتشار فیلم مربوط به قتل سیاهپوست 46 ساله اهل ایالت مینه‌سوتا توسط پلیس در تاریخ ششم خرداد ماه 1399، بار دیگر خاطره قرن‌ها تبعیض‌نژادی و برده‌داری در ایالات متحده آمریکا را زنده کرد. اتفاقی که درست هنگامی رخ داد که دونالد ترامپ به عنوان نماینده سفیدپوستان متعصب در اریکه قدرت کاخ سفید قرار گرفته و با دو قطبی کردن فضای جامعه به دنبال تحکیم جایگاه خود در میان بخشی از جامعه آمریکایی است. این موضوع خشم و اعتراض شدید اقلیت‌ها و فعالین حقوق بشر در آمریکا و مخالفان تبعیض نژادی در سراسر جهان را برانگیخته است. علاوه بر این، تعدد موارد مشابه مانند آنچه به گزارش شبکه خبری ان بی سی در 24 اردیبهشت سال جاری در ایالت کنتاکی رخ داد و طی آن یک زن سیاهپوست 26 ساله به اشتباه توسط سه مامور پلیس کشته شد و یا مرگ «اریک گارنر» در سال 2014 که او نیز در لحظات پایانی عمر خود عبارت «نمی‌توانم نفس بکشم» را به زبان آورده بود، آتش این بی عدالتی دیرینه را شعله‌ور کرده است.

سیاست‌های ضد مهاجرتی

شاید وقتی در بحبوحه انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 ایالات متحده آمریکا، دونالد ترامپ وعده اصلاح سیاست‌های مهاجرتی کشورش را داد کمتر کسی باور می‌کرد که «سرزمین فرصت‌ها» نه تنها دیگر فرصتی برای غیر آمریکایی‌ها ایجاد نخواهد کرد که خطرات بسیاری را هم برای مهاجران درپی خواهد داشت.

در همین خصوص ترامپ در اسفندماه 1398 دستور اجرایی مبتنی بر اخراج کودکان مهاجر و والدین آنها را به بهانه حفظ سلامت عمومی و پیشگیری از شیوع کرونا امضا کرد و در اردیبهشت ماه 1399 نیز این فرمان را تمدید کرده و به ماموران مرزبانی اجازه اخراج فوری مهاجران را اعطا کرد. لازم به ذکر است بر اساس گزارش پایگاه خبری «سی بی اس» بیش از 20000 مهاجر که از مرزهای جنوبی ایالات متحده وارد این کشور شده بودند از زمان صدور این فرمان اخراج شده‌اند که قریب به هزار نفر از آنان را کودکان تشکیل می‌دادند، کودکانی که بعضا با وجود استقرار در آمریکا و بدون اطلاع والدینشان به بازداشتگاه‌ها انتقال داده شده‌اند.

مهمتر از این مسأله خطر ابتلای مهاجران بازداشت شده در بازداشتگاه‌های مرزی ایالات متحده به ویروس کرونا است که هشدار رسانه‌ها و سازمان‌های بین‌المللی مربوطه را در پی داشته است. در این خصوص گزارش بی بی سی به نقل از اداره گمرکات و مهاجرت آمریکا در اواسط اریبهشت ماه حاکی از بازداشت دست کم 30 هزار نفر از مهاجران در بازداشتگاه‌های مرزی آمریکا است که فقط با انجام حدود 1000 تست تقریبا 490 تست مثبت به دست آمده است. این موضوع زمان نگران کننده تر می‌شود که بر اساس گزارش‌های موجود، امکانات رفاهی و بهداشتی در این بازداشتگاه‌ها بسیار محدود بوده و همین موضوع موجب نگرانی و اعتصاب غذای برخی زندانیان شده است.

افسردگی و خودکشی در جامعه آمریکا

در وهله اول ممکن است مسأله افزایش تعداد خودکشی و به طور کلی ناامیدی اجتماعی امری غیر سیاسی تقلی گردد و به نظر ارتباط چندانی با اقدامات و وظایف نظام سیاسی ایالات متحده نداشته باشد. اما گزارش‌ها و آمار نشان دهنده تعمیق بحران‌های اجتماعی بر اثر گسترش ویروس کرونا در آمریکا است.

پایگاه خبری دویچه وله در گزارشی ضمن اشاره به افزایش آمار بیکاری در آمریکا از 5/3 درصد به 15 درصد، به بررسی آثار و پیامدهای این بحران پرداخته و به نقل از جمعی از دانشمندان نسبت به عواقب شوم آن به ویژه برای لایه‌های پایین اجتماعی و رنگین پوستان هشدار داده است. برای مثال افزایش آمار خشونت خانگی به میزان 78 درصد و سو استفاده‌های جنسی از کودکان به میزان 44 درصد از تبعات این بحران قلمداد شده است. قابل توجه اینکه مهمترین دستاورد دونالد ترامپ در دوره اول ریاست جمهوری؛ اشتغال زایی بر مبنای سیاستهای حمایتگرایانه از تولیدات داخلی بوده و کاهش حدود 7 درصدی آمار بیکاری را در پی داشته است که با شیوع کرونا این دستاورد عملا نابود شده است.

فروش تسلیحات

ایالات متحده آمریکا به عنوان بزرگترین تولید کننده و فروشنده تسلیحات نظامی، حدود 36 درصد از صادرات و فروش این محصولات را به تنهایی انجام می‌دهد. به گزارش موسسه سیپری طی سالهای 2014-2019، صادرات تجهیزات نظامی از سوی آمریکا 23 درصد نسبت به قبل افزایش داشته است و 96 کشور جهان مقصد صادراتی این محصولات هستند.

در این رابطه، پایگاه خبری دویچه وله در اردیبهشت ماه سال جاری در گزارش از صدور مجوز پنتاگون برای فروش قریب به 2 میلیارد دلاری موشک‌های کروز هوا به زمین به منظور تقویت سیستم دفاع هایی عربستان سعودی خبر داد. این در حالی است که پنج سال از تجاوز عربستان سعودی به همسایه جنوبی خود می‌گذرد و فروش تسلیحات غربی‌ها و به ویژه ایالات متحده آمریکا، اعتراض مجامع حقوق بشری را برانگیخته است به طوری که کنگره آمریکا سال گذشته طرح ممنوعیت فروش تسلیحات نظامی به عربستان سعودی و امارات را به دلیل آنچه نگرانی از گسترش جنگ خواند ممنوع کرد که با وتوی ترامپ بلا اثر شد. همچنین بر اساس گزارش دوچه وله علاوه بر قرارداد مذکور، پنتاگون به شرکت بویینگ مجوز فروش 400 موشک ضد کشتی هارپون به ارزش 660 میلیون دلار به عربستان سعودی را نیز اعطا کرده است. تمام این مسائل در حالی است که رابرت منندز (سناتور دموکرات) با انتشار مطلبی در شبکه خبری سی ان ان ادعا کرده که رئیس جمهور آمریکا قصد دارد قراردادهای بیشتری را در خصوص فروش سلاح به عربستان سعودی منعقد کند که جزئیات آن هنوز منتشر نشده است.

ممانعت از رای‌گیری در خصوص قطعنامه پایان دادن به خشونت‌ها در جهان

به گزارش بی بی سی در تاریخ بیستم اردیبهشت‌ ماه سال جاری، آنتونیو گوترش؛ دبیرکل سازمان ملل متحد از ابتدای سال جاری شمسی به منظور جلوگیری از شیوع بیشتر کرونا تلاش کرد تا قطعنامه‌ای را به منظور توقف 90 روزه درگیری‌ها و منازعات در سطح جهان در شورای امنیت سازمان ملل به رای بگذارد. ایالات متحده آمریکا در دقایق پایانی تصویب این قطعانامه با انتقاد نسبت به ذکر نقش سازمان بهداشت جهانی در پیشگیری از شیوع ویروس کرونا از رأی‌گیری آن ممانعت به عمل آورد و عدم اصلاح پیشنویس قطعنامه مذکور را مساوی با وتوی آن قلمداد کرد.


مهراد نجفی، کارشناس مسائل بین الملل