وزارت دفاع هلند به کشته شدن ۷۰ تن از غیرنظامیان در حمله جنگندههای هلندی به یک کارخانه بمبسازی داعش در شمال عراق در سال ۲۰۱۵ اعتراف کرد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، بمباران یک کارخانه نظامی داعش در شهر حویجه عراق توسط هواپیماهای اف-۱۶ هلند سوم ژوئن ۲۰۱۵، منجر به کشته شدن حداقل ۷۰ غیرنظامی و تخریب ۱۳۶ ساختمان مسکونی شد.
در پی رسانه ای شدن این موضوع و جلب حساسیت پارلمان هلند و محافل خارجی اعلام شد که انفجار مهمات موجود در مکان مورد هدفکه اطلاعی از نوع و حجم آنها وجود نداشته، و بر منطقه مسکونی مجاور آن تأثیر گذاشته و چنین تلفاتی را بعث شده است .
پس از آن که معلوم شد تحقیقاتی زیر نظر وزارت دفاع آمریکا درباره این حمله صورت گرفته است، پارلمان هلند طی شش ماهه گذشته مکررأخواستار اطلاع از نتیجه آن شده بود، ولی خانم «انک بایلولد» وزیر دفاع هلند همواره در گزارش های خود به پارلمان،اظهار می داشته که اسناد این تحقیق به لحاظ طبقه بندی، غیرقابل ارئه است وبرررسی این وزارتخانه و دادستانی عمومی هلند نشان می دهد که این حمله مطابق رویه های اجرایی انجام شده و هیچ اشتباهی صورت نگرفته است .
وزیر دفاع هلند در ماه نوامبر گذشته به پارلمان گزارش داد که این حادثه ناشی از آن بود که مهمات موجود در کارخانه که منجربه انفجارهای ثانویه شده، خیلی بیشتراز اطلاعات و برآوردها بوده است .
وی درآن مرحله توانست از خطر رأی اعتماد مجلس بگریزد. نهایتأ در پی درخواست شبکه تلویزیونی NOS و روزنامه NRC هلند از آمریکا برای دسترسی به این اسناد تحقیقات با استناد به قانون آزادی اطلاعات آن کشور (FOIA) ، به تازگی اسنادی از مطالعه انجام شده در همان سال توسط وزارت دفاع آمریکا، در اختیار این دو رسانه قرار گرفت که نشان می دهد سازمان سیا بر اساس اطلاعاتی که از چهار منبع انسانی خود در منطقه، یک هفته قبل از این حمله می دانسته که چنین حمله ای با توجه به همجواری کارخانه با منطقه مسکونی، تلفات جانبی در پی خواهد داشت؛ و یکی از فرماندهان آمریکایی که طرح عملیات بر اساس توصیه او تنظیم شده بود ، تلفات غیرنظامیان در آن را قبلأ پیش بینی کرده بود .
این در حالی است که این اسناد در اختیار وزارت دفاع هلند نیز بوده ولی تصمیمی برای ارسال آنها به پارلمان اتخاذ نشده و حتی به پارلمان گفته نشده بود که ملاحظاتی از سوی طرف آمریکایی درباره عواقب آن وجود داشته است .
در گزارش سیا آمده است که در کارخانه مورد هدف، ۱۸ تن مواد منفجره در فاصله حدود ۲۰۰ متری منطقه مسکونی قرار داشته است ولی نیروهای هلندی به جای لغو حمله، تنها تصمیم به انجام حمله در شب واستفاده از بمب های کوچک و به تعداد کمتر گرفتند .
پس از افشای این سند، وزیر دفاع در توجیه سرپوش گذاشتن بر این اشتباه و آگاه نساختن پارلمان به خبرنگاران گفت که نمی توانسته آنچه را که تحت طبقه بندی آمریکا است در اختیار عموم بگذارد .