X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: پنجشنبه 08 مهر 1389

اظهارات مهم رئیس قوه قضائیه در جمع ائمه جمعه سراسر کشور

آیت‌الله لاریجانی در بیست و یکمین گردهمایی سراسری ائمه جمعه سراسر کشور گفت: 3 بحث عمده در قوه قضائیه پیش روی دستگاه قضا است که عبارت است از: اطاله دادرسی، برخورد دستگاه قضایی با مفسدان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و آخرین مطلب پیشگیری از وقوع جرم.

به گزارش فارس ،آیت‌الله آملی لاریجانی با تاکید بر اینکه فتنه‌گران حوادث پس از انتخابات بودند فتنه بزرگی کردند، گفت: اگر نخواهیم امروز چشم خود را ببندیم و خودمان را به خواب بزنیم باید بگوییم همگی آنها مجرم هستند و دستگاه قضایی باید با آنها به عنوان مجرم برخورد کند و در این باره کسی هم مستثنی نیست.

 آیت‌الله صادق آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه در بیست و یکمین گردهمایی سراسری ائمه جمعه سراسر کشور با اعلام این مطلب افزود: 3 بحث عمده در قوه قضائیه پیش روی دستگاه قضا است که عبارت است از: اطاله دادرسی، برخورد دستگاه قضایی با مفسدان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی و آخرین مطلب پیشگیری از وقوع جرم.

وی ادامه داد: اطاله دادرسی بحثی است که همه شهروندان و کسانی که با پرونده‌های قضایی سر و کار دارند از آن گله‌مند هستند و در تمام شهرها و کل کشور کسانی هستند که از دستگاه قضایی شکایت می‌کنند که چرا رسیدگی به پرونده‌های قضایی طولانی شده است.

وی با اشاره به این مطلب که بین واقعیت و شایعه فاصله زیادی وجود دارد زیرا گاهی شنیده می‌شود رسیدگی به یک پرونده قضایی 10 سال به طول انجامیده که این موضوع صحت ندارد، گفت: خوشبختانه امروزه با سیستم اطلاعاتی به نام مدیریت پرونده‌های قضایی آمار ورودی پرونده‌ها و مخدومه شدن آنها به طور فزاینده‌ای واقعی شده و آن چیزی که مشخص است این است که در بسیاری از پرونده‌ها صرفا متوسط رسیدگی بین 3 تا 5 ماه است.

آیت‌الله آملی لاریجانی با اشاره به این مطلب که البته در برخی از موارد دیده شده که به دلیل پیدا نشدن متهم و دیگر شرایط قطعی شدن یک پرونده رسیدگی به یک پرونده طولانی شده اما باید گفت در بیشتر پرونده‌ها خوشبختانه زمان رسیدگی به شدت کاهش پیدا کرده است.

* اعمال ماده 18 یکی از دلایل اطاله دادرسی بود

وی با اشاره به این مطلب که در گذشته یکی از دلایل اطاله دادرسی اعمال ماده 18 بود،‌ گفت: ماده 18 ماده‌ای بود که به رئیس قوه اجازه می‌داد تا در صورت محرز شدن اشکال شرعی حکم صادر شده حکم را متوقف کرده و بار دیگر پرونده را برای رسیدگی به محاکم قضایی بفرستد.

وی افزود: متأسفانه این ماده در بسیاری از موارد به مستمسکی تبدیل شده بود و افراد سمت‌دار در پرونده بدون هیچ دلیلی اعمال این ماده را خواستار می‌شدند و همین امر تبدیل به یکی از عمده دلایل اطاله دادرسی شده بود.

رئیس قوه قضائیه گفت: خوشبختانه در دوره جدید راه اعمال ماده 18 را بستیم زیرا قانون تجویز نکرده که برویم دنبال آن بگردیم که آیا رأیی خلاف شرع هست یا خیر بلکه در قانون آمده اگر جایی رئیس قوه متوجه شد می‌تواند اعمال ماده 18 بکند.

وی افزود: البته برای آنکه قضات ما برایشان حاشیه امنی ایجاد نشود و فکر نکنند که قرار نیست در کارشان نظارتی وجود ندارد معاونتی ایجاد کردیم که کار نظارت بر اجرای صحیح قوانین در محاکم را مورد بررسی قرار می‌دهد.

* مسئله نیروی انسانی رأس امور دستگاه قضا است

وی در ادامه سخنان خود به بحث کمبود نیروی انسانی در دستگاه قضایی اشاره کرد و گفت: امروز باید بگویم که دستگاه قضا از کمبود قضات رنج می‌برد.

* در سال حدود 11 میلیون پرونده به دستگاه قضایی وارد می‌شود

وی ادامه داد: طبق آمار تقریبا رسمی در حدود 11 میلیون پرونده در سال به دستگاه قضایی وارد می‌شود که اگر تنها 7 میلیون از این پرونده‌ها را واقعی قلمداد کنیم با یک تقسیم معمولی به این نتیجه می‌رسیم که هر قاضی روزانه باید به 15 پرونده رسیدگی کند.

وی ادامه داد: واقعا قضات در دستگاه قضایی فرسوده می‌شوند و یکی از این موارد بروز این فرسودگی و کیفیت برخورد قضات با اربابان رجوع است که همگی می‌دانیم در بسیاری از موارد شهروندان از برخورد قضات ناراضی هستند که باید گفت ریشه اصلی آن هجوم کار به یک قاضی است.

وی گفت: متأسفانه البته نیروهایی را هم داریم که رعایت برخی از موارد را نمی‌کنند که البته در حال حاضر توسط حفاظت اطلاعات قوه قضائیه این افراد به طور مستمر مورد پایش قرار می‌گیرند البته نباید این موضوع باعث شود تا به آبروی سایر قضات خدمتگزار و خوب این دستگاه خدشه‌ای وارد شود.

*به هیچ عنوان با فتنه‌گران سال گذشته تسامح نمی‌کنیم

آملی لاریجانی در بخش دیگری از سخنان خود در بحث برخورد دستگاه قضایی با مفسدان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی گفت: مفسدان سیاسی که همان فتنه‌گران حوادث پس از انتخابات بودند فتنه بزرگی کردند و متأسفانه هزینه بزرگی به کشور ما وارد کردند.

وی ادامه داد: اگر نخواهیم امروز چشم خود را ببندیم و خودمان را به خواب بزنیم باید بگوییم همگی آنها مجرم هستند و دستگاه قضایی باید با آنها به عنوان مجرم برخورد کند و در این باره کسی هم مستثنی نیست.

وی ادامه داد: فتنه‌گران جرم را انجام داده‌اند و چه از بیرون کشور و چه از داخل کشور فتنه‌گری کردند. ما هم بر آنها چشم نمی‌پوشیم و دستگاه قضایی هیچ مسامحی نخواهد کرد.

وی با اشاره به این مطلب که در راه برخورد با فتنه‌گران 2 گروه منتقد روبروی دستگاه قضایی قرار گرفتند، گفت: عده‌ای از آنها مدعی بودند که چرا ما با فتنه‌گران برخورد می‌کنیم و عده‌ای هم معتقد بودند چرا ما برخوردی تندتر نمی‌کنیم، امروز باید بگویم هر دوی این انتقادها نابجا است. در حوادث پس از انتخابات عده‌ای اشتباه کردند که البته برخی از آنها به اشتباه خود پی بردند و توبه کردند البته برخی هم توبه نکردند که ما با جرائم آنها و مجازاتشان شوخی نداریم، کسی که خلاف نظم و قانون عمل کرده باید تاوان عمل خود را بدهد.


*ادعای تقلب در انتخابات دروغی بسیار بزرگ بود

رئیس قوه قضائیه همچنین با اشاره به این مطلب که ادعای تقلب در انتخابات دروغی بسیار بزرگ بود که به آن کشور تحمیل شد، گفت: مقام معظم رهبری در مواقع بسیار زیادی به فتنه‌گران مهلت دادند تا به نظام برگردند اما متأسفانه مهلت‌های متعدد ایشان بر آنها کارگر نشد و امروز آنها باید منتظر برخورد باشند.

*برخوردی شدید با مفسدان اقتصادی خواهیم داشت

وی در بحث برخورد با مفسدان اقتصادی نیز با اشاره به این مطلب که خوشبختانه بدون توجه به کارکرد گذشتگان دستگاه قضا امروز بسیار هدفمند به جلو می‌رود، گفت: امروز در دوره جدید با دوستان همفکرم دست به دست هم داده‌ایم تا برخوردی شدید با مفسدان اقتصادی داشته باشیم.

وی ادامه داد: در مواردی هم فسادهای بزرگی را کشف کردیم البته در گوشه و کنار مقاومت‌هایی هم می‌شود همانند همان نکته که رهبر انقلاب فرمودند تا به محض آنکه به طرف افراد نزدیک می‌شوید داد و جیغ و فریادشان بلند می‌شود.

آملی لاریجانی با اشاره به این مطلب که ما انتظار نداشتیم کسانی خودشان شعار گسترش عدالت و برقراری عدالت می‌دهند در مقابل برخورد با مفسدان مقاومت کنند، گفت: البته شما مطمئن باشید که ما گوشمان بدهکار این مقاومت‌ها نیست و چه باشیم و چه نباشیم به جلو می‌رویم و این راهی که در پیش گرفته‌ایم به هیچ عنوان برگشت‌پذیر نیست.

وی همچنین به صدور کیفرخواست قریب‌الوقوع برای 50 نفر از متهمان پرونده بیمه خبر داد و گفت: دادستان کل کشور آماده است تا به پرونده‌های کلان در این حوزه رسیدگی کند زیرا عدل اسلامی در این است که عدالت اجرا شود.

* به پرونده مفسدان اجتماعی با سرعت هر چه تمام رسیدگی می‌کنیم

رئیس قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این مطلب که همه‌مان در سطح اجتماعی می‌بینیم که فسادهای بزرگی در جریان است مانند سرقت‌های مسلحانه و متأسفانه تجاوز به عنف، بی‌حجابی و دیگر جرایم گفت: خوشبختانه امروز نیروی انتظامی برخورد قاطعی دارد اما متأسفانه برخی با ادعاهای واهی این نیرو را تضعیف می‌کنند.

وی همچنین به اتفاقی که در اوایل ماه رمضان در یکی از شهرهای خراسان جنوبی اتفاق افتاد و در آن حادثه 3 شرور در سحرگاه به خانه‌ای حمله کرده و به دختر جوان خانواده در پیش چشمان پدر و مادرش تجاوز کرده بودند اشاره کرد و گفت: زمانی که از این موضوع باخبر شدیم مسئولان آن حوزه قضایی را به تهران فراخواندیم و به آنها گفتیم یک روز هم نباید به این افراد مهلت داده شود.

وی گفت: خوشبختانه در این پرونده تنها ظرف 18 روز عوامل شناسایی، دستگیر شدند و قاضی پرونده با انجام تحقیقات شبانه‌روزی برای آنها حکم صادر کرد و علیرغم آنکه ما در ماه رمضان کسی را اعدام نمی‌کنیم این 3 نفر را اعدام کردیم و به آنها مهلت ندادیم.

وی همچنین به پرونده دیگری که در شهر ورامین وقوع یافته بود و در آن مرد جوانی به چندین کودک تعرض کرده بود گفت: خوشبختانه این پرونده هم به نتیجه رسید و بنده اجرای حکم اعدام آن را صادر کردم که در حال حاضر در حال رسیدگی است بدانید ما با هیچ مجرمی در این فصل تسامح نداریم زیرا عفو و بخشش مخصوص کسانی است که جرایم بسیار خردی انجام داده‌اند.

وی همچنین به اظهارات احمدی‌مقدم و رادان اشاره کرد و گفت: خوشبختانه آنها مدعی‌اند اقدامات خوبی در بحث برخورد با اشرار و قاچاقچیان مواد مخدر انجام داده‌اند و ما به آنها گفته‌ایم شما به پیش بروید زیرا ما هم در دستگاه قضایی پشت سرتان هستیم.

وی همچنین به گسترش بی‌حجابی اشاره کرد و گفت: ما در بحث مبارزه با بدحجابی قانون داریم و در یکی از بندهای ماده 638 قانون مجازات اسلامی اشاره صریح شده که اگر کسی بدون پوشش اسلامی در انظار عمومی ظاهر شود مجرم است و از 10 روز تا دو ماه به حبس محکوم می‌شود.

* بهانه بحث فرهنگی نباید قانون را زمین بگذارد

وی با گله از برخی از مسئولان و منتقدان مبارزه با بدحجابی گفت: ما منکر بحث فرهنگی نیستیم اما به شرط آنکه بحث فرهنگی باعث نشود قانون و اجرای آن زمین بماند.

وی گفت: چطور این افراد در بحث مبارزه با سرقت، قتل، شرارت و دیگر جرایم حرف از بحث فرهنگی نمی‌زنند ما می‌گوییم در آن موارد هم بحث فرهنگی لازم است اما به شرط آنکه قوانین صریح ما به زمین نماند.

وی ادامه داد: بنا بر قوانین موجود ما در دستگاه قضایی هیچ تردیدی به خود راه نمی‌دهیم و از نیروی انتظامی هم خواسته‌ایم به اندازه خودش با بی‌قانونی و معضلات فرهنگی مبارزه کند.

* بخشی از قانون اساسی در مورد پیشگیری از وقوع جرم مغفول مانده بود

آیت‌الله صادق آملی لاریجانی در بخش انتهایی سخنان خود درباره موضوع پیشگیری از وقوع جرم گفت: به محض ورود به دستگاه قضایی به این نکته رسیدم که بخشی از قانون اساسی که در مورد پیشگیری از وقوع جرم است مغفول مانده.

وی ادامه داد: من کاری به دوره قبل ندارم اما در اواخر دوره قبل لایحه پیشگیری از وقوع جرم به مجلس رفت و پس از گرفتن رأی به شورای نگهبان آمد اما همان زمان به عنوان یکی از اعضای شورای نگهبان به این لایحه ایراد قانون اساسی وارد کردم زیرا معتقد بودیم که این لایحه در کار قوای مختلف مداخله می‌کند.

وی افزود: البته امروز معتقدم یا این قانون باید اصلاح شود و دوباره رأی بیاورد یا اینکه در مجمع بررسی شود و بتواند رأی بیاورد زیرا امروز نیازمند یک کار اساسی در بحث پیشگیری از وقوع جرم هستیم.

وی گفت: اگر تنها عدد 7میلیون پرونده در سال صحیح باشد باز هم می‌بینید که حجم بالایی از پرونده در دستگاه قضایی وجود دارد که اگر پیشگیری از وقوع جرم به درستی انجام شود دیگر شاهد ورود این همه پرونده به دستگاه قضایی نخواهیم بود.

* گلایه رئیس قوه قضائیه از صدا و سیما

رئیس قوه قضائیه با اشاره به این مطلب که رسانه‌ها و صدا و سیما در بحث پیشگیری از وقوع جرم هنوز به کمک دستگاه قضایی نیامده‌اند، گفت: بنده از صدا و سیما گلایه دارم زیرا نه تنها کمکی نمی‌کند بلکه در برخی موارد اخبار مربوط به دستگاه قضایی را در بدترین زمان پخش اخبار یعنی بعد از اخبار مربوط به هواشناسی پخش می‌کنند.

وی خطاب به روحانیون و ائمه جمعه حاضر در جلسه گفت: بخشی که من از شما انتظار دارم عمل کنیم این است که تلاش خود و با سخنان خود کاری کنید تا تعداد پرونده‌های متشکله کمتر شود یعنی از وقوع جرم جلوگیری شود.

وی همچنین به ایجاد معاونت پیشگیری از وقوع جرم به عنوان معاونتی تازه‌ تأسیس اشاره کرد و گفت: خوشبختانه ذوالقدر که پیش از این در سپاه پاسداران فعالیت‌های چشمگیری داشته است به عنوان متصدی این بخش انتخاب شده که خدا را شکر از لحظه انتصاب تاکنون پیگیری‌های بسیار خوبی نیز داشته است.

وی در خاتمه به بحث جذب قضات اشاره کرد و گفت: حضرت امام خمینی (ره) بنیان‌گذار کبیر انقلاب آنچنان در بحث جذب قضات صحبت کرده است که گویی امروز این سخنان را به زبان آورده است.  وی ادامه داد: ایشان عنوان کردند حالا که ما قرار است از سیستم قضایی ننگین در دوره طاغوت به سیستم قضایی اسلامی رجعت کنیم باید هر دستگاه قاضی متخصص خود را تربیت کند که این موضوع نشان‌دهنده اهمیت بالای این امر است.