اینستاگرام سانسور پست های مربوط به شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی را با شدت بیشتری اعمال میکند و تا حالا صدها صفحه اینستاگرام را بهکلی مسدود کرده است. همین موضوع موجی از انتقاد و سؤال در فضای مجازی علیه اینستاگرام به وجود آورده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، اینستاگرام در چند روز گذشته بسیاری از پستهایی را که مربوط به شهادت سپهبد حاج قاسم سلیمانی بوده را حذف کرد.
سانسورپست های شهید سلیمانی موجی از انتقاد و سؤال در فضای مجازی علیه اینستاگرام به وجود آورده است؛ سؤالهایی از این جنس که چطور باید با این رفتار مقابلهبهمثل کرد و اساسا چرا دست ما باید زیر سنگ اینستاگرام باشد.
اقدام اینستاگرام با پاک کردن پستهای کاربران عادی شروع شد. استوریها و پستهای کاربران حکایت از این داشتند که اینستاگرام هر پستی که در آن عکس یا هشتگی از سپهبد شهید قاسم سلیمانی باشد، حذف میکند.
در چند روز گذشته صفحات رسانههای رسمی کشور مثل باشگاه خبرنگاران، انتخاب، جماران، تسنیم، آخرین خبر، ایلنا، اخبار مشهد و تعداد دیگری از صفحات خبری در اینستاگرام بسته شده است.
البته اینستاگرام فقط به پاک کردن پست کاربران و بستن صفحات خبرگزاریها اکتفا نکرده و هر صفحه پردنبالکنندهای را که در آن اسمی از حاج قاسم بود، بسته است؛ مثل صفحه آستان قدس رضوی با نیممیلیون مخاطب که پس از پوشش مراسم تشییع شهید حاج قاسم سلیمانی در حرم مطهر رضوی بسته شد، یا صفحه سیداحمد خمینی که بیش از ۹۰۰ هزار فالوئر داشت.
اینستاگرام حتی صفحه رسمی جشنواره فیلم فجر را به دلیل انتشار خبر اهدای تندیس سردار شهید حاج قاسم سلیمانی از دسترس خارج کرد!
نکته عجیب و زشت ماجرا اینجاست که صفحات رسانههایی مثل سیانان، بیبیسی یا صدای آمریکا و بقیه رسانههای وابسته به آمریکا، انگلیس و عربستانسعودی بدون حذف شدن پست یا صفحه در حال انتشار عکسهای مراسم شهادت سردار سلیمانی هستند، اما به طریق و روایتی که خودشان دوست دارند!
حذف پستهای کاربران ایرانی در اینستاگرام واکنشهای زیادی در فضای مجازی، چه خود اینستاگرام و چه توئیتر، به دنبال داشت. برخی سلبریتیها که پستهایشان پاک شده بود، رفتار اینستاگرام را نقض آزادی بیان خواندند و برخی دیگر حرفهایشان را بدون عکس در اینستاگرام نوشتند.
رضا رشیدپور هم در یک حرکت هوشمندانه اینستاگرام را به چالش دعوت کرد و با انتشار عکس ترامپ نوشت: «ایشان به اعتراف خودش فرمان ترور صادر کرده. من فیلمی را منتشر کردم که در آن فقط صدای شهید این ترور وجود داشت که به مردم سلام میکرد و خودش را سرباز مردم میخواند. برشی بود از برنامه حالا خورشید که در آن با سردار گفتگو کرده بودم. اینستاگرام فیلم مذکور را بهسرعت از صفحه من پاک کرد. حالا عکس فرمانده ترور را گذاشتهام. ببینیم حذف میکند؟» در توئیتر هم موجی از انتقاد به اینستاگرام راه افتاد. کاربران پستهای زیادی با هشتگ اینستاگرام نوشتند و در آن از رفتار سیاستزده این شبکه اجتماعی انتقاد کردند. یک کاربر توئیتری در پستی که در رسانههای مختلف هم بازنشر شد، نوشت: «اینستاگرام هرگونه پست مربوط به مهمترین سردار نظامی تاریخ معاصرمان را که بهصورت مظلومانه ترور شده است، بلافاصله حذف میکند. آمریکاییها اول خودش را ترور کردند و حالا اسمش را.»
ایران با ۲۴ میلیون کاربر، هفتمین کشور دنیا محسوب میشود که بیشترین استفادهکننده از اینستاگرام را دارد و بخش مهمی از منافع این نرمافزار بهواسطه استفاده کاربران ایرانی تأمین میشود، اما این اولینبار نیست که اینستاگرام به بهانه پیروی از قوانین تحریم آمریکا به حذف پست یا مسدود کردن حساب کاربران ایرانی اقدام میکند. این شبکه اجتماعی فروردین امسال هم صفحات تعدادی از فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را مسدود کرد.
این شبکه اجتماعی پیش از این نیز دست به چنین اقداماتی زده بود و صفحات متعلق به رهبر معظم انقلاب و رئیس قوه قضائیه را نیز مسدود کرده بود؛ برای همین کاربران و مسئولان به فکر مقابله و راه چاره افتادند. برخی کاربران پیشنهاد ترک اینستاگرام و تحریم این نرمافزار را دادند، برخی هم مثل وزیر ارتباطات درباره تقویت نرمافزارهای داخلی مشابه نوشتند و اینکه برای آزادی بیان در سطح دنیا باید سکوهایی ایجاد کنیم تا مردم دنیا بتوانند آزادانه با سانسورهایی که ایجاد میشود، مقابله کنند.