به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، خبر حضور مهکیا صادقیمنفرد، نخستین بانوی دریانورد در آبهای خزر چند هفته پیش در رسانهها بازخورد زیادی داشت؛ خیلیها تصور میکردند او نخستین زن دریانورد ایرانی است اما طبق اعلام اداره دریانوردی سازمان بنادرو دریانوردی بیش از ۳۰۰ زن دریانورد در بخشهای مختلف دریانوردی مانند ملوان صیاد، ملوان عمومی و ملوان عرشه در بخش شناورهای مسافری فعالیت میکنند و تعداد اندکی از این افراد نیز در رده افسری مشغول فعالیت هستند.
البته این موضوع در ایران سابقه تاریخی دارد و طبق شواهد، آرتمیس، نخستین زن دریانورد ایرانی است که حدود ۲۴۸۰ سال پیش فرمان دریاسالاری خویش را دریافت کرد و نخستین بانو در تاریخ دریانوردی جهان در جایگاه فرماندهی دریایی محسوب میشود.
طبق گزارش همشهری، زهرا اکبری یکی از بانوان دریانورد در ایران می گوید: در یک سال گذشته به دلیل شیوع کرونا سفر دریایی نداشته اما ۱۶ ماه دریانوردی کرده است؛ تجربهای که معتقد است هر بار زنی آن را شروع میکند، گویا نخستین بار است.
وی می افزاید: «ما بانوان زیادی بهعنوان دریانورد داشتیم و داریم، اما هر بار زنی کار خود را به عنوان دریانورد شروع میکند حقیقتا نخستین نفر است. وقتی من کارم را شروع کردم، حدود ۲۰۰ زن دریانورد داشتیم که شاید زیر۵۰ نفر از آنها دورههای افسری را گذرانده بودند و بقیه مهماندار بودند. ورود زنان بهعنوان مهماندار راحت است، اما افسرها سخت کار پیدا میکنند.»
مهکیا صادقیمنفرد نخستین بانوی ایرانی دریانورد می گوید: در رسانهها با نام «کوثر» شناخته و مطرح شدم، سال ۱۳۷۸ در زنجان به دنیا آمد؛ استانی که ارتباطی با دریا ندارد تا به این واسطه سرنوشت شغلی و زندگیام به دریا گره بخورد. همکلاسیهایم احتمالا حالا دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد هستند، اما من امروز یک دریانورد هستم که پس از گذراندن دورههای آموزشی با کشتی تجاری، سفر کاری ۳۵ روزه بینالمللی را هم تجربه کردهام.
پوریا کولیوند، رئیس اداره امور دریانوردان سازمان بنادر و دریانوردی درباره تعداد بانوان دریانورد در ایران می گوید: هماکنون ۳۴۷ بانوی دریانورد در ایران فعال هستند که در بخشهای مختلف دریانوردی مانند ملوان صیاد، ملوان عمومی و ملوان عرشه در بخش شناورهای مسافری فعالیت میکنند و تعداد اندکی از این افراد نیز در رده افسری مشغول فعالیت هستند.
وی به افزایش تعداد بانوان دریانورد در ایران طی سالهای اخیر اشاره میکند و میافزاید: «هیچ منعی برای حضور و اشتغال بانوان در صنعت دریانوردی وجود ندارد. فقط یکسری پیشنیازهای ابتدایی مانند مدرک تحصیلی، وضعیت سلامت و سن برای هر داوطلب وجود دارد که برای مردان و زنان یکسان است.»
رئیس اداره امور دریانوردان سازمان بنادر و دریانوردی با بیان این که برای رشتههای صنعت دریانوردی همیشه فرصت جذب وجود دارد، خاطرنشان میکند: «برای حضور بانوان در این صنعت همیشه یکسری موانع عرفی وجود داشت که این باور طی سالهای اخیر با ورود برخی بانوان شکسته شده است. بر همین اساس نیز شاهد حضور بانوانی در دورههای آموزشی صنعت دریانوردی که توسط این سازمان برگزار میشود هستیم و تعدادی از این بانوان هم به شرکتهای خصوصی فعال دریانوردی و عمدتا در خطوط مسافربری دریایی جذب شدهاند.»