تاریخ انتشار: شنبه 04 اردیبهشت 1400
قاضی صادرکننده احکام جایگزین حبس:
تعداد بازدید خبر : 152
تاریخ ثبت : شنبه, 04 اردیبهشت,1400 | 11:36 ق.ظ
تاریخ انتشار : شنبه, 04 اردیبهشت,1400 | 11:20 ق.ظ
تاریخ آخرین بروزرسانی : شنبه, 04 اردیبهشت,1400 | 11:42 ق.ظ
تهیه تبلت و یا گوشی هوشمند برای دانشآموزان نیازمند جایگزین زندان شد
میثم خزائی یکی از قضات فعال با اشاره به صدور انواع مجازات های جایگزین حبس، گفت: صرف نظر از اینکه چه مجازاتی باید شود اقدام به کمک به دانشآموزان نیازمند نماید و تعداد قابل توجهی تبلت و یا گوشی هوشمند برای دانشآموزان نیازمند خریداری شد و بنده در مواردی و با همکاری کمیته امداد در منزل و یا مدرسه دانشآموز نیازمند حاضر و تقدیم گردید.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر،میثم خزائی یکی از قضاتی که انشای احکامش مورد توجه رسانه ها قرار گرفته است،در خصوص احکام مجازات جایگزین حبس و اینکه این احکام با چه هدفی صادر میشود گفت: ماهیت وجودی مجازاتهای جایگزین حبس باتوجه به آسیبهایی که مجازات زندان از جهات مختلف دارد به سه دسته شخصی، خانوادگی و اجتماعی تقسیم میشود. مطمئناً هدف مجازات فرد بزهکار، آسیب رسیدن به خانواده بزهکار و همچنین جامعه نیست و در مورد بزهکار هم هدف از مجازات نباید طرد و حذف او از جامعه باشد.
وی با بیان اینکه باید هدف مجازات جنبه اصلاحگرایانه داشته باشد، افزود: اصلاح بزهکار در ترمیم جامعه است؛ یعنی اینکه آسیبی که از انجام جرم توسط بزهکار به جامعه وارد شده است باید توسط همین فرد ترمیم شود و لذا باید به دنبال بهترین راهکار برای رسیدن به این امر مهم بود. باید این نکته مهم را هم در نظر داشت که با زندان رفتن فرد مجرم یک شخصیت ضد اجتماعی و با برچسب مجرمانه خواهیم داشت. این برچسب خوردن لطمات فراوانی به خود فرد بزهکار، خانواده و جامعه وارد میکند.
این قاضی باتجربه کشورمان درباره اینکه آیا این مجازاتهای جایگزین در همه جرایم کارایی خواهد داشت؟ گفت: مجازاتهای جایگزین در بسیاری از موارد قابل استفاده است، اما جرایمی هستند که ناگزیر از مجازات زندان هستیم مانند تجاوزها، سرقتهای مهم، خطرناک و مسلحانه و جرایم تجاوز و تصرفهای عمده به بیتالمال مانند اختلاسهای کلان. این موارد شامل احکام جایگزین حبس نمیشود. در واقع میتوان مجازاتهای جایگزین را به دو دسته عام و خاص تقسیم کرد. خاص یا همان مجازات اصطلاحی رایج همان است که در مواد ۶۴ تا ۸۷ از قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ اشاره کرد که این موارد مخصوص جرایم تا حدودی سبک میباشد مانند حبسهای کوتاه مدت. اما غیر از این میتوان از نهادهای تعلیق تعقیب، تعویق صدور حکم، تعلیق مجازات، نظام نیمه آزادی، آزادی مشروط هم استفاده کرد.
وی درباره عناوین جایگزین حبس نیز گفت: میتوان از دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی و جزای نقدی روزانه نام برد. برای مثال میتوان از خدمات عمومی رایگان در موارد متعدد و متناسب با فعل ارتکایی استفاده کرد. در یکی از آراء انشا شده ام یک واحد صنعتی اقدام به دفع نامناسب پسماند به سمت رودخانه میکرد و در حکم صادر شده وی به حبس محکوم شد، اما به جهت وضعیت وی و شغل و وضعیت اجتماعی و لزوم ترمیم و جبران خسارات وارد شده به طبیعت حکم بر مجازات جایگزین مبنی بر انجام اموری شد تا خسارت وارد شده به محیط زیست جبران شود، یعنی اینکه با همکاری اداره محیط زیست آلایندگی برطرف و خسارت وارد شده به آب و روستاهای پائین دست را با کار تلاش و با استفاده از تجهیزات خود جبران کند.
خزائی درخصوص اینکه آرای صادره درباره کمک به دانشآموزان نیازمند، گفت: در این مورد تعداد تقریباً مناسب و قابل توجهی رای صادر شد و فرد مجرم داوطلبانه حاضر بود صرف نظر از اینکه چه مجازاتی باید شود اقدام به کمک به دانشآموزان نیازمند نماید و تعداد قابل توجهی تبلت و یا گوشی هوشمند برای دانشآموزان نیازمند خریداری شد و بنده در مواردی و با همکاری کمیته امداد در منزل و یا مدرسه دانشآموز نیازمند حاضر و تقدیم گردید.
طبق گزارش میزان، وی درباره دیگر احکام جایگزین حبس نیز بیان کرد: احکام دیگری هم در راستای اجرایی شدن حبس زدایی با رویکرد مجازات های جایگزین حبس انشا کرده ام مانند مجازات برای تخلفات بهداشتی که می توانم به مواردی مانند تخلفات نانوایی ها و شیرینی پزی ها که از مواد غیر مجاز در تهیه نان و شیرینی استفاده می کردند و به جای تعیین مجازات های سنگین و طردکننده از اجتماع از مجازات های اجتماعی و جامعه پذیر استفاده کردم و مجرم را در تعیین مجازات سهیم کرده ام به طوری که او فکر کند که یک عنصر فعال در زمینه ترمیم جامعه خسارت دیده است. به عنوان مثال در مورد نانوایی متخلف پذیرفت که خطا کرده و پیشنهاد داد که در طول شش ماه و هفته ای یک یا دو روز نان رایگان به مستمندان و نیازمندان بدهد. همچنین شیرینی فروش استقبال کرد که به جای مجازات اقدام به توزیع شیرینی رایگان به نیازمندان در طول هفته و به مدت شش ماه کند.