X
GO
اخبار
تاریخ انتشار: دوشنبه 06 دی 1400
دبیر ستاد حقوق بشر در گفت‌وگو با تسنیم عنوان کرد:
تعداد بازدید خبر : 258
تاریخ ثبت : دوشنبه, 06 دی,1400 | 02:16 ب.ظ
تاریخ انتشار : دوشنبه, 06 دی,1400 | 01:56 ب.ظ
تاریخ آخرین بروزرسانی : چهارشنبه, 08 دی,1400 | 12:09 ب.ظ

افزایش فشار‌های حقوق بشری بر آمریکا توسط کمپین‌های مستقل

  • افزایش فشار‌های حقوق بشری بر آمریکا توسط کمپین‌های مستقل

دبیر ستاد حقوق بشر گفت: آمریکا و غربی‌ها از ابزار حقوق بشری برای اهداف سیاست‌خارجی خود سوءاستفاده می‌کنند اما تأکید می‌کنم مذاکرات وین هیچگاه از عوامل بیرونی دیگر تاثیر نمی‌پذیرد. در واقع، هیئت ایرانی چنین اجازه‌ای را نمی‌دهد.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، حقوق بشر، کلمه خوش آب و رنگ و همچون مار خوش خط و خالی است که به ملعبه دست آمریکا و کشورهای غربی تبدیل شده تا هر گاه منافع‌شان اقتضا کرد از این ابزار برای رسیدن به مقاصد سیاسی علیه کشورهای دیگر استفاده کنند.
 

برای آمریکا و اروپایی‌ها وضعیت بیماران رنجور از کمبود دارو و تجهیزات ناشی از تحریم‌های ناجوانمردانه غرب علیه ایران یا شرایط وخیم و اسفناک مردمان و کودکان یمنی، فسلطینی و سایر کشورهای منطقه دغدغه حقوق بشری نیست بلکه حقوق بشر برای آنها جایی معنا و مفهوم پیدا می‌کند که منافع سلطه‌طلبانه‌شان به خطر بیفتد.
 

در هر حال امروز با شرایطی مواجه هستیم که حقوق بشر به داستان نخ‌نمای استفاده ابزاری برای صدور قطعنامه‌های پایه و اساس علیه کشورهایی همچون جمهوری اسلامی ایران و شلاقی در دست غرب برای کوبیدن بر گرده کشورهای مستقل از ساختار غرب تبدیل شده است.
 

همه اینها در شرایطی است که جمهوری اسلامی ایران بزرگترین قربانی تروریسم با 17 هزار شهید ترور به شمار می‌رود و چند روز دیگر ( 13 دی) سالگرد شهادت سردار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که با حمله موشکی پهپهادهای آمریکایی به دستور مستقیم دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا به همراه همرزمان و یارانش به شهادت رسید.


اکنون سوالی که وجود دارد این است که چه باید کرد؟ آیا باید نشست و تماشا کرد یا راهبرد و راهکاری برای مقابله با هجمه‌های به اصطلاح حقوق بشری غرب وجود دارد؟


یکی از مکانیزم‌هایی که در جمهوری اسلامی ایران برای این موضوع با ساختار فراقوه‌ای تعیین و تبیین شده، ستاد حقوق بشر است؛ ستادی که مسئولیت هدایت و پیگیری تمام امور مربوط به مسئله حقوق بشر در سطح داخلی و بین‌المللی را با همکاری و هماهنگی دستگاه‌های مربوطه برعهده گرفته است.


در همین رابطه و با توجه به جریان مذاکرات وین و هجمه‌های حقوق بشری اخیر، گفت‌وگوی کوتاهی با کاظم غریب‌آبادی معاون امور بین‌الملل و حقوق‌بشر قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران انجام دادیم.
 

غریب‌آبادی در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم از برخی اقدامات ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران در تهیه و انتشار موارد نقض حقوق بشر توسط آمریکا و آخرین پیگیری‌های حقوقی در رابطه با پرونده ترور شهید سلیمانی خبر داد.
 

همچون سنوات گذشته آمریکایی‌ها و کشورهای اروپایی به ویژه اکنون که مذاکرات وین در جریان است، هجمه‌های حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی ایران را آغاز کرده اند، آیا این اقدامات می‌تواند به دلیل بهره‌برداری‌های سیاسی در مذاکرات باشد؟


متأسفانه آمریکا و کشورهای غربی همواره از حقوق بشر به عنوان‌ یک ابزار برای حصول به اهداف سیاست خارجی خود سوءاستفاده می‌کنند. با این وجود، باید تأکید کنم که مذاکرات وین هیچگاه از عوامل بیرونی دیگر تاثیر نمی‌پذیرد. در واقع، هیئت ایرانی چنین اجازه‌ای را نمی‌دهد.


همه این اقدامات در حالی است که موارد نقض حقوق بشر در خود آمریکا به اذعان بسیاری از مصادیقی که وجود داشته و دارد، کم نیست. در راستای افشای این موارد چه اقداماتی از سوی جمهوری اسلامی ایران و مشخصا ستاد حقوق بشر انجام شده و چه اقداماتی در دستور کار است؟


سابقه غرب و آمریکا مشحون از نقض‌های گسترده حقوق بشر در حوزه‌های مختلف و اعمال استانداردهای دوگانه و رویکردهای تبعیض آمیز نسبت به مقوله حقوق بشر است. برخوردهای خشن و تبعیض‌آمیز نسبت به سیاهپوستان، وضعیت اسفناک سیاهان، نقض گسترده حقوق مهاجران و پناهندگان، اشغالگری و تجاوز و کشتن مردم بی گناه در کشورهای دیگر، فقط بخش محدودی از سابقه سیاه آمریکا در حوزه حقوق بشر هستند.


در ستاد حقوق بشر مرکز پایش وضعیت حقوق بشر در دست راه‌اندازی است که یکی از وظایف این مرکز، تهیه و انتشار گزارشات نقض حقوق بشر در آمریکا و برجسته‌سازی آن در سطح سازوکارهای بین‌المللی حقوق بشری است. مصادیق مختلف نقض حقوق بشر از سوی آمریکا، به طور مکرر در سازمان‌های بین‌المللی ذی‌ربط از سوی نمایندگی‌ها و هیئت‌های جمهوری اسلامی ایران مطرح و برجسته می‌شود.


از سوی دیگر، برابر قانون مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی آمریکا در منطقه، مصوب 1396 مجلس شورای اسلامی، دولت موظف شده است نسبت به نقض حقوق بشر در سطوح ملی، منطقه‌ای یا جهانی توسط ایالات متحده یا مشخصاً با حمایت این کشور با استفاده از ظرفیت سازمانهای بینالمللی و از جمله شورای حقوق بشر اقدامات مقتضی را انجام دهد و گزارش مربوط را هر سه‌ماه یک‌‌بار به مجلس شورای اسلامی تقدیم کند.


همچنین، طبق قانون افشای نقض حقوق بشر توسط آمریکا و انگلیس در جهان امروز، مصوب 1391، وزارت امور خارجه موظف است سالانه گزارش نقض حقوق بشر در ایالات متحده آمریکا و انگلیس را تهیه و در روز سیزدهم آبان ماه منتشر کند.


آیا موارد نقض حقوق بشر قابلیت گزارش به نهاد خاصی و در نتیجه پیگیری‌های حقوقی از سوی نهادهای حقوق بشری دارد؟ به طور کلی آیا می‌تواند منجر به تعیین گزارشگر حقوق بشر برای آمریکا شود؟


شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو، مسئول رسیدگی به وضعیت‌های حقوق بشری است. متأسفانه به دلیل رهیافت‌های سیاسی حاکم بر این شورا و ترکیب نامتوازن و سیاسی آن، شورا تاکنون نتوانسته برخی وضعیت‌های واقعی حقوق بشر، از جمله برخی کشورهای اروپایی، کانادا و آمریکا، را در دستور کار خود قرار دهد.


 چگونه می‌توان با یک مکانیزم مشخص آمریکا و کشورهای اروپایی را در خصوص نقض حقوق بشر پاسخگو کرد؟ نهادهای حقوق بشری موجود چه میزان چنین قابلیتی را دارند؟
 

باید کمپینی از کشورهای مختلف و مستقل و سازمان‌های مردم نهاد در حوزه حقوق بشر راه‌اندازی شود. سازوکارهای حقوق بشری و کشورها، به‌ویژه اعضای شورای حقوق بشر، باید از موارد نقض به‌طور مداوم مطلع شوند. فشار روانی و سیاسی بر آمریکا و برخی کشورهای آمریکایی در حوزه حقوق بشر باید ایجاد و افزایش یابد.


به دلیل عدم پاسخگویی سازوکارهای بین المللی حقوق بشری، باید تلاش کرد افکار عمومی جهانی آمریکا را برای نقض حقوق بشر محکوم کنند.


در ایام نزدیک به سالگرد شهادت سردار سپهبد شهید سلیمانی و یارانشان توسط آمریکا هستیم. با توجه به اینکه همگان بر نقض حقوق بشر در این اقدام جنایتکارانه آمریکایی‌ها اذعان دارند در داخل و به ویژه خارج از کشور و مشخصا نهادهای بین‌المللی چه پیگیری‌های حقوقی در این خصوص انجام شده است؟


در محاکم داخلی دو پرونده حقوقی و کیفری در این رابطه تشکیل شده است. درون نظام قضایی عراق به عنوان‌ کشور محل وقوع جرم نیز پرونده کیفری تشکیل شده است.


همچنین، کمیته تحقیق مشترک میان ایران و عراق تشکیل شده که تاکنون دو نشست در بغداد و تهران برگزار کرده است و نشست سوم نیز ظرف یک ماه و نیم آینده در بغداد برگزار خواهد شد. کیفرخواست طرف ایرانی تا قبل از پایان سال جاری آماده ارسال به محکمه برای رسیدگی خواهد بود. تقاضای ما از طرف عراقی نیز تسریع در رسیدگی به این پرونده است.


 

ارسال نظر: