دانشگاههای سالمندان با هدف توانمندسازی سالمندان، ارتقای خود مراقبتی و کیفیت زندگی و همچنین سالمندی سالم، پویا و فعال در استانهای مختلف کشورمان راهاندازی میشود.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، دکتر سیده صالحه مرتضوی، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با تاکید بر ضرورت تغییر نگاه به پدیده سالمندی و تقویت همکاریهای بین بخشی برای مواجهه با سالخوردگی جمعیت کشور طی سالهای آینده، از راهاندازی این مجموعه در راستای اهداف سند ملی سالمندان کشور و با هدف توانمندسازی سالمندان، ارتقای خود مراقبتی و کیفیت زندگی و همچنین سالمندی سالم، پویا و فعال خبر داد.
مدیر برنامه طرح راهاندازی دانشگاه سومین نسل سنی (U3A) ، با اشاره به شعار روز جهانی سالمند با عنوان "کرونا، فرصتی برای تغییر نگاه به سالمندان" و با بیان اینکه این تغییر نگاه باید در کلیه سطوح و ابعاد جامعه محقق شود، اظهار داشت: اگرچه سالمندی و افزایش طول عمر از بزرگترین موفقیتهای بشر بوده، ولی در صورت عدم برنامه ریزی مناسب، میتواند کشورها و جوامع را دچار چالش کند.
مرتضوی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به راهاندازی دانشگاههای سالمندان با عنوان دانشگاه سومین نسل سنی (U3A) گفت: این دانشگاهها افراد در آستانه بازنشستگی و بازنشستگان را پوشش داده و هدف اصلی آن توانمندسازی سالمندان، ارتقای خود مراقبتی و کیفیت زندگی آنها و ایجاد یک زندگی سالم، پویا و فعال در دوره سالمندی است.
وی به سایر اهدافی که در این دانشگاه ها دنبال می شود اشاره کرد و گفت: سالمندان بعد از بازنشستگی به نوعی از جامعه جدا شده و دچار انزوای اجتماعی می شوند، دانشگاههای سومین نسل سنی می خواهد سالمند را به جامعه برگردانده و از تبعات منفی انزوای اجتماعی همچون گوشهگیری و افسردگی جلوگیری کند.
مدیر طرح راهاندازی دانشگاه سومین نسل سنی در ایران، مباحث کارآفرینی را از دیگر آموزشهای دارای اولویت این دانشگاه عنوان کرد و گفت: از این طریق سالمندان ضمن کسب مهارتهای کارآفرینی، پس از بازنشستگی نیز به فضای کار برگشته و در کنار داشتن یک زندگی فعال و پویا، می توانند نسبت به کسب درآمد نیز اقدام کنند.
مجری طرح با بیان اینکه در حال حاضر نمونهای از دانشگاه سالمندان در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در حال اجراست، گفت: این دانشگاه از سال ۹۱ یک مدل از دانشگاه سالمندی را راهاندازی کرده و طی آن با تعریف دورههای آموزشی مورد نیاز نسبت به آموزش سالمندان اقدام می کند، با این حال این مدل قابل تسری و اجرا در کل کشور نیست، بر همین اساس وزارت بهداشت، سفارش تدوین و طراحی مدل بومی دانشگاه سالمندان برای اجرا در کل کشور را به دانشگاه علوم پزشکی ایران واگذار کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه با تاکید بر اینکه آموزشهای مدل بومی دانشگاه سالمندان در قالب دورههای کوتاه مدت مهارتی ارایه میشود، گفت: این دورهها بر حسب نیاز سالمندان و با هدف ارتقای دانش، سطح سواد سلامت و همچنین ارتقای مهارت سالمندان برای داشتن یک زندگی فعال، پویا و سالم در دوره سالمندی و بازنشستگی طراحی شده است.