X
GO
اخبار
تاریخ انتشار: دوشنبه 28 آبان 1403
تعداد بازدید خبر : 33
تاریخ ثبت : دوشنبه, 28 آبان,1403 | 02:43 ب.ظ
تاریخ انتشار : دوشنبه, 28 آبان,1403 | 09:52 ق.ظ
تاریخ آخرین بروزرسانی : ﺳﻪشنبه, 29 آبان,1403 | 08:06 ق.ظ

برگزاری دادگاه رسیدگی به پرونده بمباران مدارس بروجرد/ شهادت ۶۸ دانش‎‌آموز و شهروند با موشک‌های آمریکایی

  • برگزاری دادگاه رسیدگی به پرونده بمباران مدارس بروجرد/ شهادت ۶۸ دانش‎‌آموز و شهروند با موشک‌های آمریکایی

دادگاه رسیدگی به پرونده «بمباران مدارس بروجرد» با مشارکت خانواده قربانیان و وکلای پرونده علیه دولت و مقامات آمریکا امروز (دوشنبه) ۲۸ آبان ماه در شعبه ۵۵ دادگاه امور بین الملل به ریاست قاضی مجید حسین‌زاده برگزار شد.

 

به گزارش سایت ستاد حقوق بشر، عزالدین سلیمانی رئیس اداره معاضدت مرکزوکلا،کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه در ابتدای این جلسه با طرح موضوع و شرح مختصر پرونده دادخواست شکات را به دادگاه تقدیم کرد و اظهار داشت: این پرونده با شکایت ۴۵ نفر از خانواده‌های شهدا و جانبازان این حادثه به طرفیت ۷۰ نفر شامل دولت امریکا و سردمداران وقت آن که براساس اظهارات شاهدین حادثه و خانواده شهدا و  وکلای مدافع، نقش برجسته داشته اند، تقاضای رسیدگی دارد؛ طبق مقررات قانونی،  این دادگاه خود را صالح به رسیدگی به این پرونده می‌داند.
 

قاضی حسین زاده ادامه داد: غیرت از قدیم همراه مردم بروجرد بوده است. بمباران مدرسه به این صورت ، چیزی جز توحش نیست. همان چیزی که در غزه می‌بینیم   با حمایت همان افراد ولی تاریخ متفاوت است.
 

در ادامه دادگاه، محمد دشتبانی یکی از وکلای مدافع خواهان با حضور در جایگاه، گفت:  در سال ۶۵ دو مدرسه در بروجرد مورد حمله موشکی قرار گرفت و تعداد شهدای این واقعه در مجموع ۶٨ نفر و ٢٠٠زخمی که اکثرا کودکان دانش آموز بودند است. در آن سال، دبستان فیاض بخش و راهنمایی که در مجاورت یکدیگر بودند مورد حمله قرار گرفتند. حملات رژیم بعث با حمایت دولت آمریکا صورت گرفت، همانطور که می دانید دشمنی دولت آمریکا سابقه دیرینه‌ای  دارد.

 

وی افزود: حملات رژیم بعث به مدارس ایران از جمله جنایاتی است که از جمله نقض حقوق کودکان است. همچنین جنایات رژیم بعث که باعث تضییع حقوق کودکان شده، نقض بارز حقوق بشر دوستانه و حقوق کودک به شمار می‌رود.
 

قاضی حسین زاده خطاب به وکیل مدافع  خواهان گفت: با علم اینکه مدرسه است آنجا را می‌زنند؟ وکیل دشتبانی در پاسخ گفت: بله، من خودم بچه آن منطقه هستم و وقوع حادثه در آن روز را متوجه شدم.
 

در ادامه جلسه دادگاه، نریمان سبحانی نیا مدیرکل آموزش و پرورش بروجرد گفت:  با شروع جنگ تجاوزکارانه عراق علیه ایران حقوق کودکان در ایران مورد نقض قرار گرفت. کنوانسیون حقوق کودک ضامن بیان تعریفی از حقوق کودک است و از مهم‌ترین اسناد حق حیات و بقا و رشد است که رژیم بعث با بمباران مناطق، آنها را نقض کرده است. در دوران جنگ، ١۶٠ مدرسه هدف بمباران قرار گرفت که دو هزار دانش آموز دختر و ۳۴ هزار دانش آموز پسر شهید شدند. سایه شوم جنگ همواره باعث صدمات زیادی شده که یکی از  تأثیرات جنگ، ممانعت از تحصیل کودکان بوده است.


وی افزود: جنگ نابرابر عراق لطمه سنگینی به دانش آموزان کشور زد. ترس عاملی بود که موجب تعطیلی مدارس و خانه نشینی معلمان و دانش آموزان شد. این‌ها تنها گوشه‌ای ازکمبودهای آموزش مدارس منطقه بروجرد در این سال‌ها بوده است. حملات موشکی به مدارس بروجرد منجر به تخریب مدارس و کشته شدن جمع کثیری از دانش آموزان شده است. وجود ترس از ادامه تحصیل حتی پس از دوران جنگ، عامل عقب افتادن دانش آموزان این شهرستان از تحصیل به عنوان خسارت‌های باقی مانده از تبعات جنگ بوده است.
 

در ادامه این دادگاه، فرشاد علی یاری دانش آموز وقت مدرسه امام حسن مجتبی(ع) در زمان بمباران گفت: به عنوان یکی از دانش آموزان مدرسه امام حسن مجتبی(ع) دچار خسارت معنوی شده ام.  در ۲۰ دی ماه سال ۶۵ در نوبت عصر  در مدرسه  در حال خواندن تاریخ بودم. تا اینکه ناظم مدرسه در پشت تریبون قرار گرفت و صحبت کرد. ساعت ۱۲:۴۵ آن زمان بود که در صف ها ایستادیم. بعد از خواندن تلاوت قرآن، بچه های گروه سرود در جایگاه قرار گرفتند و در این لحظه بود که انفجار مهیبی شنیده شد و دو موشک در مقابل مدرسه فیاض بخش و یک موشک مقابل مدرسه امام حسن مجتبی(ع) بروجرد اصابت کرد و به قدری مهیب بود که قابل وصف نیست. من و هم شاگردی هایم با صورت به زمین افتادیم و زخمی شده بودیم. به بیرون دویدم.  آن لحظه همه فریاد میزدند وصدای گریه و ناله بود. تعدادی از دانش آموزان به شهادت رسیدند و به طرز وحشتناکی کشته شدند.
 

وی گفت: کاش رسانه‌های امروز در آن زمان بودند تا عمق فاجعه را بیان می کردند.‌ دانش آموزان آن دو مدرسه از سیاست چه می دانستند؟ آن دانش آموزان هیچوقت فکر نمی‌کردند که تا لحظاتی دیگر تکه تکه بدن‌های سوخته شان در کف زمین مدرسه پخش ‌می‌شود. چگونه رژیم ستمگر، آسوده به رختخواب می‌رفتند؟ دانش آموزان مظلوم مدرسه فیاض بخش و امام حسن مجتبی(ع) به شوق تحصیل آن روز به مدرسه رفتند و نمی‌دانستند که کیف هایشان هرگز باز نخواهد شد و حق حیات و تحصیل از آن‌ها گرفته می‌شود.
 

در ادامه دادگاه، بهزاد حسینی مقدم یکی دیگر از  دانش آموزان وقت حادثه بمباران مدرسه امام حسن مجتبی(ع) بروجرد گفت:  مسیر خانه ما دقیقا در منطقه اصابت موشک بود. در حال دویدن به سمت خانه، تکه‌های اعضای بدن دانش آموزان را در مسیر می‌دیدم. تا سال‌ها دچار اثرات روانی شده‌ بودم، به حدی که به محض شنیدن صدای جیغ کودکی بهم می‌ریختم.  در دوره ما از واژه موجی شدن برای افراد آسیب دیده در جنگ استفاده می‌کردند و مادرم نیز در مواقعی که به هم می ریختم از آن کلمه استفاده می‌کرد.

 

وی افزود: از دادگاه محترم تقاضا دارم در جهت احقاق حق خواهان پرونده، حکم مفتضی را صادر کند. این حادثه چیزی جز جنایت نیست و دانش آموزان آن منطقه جزو محروم ترین دانش آموزان بودند و هیچ اثری در جنگ نداشتند. این دانش آموزان طرف حساب جنگ‌ نبودند. از محضر دادگاه تقاضا دارم  جنایت های امریکا را به گوش جهانیان برسانید.
 

قاضی حسین زاده در ادامه گفت: قوه قضاییه و مرکز وکلای قوه قضاییه باید  ظلمی که سال‌ها در خصوص مردم بروجرد شده است را تبیین کنند.
 

سپس خدادادی یکی  از شهود حادثه بمباران بروجرد که به کمک مردم رفته بود،  گفت: دی ماه ۶۵ انفجاری سهمگین بروجرد را لرزاند.  به حدی که در فاصله دورتر از محل حادثه نیز شیشه‌های مغازه‌ها شکسته شده بود اما اصل حادثه در مدرسه بود. پس از بمباران برای کمک به محل حادثه رفتیم.  به علت انفجار چیزی دیده نمی‌شد و دود زیاد اجازه رویت را از ما گرفته بود و مجروحان را به سمت بیمارستان شهید چمران بروجرد بردیم. برای شناسایی بهتر جسدها را بر زمین چیده بودیم. صدای شیون و فریاد خانواده‌ها فضای سالن را گرفته بود. شناسایی اجساد تا  روز بعد حادثه ادامه داشت. تقریبا ۴ روز زمان برد تا شناسایی شهدا انجام شد.
 

در ادامه، حشمت گودرزی مادر دو شهید حادثه (همسر شهید احمد گودرزی و دو فرزند شهیدش محمود و مسعود) با حضور در جایگاه گفت: روز حادثه همسرم با فرزندان به مدرسه رفتند. با شنیدن صدای لرزش شیشه‌ها به سمت مدرسه رفتم که با سر پسرم محمود مواجه شدم. بعد به سمت بیمارستان رفتم تا به دنبال جسد پسر دیگرم بگردم که خبر شهادت مسعود و همسرم را نیز شنیدم.
 

در ادامه سلیمانی وکیل مدافع خواهان با حضور در جایگاه در خصوص نقش آمریکا در جنگ‌ تحمیلی گفت: حمایت ایالات متحده آمریکا در تجاوز رژیم بعث به ایران از زمان پیروزی انقلاب آغاز شد. آمریکا هرگز دست از مداخله در امور ایران برنداشت. در  خصوص حمله رژیم بعث در سال ۵۹،   ایالات   متحده امریکا  در ابتدا ادعای بی طرفی کرد و سپس با حمایت از رژیم بعث، باعث خسارت جانی و مالی به ایران شد.  شهادت  ۶۸ دانش آموز بی دفاع تنها بخشی از این خسارات است؛ لذا با توجه به مقررات قانونی از دادگاه استدعای رسیدگی و صدور حکم و محکومیت خواندگان و پرداخت خسارت به خواهان را دارم.
 

قاضی حسین زاده در ادامه گفت: براساس مفاد دادخواست تقدیمی از ناحیه خواهان با وکالت وکلا در حادثه تروریستی و وحشت افکن شهرستان بروجرد ۶۸ نفر انسان بی گناه و غیرنظامی که اکثرا کودک بودند شهید شدند و ۲۰۰ مجروح نیز هویتشان برای دادگاه محرز است. اقدام رژیم بعث عراق در بمباران مدرسه ها هیچ انطباقی با موازین حقوق بشر ندارد. براساس گزارش مدیر دفتر دادگاه، برای تمام خواندگان ابلاغ ارسال شده است و خواندگان از جلسه دادگاه مطلع هستند. دادگاه پس از دستور تعیین وقت جلسه حاضر در روز تکمیل گزارش، تحقیقات لازم را با عنایت به اصل بی طرفی انجام داد.
 

حسین زاده تصریح کرد: تحقیقات دادگاه نشان می دهد بمباران غیرقانونی و خلاف موازین حقوق بشر رژیم بعث عراق علیه کودکان بی‌گناه و مردم بروجرد با استفاده از ساخت تجهیزات امریکا انجام شده و پشتیبانی دولت خوانده برای دادگاه محرز شده است و تحقیقات نیز ادامه خواهد داشت. خواندگان هیچ لایحه‌ای ارسال نکردند و ابلاغ واقعی و قانونی انجام شده است. دادگاه ختم‌ جلسه را اعلام می‌کند و در چند ماه آینده رای مقتضی صادر می شود.

 

ارسال نظر: