به گزارش مدیریت ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت امور بینالملل قوه قضائیه و ستاد حقوق بشر، کاظم غریبآبادی، در ابتدای این میزگرد با اشاره به هفته افشا و بازخوانی حقوق بشر آمریکایی، اظهار کرد: جنایتهای آمریکا منحصر به ملت ایران نیست و باید این جنایتها را در سطوح مختلف علیه ملت ایران، مردم آمریکا و مردم دیگر کشورها بررسی و افشا کرد.
وی افزود: براساس گزارشهای متعدد حقوق بشری و سازوکارهای بینالمللی حقوق بشری و گزارشگران سازمان ملل، سطح، عمق و گستردگی جنایتهای آمریکا در سطح داخلی مشخص میشود؛ این گزارشهای مستند نقض حقوق بشر اقشار مختلف در آمریکا از زنان و اقلیتها گرفته تا زندانیان و کودکان را آشکار میکنند؛ آمریکا با بیتوجهی به کنوانسیونهای حقوق بشری به بهانه داشتن قوانین کامل، به نقض حقوق مردم خود میپردازد.
غریبآبادی با تاکید بر بررسی نقض حقوق بشر از سوی آمریکا در سطحی کلانتر، تصریح کرد: آمریکا به حقوق بشر با نگاه سیاسی مینگرد؛ جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه و رفح همانگونه که افکار عمومی و سازمانهای بینالمللی اذعان می کنند جنایتی آشکار است، با محکومیت آمریکا مواجه نشده است؛ آمریکا در حالی که هیچ اقدامی برای احقاق حقوق فلسطینیها نمیکند، در مقابل بهصورت گسترده از رژیم صهیونیستی حمایت میکند؛ همین یک نمونه نشان میدهد که نگاه آمریکا به حقوق بشر سیاسی است.
به گفته دبیر ستاد حقوق بشر، آمریکا باید موضع خود را در مقابل جنایتهای رژیم صهیونیستی که در مقابل دیدگان جهان رخ میدهد، اعلام کند.
وی در ادامه به موضوع اعتراضهای دانشگاهی در آمریکا در حمایت از فلسطین اشاره کرد و گفت: این اعتراضهای مسالمتآمیز که انتقاد به سیاستهای آمریکا نبود و بر جنایت علیه فلسطینیها متمرکز بود، سرکوب شد؛ این اعتراضها اصلا مسئله امنیتی نداشت؛ در عین حال، آمریکا با کشورهای دارای کارنامه سیاه حقوق بشری دارای روابط گسترده همهجانبه است؛ در این زمینه آمریکا با نادیده کرفتن حقوق بشر، به دنبال تامین منافع خود است و اولویت را به تامین منافعش میدهد؛ نمونه چنین رویکردی، رابطه نزدیک آمریکا با رژیم استبدادی در ایران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی است.
تحریمهای یکجانبه آمریکا در مغایرت با حقوق بینالملل هستند
دبیر ستاد حقوق بشر همچنین گفت: این موضوع که آمریکا اساسا اعتقادی به حقوق بشر ندارد، باید تبیین شود تا سیاستهای مناسب برای مقابله با آن طراحی شود.
غریبآبادی در ادامه با اشاره به مداخلات نظامی این کشور در دیگر کشورها، تاکید کرد: در اثر این اقدامات، میلیون ها انسان بیگناه کشته شدند.
وی یادآور شد: بیش از ۲۵ کشور تحت تحریمهای یکجانبه آمریکا هستند که در مغایرت با حقوق بینالملل هستند؛ این تحریمها بهویژه در شرایط فراسرزمینی ناقض حقوق بشری هستند؛ ایران کشوری است که اکنون تحت بیشترین تحریمهای یکجانبه آمریکا است؛ بر اثر تحریمهای یکجانبه آمریکا بیش از ۵۰۰ هزار کودک عراقی جان خود را از دست دادند و آمریکاییها این جنایت را با تامین منافع ملی توجیه کردند؛ برای آمریکا حقوق بشر هیچ اهمیتی ندارد.
غریبآبادی در ادامه ابراز امیدواری کرد که روایتهای مستقیم از نقض حقوق بشر به تبیین بهتر و بیشتر جنایتهای حقوق بشری آمریکا منجر شود.
دبیر ستاد حقوق بشر در پایان اذعان کرد که سیاست اصولی ایران حمایت و ارتقای حقوق بشر است و مسئولین و حاکمیت در این راستا تلاش میکنند؛ ادعا نمیکتیم که شرایط بسیار خوبی داریم؛ البته ما سبک زندگی و استانداردهای حقوق بشری غربی را قبول نداریم؛ ما در اصول دینی و قانونی خود مبانی حقوق بشری غنی داریم و با هنجارسازیهای ادعایی غربیها موافق نیستیم و همین نقطه، محل منازعه ما با موضوع حقوق بشر غربی است؛ ما حین حمایت و ارتقای حقوق بشر در کشور، به مسئله نقض حقوق بشر در سراسر جهان توجه ویژه داریم.
تحریم یک سلاح نظامی است که هزینه و خسارت کمتری از جنگها دارد
سید محمدعلی موسوی، دانشیار گروه مطالعات آمریکا دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، در ادامه این میزگرد با اشاره به گفتههای مقامهای آمریکا در استفاده ابزاری از تحریمها، تحریمهای آمریکا علیه جامعه جهانی بهویژه از دهه ۱۹۹۰ تاکنون را عین جنایت جنگی و نقض حقوق بشر خواند و گفت: از دهه ۱۹۹۰ دو سوم تحریمهای اعمال شده در جهان از سوی آمریکا اعمال شدند و دو سوم این تحریمها کشورهایی خاص هستند که با ادعای تغییر رفتار حکومتها اعمال شدند، اما در واقعیت درصدد ایجاد شورش در کشورهای هدف با اعمال تنبیه دسته جمعی بودند.
وی در ادامه کفت: آمریکا از دهه ۱۹۹۰ با سوءاستفاده از ابزارها و سلطه مالی خود، اقدام به اعمال تحریمهای اقتصادی کرد؛ تحریم اکنون یک سلاح نظامی است که هزینه و خسارت کمتری از جنگها دارد، اما برخلاف جنگ نه نیروی نظامی بلکه شهروندان را هدف قرار میدهد. تحریمهای آمریکا به اهداف موردنظر خود با مقاومت مردم و سیاستهای حاکمیت ناکام ماند و منجر به تغییر رفتار ایران نشد.
موسوی در بخشی دیگر ضمن تشریح پیامدهای گسترده اعمال تحریمها و آگاهی واشنگتن از این موضوع، گفت: دست درون دستکش مخملی تحریم، دستی فولادین است که جنگی واقعی را با ادعاهای انسانی رقم میزند؛ تحریم جنگی بدون ابرار نظامی است که نقض آشکار حقوق بشر است، زیرا حقوق آحاد جامعه را نقض و پایمال میکند؛ اولین اقدام برای مقابله با تحریمهای آمریکا تلاش برای رسواسازی این کشور در سطح بینالمللی است؛ ضمن اینکه کاهش تحریم از طریق مذاکرات و کند کردن ماشین جنگی با اعمال سیاستهای دقیق نیز گامهای مهم بعدی هستند.
سربازان آمریکایی با دیدن صحنه تکه تکه شدن زندانیان قهقهه سر میدادند
در ادامه این میزگرد محمد بلندیان، اسیر ایرانی آزاد شده از زندان ابوغریب تجربه شخصی خود از دوران حبس در زندان ابوغریب را روایت کرد.
وی پس از تشریح روند بازداشت و حبس خود به دست نظامیان آمریکایی در عراق، ضمن اشاره به شکنجههایی که متحمل شده بود، گفت: من پس از بازداشت به بهانه آزادی به ابوغریب منتقل شدم و شش ماه را در انفرادی تحت انواع و اقسام شکنجهها گذراندم؛ در این دوران برایم آشکار شد که آمریکا باوری به ادعاهای حقوق بشری خود ندارد؛ در دوران انفرادی شکنجههای سختی را متحمل شدم که از کمبود غذا تا عدم ارائه لباس را شامل میشد؛ آنها سگها را به جان ما میانداختند و من نیز بر اثر حمله سگ زخمی شدم و بدون بیحسی بخیه شدم؛ آنها حتی برای کاستن از جمعیت زندانیان بخشهایی از کمپ ابوغریب را هدف حمله موشکی قرار میدادند؛ سربازان آمریکایی با انجام این حملات و تکه تکه شدن زندانیان قهقهه سر میدادند.
این شهروند ایرانی آزاد شده از زندان ابوغریب یادآور شد: طی ۱۸ ماه حبس هرگز تفهیم اتهام نشدم و در دادگاه حضور نیافتم.
نقض حقوق زنان در آمریکا را باید ورای آمارها بررسی کرد
زهره نصرت خوارزمی، عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران از دیگر سخنرانان این نشست با اشاره به نقض حقوق زنان و خانواده در آمریکا گفت: نقض حقوق زنان در آمریکا را باید ورای آمارها بررسی کرد. باید حقوق بشر در آمریکا را باید بهعنوان یک سبک زندگی مورد بررسی قرار داد تا درک بهتری از نقض حقوق زنان و خانواده را به دست آورد؛ روح امپریالیستی آمریکا در حقوق بشر مورد نظر این کشور جاری است.
عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران همچنین به بررسی رویکرد آموزش جنسی در آمریکا از وجه تاریخی بهعنوان یکی از وجوه نقض حقوق بشر زنان و خانواده پرداخت و گفت: آنها هزینههای گستردهای در این زمینه انجام دادهاند، اما این موضوع همچنان یک جنگ در میان موافقان و مخالفان و مورد دعوا است؛ در عین حال، آمریکا بیتوجهی به این روند، به دیگر کشورها برای پیروی از استانداردهای ادعایی خود فشار میآورد.
خوارزمی همچنین تاکید کرد: آمریکا در حال حاضر در فضای حقوق بشری جنگ شناختی به راه انداخته است.
رژیم صهیونیستی بزرگترین دریافتکننده کمکهای نظامی آمریکا است
در ادامه این میزگرد، زینب قاسمی، استادیار گروه مطالعات آمریکا دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران به بررسی جنایتهای علیه بشریت انجام شده به وسیله یا حمایت شده از سوی آمریکا پرداخت و گفت: این موضوع را می توان با نقلقول مقامهای فعلی و سابق آمریکا مستند کرد.
وی همچین به جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه و تلاش آمریکا برای توجیه این جنایتها با استفاده از بازوی رسانهای پرداخت و گفت: رسانههای آمریکایی عامدانه و آگاهانه از زبان مبهم برای ارائه تصویر از غزه استفاده میکنند و کلمات را براساس سیاستهای خاص آمریکا برای طرفین جنگ غزه انتخاب میکنند.
استادیار دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در ادامه به موضوع نسلکشی رژیم صهیونیستی در غزه پرداخت و افزود: بر اساس تعاریف موجود و بررسیهای دیوانهای بینالمللی کیفری و دادگستری آمریکا در نسلکشی در غزه مشارکت داشته است؛ آمریکا در این زمینه براساس سیاستهای خود نه فقط قوانین بینالمللی بلکه قوانین داخلی خود را نقض میکند.
قاسمی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی بزرگترین دریافتکننده کمکهای نظامی آمریکا است، اتهامهای وارده به مشارکت آمریکا به نسلکشی غزه را مستند به مواردی مانند این کمکها، مانعتراشی در مسیر قطعنامههای آتشبس، حضور سربازان آمریکایی در ارتش رژیم صهیونیستی، ... عنوان کرد.
وی در بخشی دیگر گفت: شکاف نسلی در آمریکا سبب بروز نظرات متفاوت درباره حمایت این کشور از جنایتهای رژیم صهیونیستی شده است؛ در این مسیر رسانههای جمعی نقش مهمی داشتند.
آمریکا جنایتهای حقوق بشری خود را براساس داروینیسم اجتماعی انجام میدهد
فواد ایزدی، تحلیلگر سیاسی و عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در ادامه این میزگرد با اشاره به اینکه فهم از آمریکا در ایران سیاسی شده است، تصریح کرد: این فهم بیش از آنکه نشاندهنده واقعیتها باشد، سیاسی است؛ در صورت شناخت آمریکا بهعنوان آنچه است، میتوانیم مشکلاتمان در رابطه با آمریکا را حلوفصل کنیم. باید بپذیریم که تحریمهای آمریکا علیه ایران همچنان وجود دارند و باید شرایط را آنگونه که هست ببینیم؛ مستندهای تاریخی نشان میدهد که آمریکا حتی پس از توافق به اعمال فشار ادامه میدهد.
ایزدی با تاکید بر اینکه هفته حقوق بشر آمریکایی موضوعی مهم است و باید فهم درست آمریکا را در دستور کار قرار دهیم، اظهار داشت: آمریکا جنایتهای حقوق بشری خود را براساس داروینیسم اجتماعی انجام میدهند. متاسفانه داروینسیم اجتماعی بر عرصه سیاسی آمریکا حاکم است و جنایتهای حقوق بشری مانند آنچه که در غزه میگذرد را توجیه میکنند.
وی ادامه داد: این موضوع در عرصه داخلی آمریکا نیز همین موضوع صدق میکند که نمونه آن اولویتبندی انجام شده برای واکسیناسیون کرونایی است که سالمندان و معلولان را در اولویت قرار نداد. باید موضوع حقوق بشر در آمریکا و فعالان واقعی این بحث در آمریکا مورد توجه بیشتر قرار بگیرد.
آمریکا حقوق بشر، تحریم و تروریسم را ابزار سیاست خارجی خود کرده است
هیبتالله نژندی منش، عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در ادامه با اشاره به تغییر و تحول ابعاد و ماهیت ترور طی دهههای اخیر، گفت: این موضوع با حوزههای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، ... ارتباط داشته و بر آنها تاثیر میگذارد.
وی در ادامه تعریفی از ترور را ارائه کرد که بهصورت گسترده مورد اجماع قرار گرفته است و گفت: موضوع ترور در آمریکا از سال ۱۹۰۲ قابل بررسی است، اما دیوان بینالمللی دادگستری در پرونده نیکاراگوئه، آمریکا را به تامین مالی اقدام تروریستی محکوم کرد؛ اکنون آمریکا در تلاش است تا جنایتهای نظامیان خود را در افغانستان و جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه از دستور کار دیوان بینالمللی دادگستری با استفاده از ابزار ارعاب و تهدید خارج کند.
نژندیمنش همچنین به موضوع کمک به برخی از بازیگران برای انجام اقدامهای تروریستی، حمایت از گروههای تروریستی مانند منافقین و استفاده از رسانهها برای توجیه جنایتهای تروریستی اشاره کرد و آنها را مصداق اقدامهای تروریستی خواند و افزود: آمریکا حقوق بشر، تحریم و تروریسم را ابزار سیاست خارجی خود کرده است که باید مورد اعتراض و انتقاد قرار بگیرد.
طیهشت ماه گذشته بیش از ۱۴۰ خبرنگار در غزه به شهادت رسیدند
مرضیه هاشمی، خبرنگار، مستندساز و گوینده ایرانی آمریکایی شبکه پرستیوی نیز در سخنانی موضوع نقض حقوق خبرنگاران را در آمریکا مورد بررسی خبر داد و گفت: من زمان ساخت مستند در سال ۲۰۱۹ در آمریکا دستگیر شدم و همه حقوق من نقض شد و این فقط نمونه کوچکی از نقض حقوق خبرنگاران از سوی آمریکا است.
هاشمی، اظهار داشت: طیهشت ماه گذشته بیش از ۱۴۰ خبرنگار در غزه به شهادت رسیدند و دهها خبرنگار در آمریکا به خاطر رویکرد حمایت از غزه از کار بیکار شدند.
وی با اشاره به اینکه خبرنگاران آمریکایی صرفا بهخاطر انتقاد از نسلکشی در غزه تحت فشار قرار گرفته و شغل خود را از دست دادند، بیان کرد: آنها فقط به گزارشهای موجود از جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه اشاره کردند؛ این بخش کوچکی از واقعیت خبرنگاری در آمریکا است که مدعی آزادی کامل خبرنگاران است.
این خبرنگار و مستندساز در پایان سادآور شد: صدای رسانههای آمریکایی تحت فشار برای حمایت از مردم غزه بلند نمیشود.