به گزارش سایت ستاد حقوق بشر، رئيس قوه قضاییه کشورمان در این دیدار ضمن تبریک فرا رسیدن ماه پرعظمت ذیالحجه و همچنین قدردانی از همدردی شایسته مقامات قطری در رابطه با شهادت رئیسجمهور فقید ایران، اظهار کرد: بدونتردید توسعه و بسط مناسبات و مراودات ایران و قطر در عرصهها و حوزههای مختلف، اثرات سودمند و نافعی برای دو کشور و همچنین برای کل منطقه و تحولات منطقهای خواهد داشت.
رئیس دستگاه قضا با اشاره به مواضع مطلوب دولت قطر در قبال قضیه فلسطین و غزه، گفت: ما مواضع خوب و حکیمانه سالهای گذشته قطر در قبال قضیه فلسطین و غزه را بویژه طی ۸ ماه اخیر، قابل احترام و قدردانی میدانیم و بار دیگر تاکید میکنیم که توسعه مناسبات میان ایران و قطر علاوه بر منافعی که نصیب دو کشور میکند برای روند تحولات منطقهای نیز سودمند و نافع است.
رئیس عدلیه با اشاره به گستره وسیع همکاریهای ایران و قطر در حوزههای مختلف، اظهار کرد: ایران و قطر باید قدمهای بلندی را در راستای عملیاتیسازی کامل توافقنامهها و تفاهمنامههای منعقده بردارند و ما در این خصوص آمادگی کامل خود را اعلام میداریم.
قاضیالقضات با اشاره به عرصههای مختلفی که در حوزه حقوقی و قضایی میتوانند مبداء و منشاء همکاریهای فیمابین میان ایران و قطر قرار گیرند، گفت: تحولات زیست انسانی در نتیجهی بسط و توسعه عرصه دیجیتال و همچنین گسترش نفوذ و بهرهگیری از فضای مجازی و سایر امور جدید و مستحدثه، اقتضائات جدیدی را بوجود آوردهاند و این اقتضائاتِ جدید، رویهها و سازوکارهای روزآمد و نوآورانه را میطلبد؛ ما در جمهوری اسلامی ایران در عرصه ناظر بر هوشمندسازی برخی روندها و فرآیندها حقوقی و قضایی و تجهیز سختافزاری و نرمافزاری در این حوزه، پیشرو و پیشتاز هستیم و آمادگی کامل خود را برای همکاری با قطر در این عرصهها اعلام میداریم.
رایزنیهای رئیس دستگاه قضائی در قطر برای ایرانیان ؛ خانواده زندانیان نباید آسیب ببینند
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در ادامه با اشاره وضعیت زندانیان ایرانی در قطر گفت: ما این انتظار را داریم که زندانیان ایرانی در قطر بتوانند با خانوادههایشان در ارتباط باشند؛ ما تاکید داریم که خانواده زندانیان به هیچ وجه نباید بواسطه اعمال مجرمانه عضو خانواده خود، متحمل آسیب شوند. در خصوص بازداشتیهای مرتبط با مواد مخدر نیز ضمن تاکید بر ضرورت مجازات متناسب، چنانچه اصلاح و بازاجتماعی کردن فردِ مجرم، میسّر نشد، تا حد امکان نباید شرایطی فراهم شود که خانواده او متحمل آسیب شود.
رئیس قوه قضاییه تصریح کرد: همچنین درخواست ما آن است که آن دسته از زندانیانی که مدت کمی از دوران محکومیتشان باقی مانده است، به طُرق مقتضی از ارفاقات قانونی بهرهمند شوند.
«حسن بن لحدان الحسن المهندی» رئیس شورای عالی قضایی قطر نیز در این دیدار، روابط دو کشور ایران و قطر را روابطی دیرینه، متمایز و در مسیر توسعه عنوان کرد و گفت: ما از توسعه هر چه بیشتر ارتباطات، مناسبات و همکاریها در حوزههای مختلف با جمهوری اسلامی ایران، استقبال میکنیم.
وی با بیان اینکه اهتمام دستگاه قضایی قطر بر آن است که همراه با اقتضائات و پیشرفتهای روز حرکت کند، افزود: ما در دستگاه قضایی قطر تلاش میکنیم بسیاری از مسائل و اختلافات را قبل از ورود به دادگاه و از طریق آشتی، صلح و سازش، حل کنیم.
رئیس شورای عالی قطر ضمن استقبال از توسعه دیپلماسی قضایی میان دو کشور ایران و قطر، ابراز امیدواری کرد که رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران در فرصتی مبسوط تر، مجدداً در قطر حضور پیدا کنند و از نزدیک، از دستگاه قضایی و دادگاههای قطر بازدید به عمل بیاورند.
شایان ذکر است، در خلال دیدار رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران با رئیس شورایعالی قضایی قطر، یادداشت تفاهمی در باب همکاریهای قضایی فیمابین در ۱۱ بند منعقد گردید.
از جمله مفاد این یادداشت تفاهم، تبادل تجربه و بررسی موضوعات مورد علاقه مشترک در مقولاتی نظیر «مدیریت مؤثر دعاوی مدنی با هدف فیصله دادن سریع آنها» و «ادغام مؤثر و مناسب فناوری مربوط به مدیریت عدالت و مدیریت دعاوی و پروندهها و راهحلهای هوشمند در جهت تسریع روند اجرایی حل و فصل دعاوی» میباشد.
همچنین همکاری طرفین در زمینه آموزش قضات و مسئولان دادگستری و دادگاهها و مدیریت دعاوی و ایجاد تواناییهای قضایی، در عرصههای تخصصی از جمله در موضوعات مربوط به اختلافات تجاری و سرمایهگذاری، از دیگر مفاد یادداشت تفاهم منعقد شده در خلال دیدار امروز مقامات قضایی دو کشور ایران و قطر است.
ایرانیان خارج از کشور میتوانند سفیران ممتازی برای ایران اسلامی باشند
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در جریان سفر به قطر در راستای توسعه دیپلماسی قضایی، در جمع ایرانیان مقیم این کشور حاضر شد و از نزدیک به استماع مسائل، دغدغهها و نقطهنظرات آنها پرداخت.
رئیس قوه قضاییه در جریان این نشست، طی سخنانی ضمن گرامیداشت یاد و خاطره رئیسجمهور شهید آیتالله رئیسی اظهار کرد: آیتالله رئیسی رییس جمهور شهید در دوران ریاست جمهوری خود زحمات زیادی را در جهت توسعه مناسبات و مراودات جمهوری اسلامی ایران با کشورهای اسلامی و همسایه انجام دادند، لذا در اینجا شایسته است از این شخصیت بزرگ و خدمتگزار یاد کنیم.
رئیس دستگاه قضا در ادامه با اشاره به راهبردهای اساسی جمهوری اسلامی در حوزه ارتباط با همسایگان، گفت: راهبرد اصلی و اساسی جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی، توسعه و بسط مناسبات و مراودات همهجانبه با کشورهای اسلامی و همسایه میباشد و این سیاستی است که مستمراً ارتقاء مییابد و گسستی در آن نیست.
رئیس عدلیه با اشاره به ظرفیتهای بالای دو کشور ایران و قطر برای توسعه مناسبات همهجانبه بیان داشت: دو کشور ایران و قطر از ظرفیتها و استعدادهای بالایی برای توسعه مناسبات و مراودات در حوزههای مختلف برخوردارند و قطعاً از این ظرفیتها و استعدادها میتوان در راستای رفع مسائل منطقهای و بینالمللی استفاده کرد.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران ضمن اشاره به استمرار نسلکشی و جنایات سبعانه صهیونیستها در غزه اظهار داشت: کشور قطر در قضیه غزه خوب ظاهر شد و تلاشهای مساعدی را در جهت شکستن محاصره ظالمانه مردم غزه و توقف جنایات رژیم صهیونیستی علیه این مردم به کار بست؛ همانطور که همگان مستحضر هستند راهبرد اصلی و اساسی و غیر قابل تغییر جمهوری اسلامی ایران نیز حمایت از مردم فلسطین میباشد؛ فلذا ایران و قطر در این حوزه میتوانند با تشریک مساعی در جهت منافع مردم فلسطین و منافع مردم منطقه منشأ اثر باشند.
رئیس دستگاه قضا با یادآوری اقدامات متقابل ایران و قطر در همکاری و همافزایی و کمک به یکدیگر گفت: در زمانی که قطر در محاصره برخی کشورها قرار داشت جمهوری اسلامی ایران بلافاصله به میدان آمد و فضا را برای قطر باز کرد تا فشار بر این کشور افزون نگردد؛ متقابلاً قطر نیز در برهههایی اقدامات مثبتی را در قبال ایران انجام داده است؛ به طور کلی ارتباطات وثیق میان دو کشور ایران و قطر رو به گسترش است و ما باید به تسریع و تسهیل این روند یاری رسانیم.
رئیس عدلیه تصریح کرد: به موازات توسعه و گسترش مناسبات و مراودات میان ایران و قطر در حوزههای سیاسی و اقتصادی و فرهنگی نیاز است تا ارتباطات در حوزه موضوعات حقوقی و قضایی نیز میان دو کشور موسّع شود.
دیدار دادستان کل قطر با حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای
در جریان سفر حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران و هیئت عالی قضایی به کشور قطر در راستای توسعه دیپلماسی قضایی، «عیسی بن سعد النعیمی» دادستان کل قطر، با حضور در محل اقامات رئیس قوه قضاییه کشورمان، با وی دیدار و گفتگو کرد.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در جریان این دیدار، ضمن اشاره به گستره مطلوب همکاریهای ایران و قطر در حوزههای مختلف، به مقوله حقوقبشر نیز گریزی زد و اظهار داشت: امروز مدعیان دروغین حقوقبشر و تبیینکنندگان این مقوله، خود در زمره بزرگترین ناقضان حقوق انسانها قرار گرفتهاند؛ آشکار و مبرهن است که مدعیان دروغین حقوقبشر در حال تحریف و مصادره به مطلوبِ مباحث حقوقبشری هستند، فلذا ضروری است ایران و قطر با همکاری یکدیگر در مقابل سوءاستفاده مستکبران از مقوله حقوق بشر بایستند. قطعاً برای جلوگیری از تحریف بیشتر مقوله حقوقبشر توسط مستکبران، نیاز است به تعریف واحد و مشترکی از مفهوم و مصادیق حقوق بشر، نائل آییم.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران همچنین تاکید کرد: ایران و قطر در راستای عملیاتیسازی موافقتنامههای منعقده باید گامهای بلندتری را بردارند و در حوزه معاضدتهای قضایی و انتقال محکومان، اقدامات رو به جلوتری را ترتیب دهند.
همچنین در این دیدار، «عیسی بن سعد النعیمی» دادستان کل دولت قطر با بیان اینکه بسترهای همکاری فیمابین ایران و قطر کاملاً فراهم است و ما خواهان توسعه این مناسبات هستیم، گفت: آنقدر روابط دو کشور ایران و قطر، قوی و پایدار است که نیاز چندانی به امضاء تفاهمنامههای همکاری دو جانبه احساس نمیشود، اما با این وجود، امضاء این تفاهمنامهها قطعا در استحکام هرچه بیشتر روابط دو کشور، مفید و مؤثر خواهد بود.
وی با اشاره به وجود دو توافقنامه همکاری قضایی ایران و قطر در سنوات گذشته و امضاء سومین توافقنامه در جریان سفر حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای به قطر، گفت: تلاش ما بر این است که اجرای این توافقنامهها در اسرع وقت نهایی شوند.
دادستان کل دولت قطر با بیان اینکه در زمینههای قضایی و امنیتی، باید به صورت فعالانه و کارشناسی حرکت کرد، گفت: خواستار آن هستیم که در راستای اجرای هرچه بهتر مفاد توافقنامه همکاریهای قضایی ایران و قطر، دیدارهای کارشناسی مقامات قضایی دو کشور، بیش از گذشته صورت پذیرد.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: با توجه به تاکیدات امیر قطر، ما طی مدت و سالیان گذشته توانستیم در حوزه صیانت از غزه و فلسطین، نقش بیبدیلی داشته باشیم.
دادستان کل دولت قطر در همین راستا خطاب به رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران گفت: همانگونه که شما به درستی اشاره کردید، اسرائیل و حامیان اسرائیل از استانداردهای دوگانه و متناقض در حوزه حقوق بشر استفاده میکنند؛ ما باید با همیاری و همافزایی یکدیگر، جلوی این مسئله را بگیریم و دوگانگی و تناقض این استانداردها را در عرصه بینالملل افشا کنیم.
وی تصریح کرد: تا کنون بسیاری از کشورها متوجه استانداردهای دوگانه و متناقض اسرائیل و حامیانش در حوزه حقوق بشر شدهاند و به همین خاطر است که مشاهده میکنیم به تدریج کشورهای مختلف در حال پیوستن به کشورهای حامی فلسطین هستند.
دادستان قطر همچنین خاطرنشان کرد: کارنامه جنابعالی بعنوان رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران بیانگر سوابق درخشان در حوزههای مختلف قضایی و حقوقی و امنیتی و بینالمللی است و من از دیدار و گفتگو با شما و آگاهی از نقطهنظراتتان، بسیار مسرور و خرسند شدم.
شایان ذکر است در خلال این دیدار، مراسم امضای موافقتنامه معاضدت حقوقی متقابل در امور کیفری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت قطر نیز برگزار شد.