X
GO
اخبار
تاریخ انتشار: یکشنبه 07 آبان 1402
تعداد بازدید خبر : 214
تاریخ ثبت : یکشنبه, 07 آبان,1402 | 04:27 ب.ظ
تاریخ انتشار : یکشنبه, 07 آبان,1402 | 01:00 ب.ظ
تاریخ آخرین بروزرسانی : ﺳﻪشنبه, 09 آبان,1402 | 08:00 ق.ظ

نشست بررسی ابعاد فاجعه انسانی غزه از منظر حقوق بین‌الملل در پژوهشگاه قوه قضائیه با همکاری ستاد حقوق بشر

  • نشست بررسی ابعاد فاجعه انسانی غزه از منظر حقوق بین‌الملل در پژوهشگاه قوه قضائیه با همکاری ستاد حقوق بشر

نشست بررسی ابعاد فاجعه انسانی غزه از منظر حقوق بین‌الملل به همت پژوهشگاه قوه قضاییه و با همکاری معاونت امور بین‌الملل قوه قضاییه و ستاد حقوق بشر برگزار شد.

 

به گزارش سایت ستاد حقوق بشر، حجت الاسلام‌والمسلمین «مهدی هادی»، رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه در ابتدای این نشست، با اشاره به جنایت‌های رژیم صهیونیستی در نوار غزه، اقدام‌های رژیم صهیونیستی را نسل‌کشی و جنایت جنگی خواند و افزود:  اعتراف رژیم صهیونیستی به ارتکاب جنایت‌ها بدون کوچک‌ترین تلاشی برای توجیه این اقدام‌‌ها، جای تاسف دارد؛ آن‌ها دست به مظلوم‌نمایی و تحریف واقعیت زدند و تحریف یکی از ویژگی‌های بارز این رژیم است.

برای مشاهده سخنرانی دبیر ستاد حقوق بشر در این نشست اینجا کلیک کنید.




عدم رعایت انسانیت و نسل‌کشی موضوع‌هایی هستند که باید در بررسی حقوقی جنایت‌های رژیم صهیونیستی مورد توجه قرار بگیرند


«سید فضل‌الله موسوی»، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، ضمن تشریح وضعیت غزه در سال‌های اخیر به‌ویژه در پی اعمال محاصره رژیم صهیونیستی، اظهار داشت: جنایت اخیر رژیم صهیونیستی علیه غزه که بی‌سابقه است، نقض حقوق بشر، حقوق بشردوستانه و نقض همه اصول اخلاقی و انسانی است؛ رژیم صهیونیستی در تجاوز خود به غزه هیچ استثنایی قائل نیست و همه مکان‌ها از جمله بیمارستان‌ها، مساجد و کلیسا‌ها را هدف قرار می‌دهد.


موسوی در ادامه ضمن محکوم کردن بمباران بیمارستان‌های غزه به بهانه هدف قرار دادن مواضع مقاومت، تاکید کرد: رژیم صهیونیستی نه‌تنها تعهدات بین‌المللی خود را انجام نمی‌دهد، بلکه حقوق بشردوستانه را نادیده می‌گیرد؛ برخلاف تصور عمومی که بحث حقوق بشر را فقط مربوط به زمان صلح می‌داند، این حقوق هم در زمان صلح و هم در زمان جنگ باید رعایت شود؛ اصول عدم رعایت انسانیت و نسل‌کشی موضوع‌هایی هستند که باید در بررسی حقوقی جنایت‌های رژیم صهیونیستی مورد توجه قرار بگیرد.




همه جنایت‌های رژیم صهیونیستی در ادوار مختلف باید به‌صورت یک مجموعه در نظر گرفته شود


«هیبت‌الله نژندی‌منش»، عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، بحث جنایت‌های احتمالی رژیم صهیونیستی را مورد بررسی قرار داده و تاکید کرده که همه جنایت‌های رژیم صهیونیستی در ادوار مختلف باید به‌صورت یک مجموعه در نظر گرفته شود.

وی وضعیت غزه و افغانستان را بهترین زمینه مشاهده حقوق بین‌الملل از منظر عملی و وجود استاندارد‌های دوگانه خوانده و گفت: وضعیت در فلسطین نه‌تنها غیرحفوقی بلکه غیرانسانی و غیراخلاقی است؛ دست‌کم ۲ دسته از مباحث حقوق بین‌المللی در موضوع فلسطین قابل بحث است: حقوق بشردوستانه و حقوق بشر.

استاد دانشگاه علامه طباطبایی ضمن اشاره به اعتراف مقام‌های صهیونیست به الزام‌آور بودن حقوق بین‌المللی بشردوستانه برای رژیم صهیونیستی، تاکید کرد: مقام‌های صهیونیست و حقوقدانان حامی این رژیم مدعی هستند که تحولات غزه مربوط به قوانین اشغالگری نمی‌شود و این رژیم ملزم به رعایت اصول و نظام حقوقی اشغال نمی‌شود؛ این در حالی است که این ادعا نادرست است و عقب‌نشینی نظامیان صهیونیست از غزه به‌منزله پایان اشغالگری این منطقه نیست؛ اگرچه ظاهرا رژیم صهیونیستی از غزه بیرون رفته، اما مولفه‌های اقتصاد و امنیت غزه را همچنان در اختیار دارد و این منطقه را تحت محاصره قرار داده است.

وی همچنین با اشاره به حملات هوایی رژیم صهیونیستی به غیرنظامیان در نوار غزه و تناقض این اقدام با اصول تفکیک و انسانیت، اظهار داشت: رژیم صهیونیستی از سلاح‌های ممنوعه علیه غیرنظامیان غزه استفاده می‌کند؛ این اقدام و اقدام‌های مشابه نشان‌دهنده بی‌توجهی رژیم صهیونیستی به اصول مذکور است. همچنین مجازات دسته‌جمعی از جمله قطع برق، آب و سوخت، هدف قرار دادن بیمارستان‌ها، صدور دستور تخلیه بخش‌هایی از با هدف کوچاندن اجباری افراد، نسل‌زدایی، آپارتاید و آزار و اذیت فلسطینی‌های ساکن غزه را جز بارزترین جنایت‌های جنگی و جنایت علیه بشریت رژیم صهیونیستی است.

نژندی منش در پایان گفت: تنها راه پایان دادن به بحران فلسطین نه‌تنها برقراری صلح پایدار بلکه ایجاد عدالت پایدار است؛ برای تحقق این امر، باید موانع حق تعیین سرنوشت فلسطینی‌ها و پایان دادن به اشغال از بین بروند.



رژیم صهیونیستی در جنایت‌های خود علیه نوار غزه اصل تفکیک را رعایت نمی‌کند


«ستار عزیزی»، استاد دانشگاه بوعلی همدان درباره نقض اصل تفکیک از سوی رژیم صهیونیستی در نوار غزه، اظهار کرد: اصل تفکیک، اصلی بنیادین در حقوق بشردوستانه است و اهمیت زیادی دارد تا جان غیرنظامیان در امنیت بماند؛ ممنوعیت حمله به غیرنظامیان از بخش‌های مهم این اصل است؛ شورای امنیت مانند باقی سازمان‌ها و نهاد‌های بین‌المللی این اصل را در درگیری‌های مختلف مدنظر قرار داده است.

وی در ادامه گفت: رژیم صهیونیستی در جنایت‌های خود علیه نوار غزه اصل تفکیک را رعایت نمی‌کند و هیچ توجیهی در این زمینه قابل قبول نیست. از پیامد‌های اصل تفکیک گسترش ترس است که براساس حقوق بشردوستانه ممنوع است؛ بنابراین تهدید رژیم صهیونیستی به تخلیه منطقه شمال غزه و کوچاندن اجباری مردم از طریق هدف قرار دادن غیرنظامیان غیرقانونی است.

این استاد دانشگاه با اشاره به فرافکنی رژیم صهیونیستی مبنی بر نبودن افراد غیرنظامی و بی‌گناه در غزه، صرف بیان این عبارات را نقض حقوق بشردوستانه خواند و افزود: اقدام‌های احتیاطی، اصل تناسب و اصل تفکیک از جمله اصول و قواعد حقوق بشردوستانه‌ای هستند که از سوی رژیم صهیونیستی در حمله به نوار غزه نقض شده‌اند.

وی در پایان به اقدام‌های تلافی‌جویانه علیه غیرنظامیان از سوی رژیم صهیونیستی با استناد به عملیات طوفان الاقصی اشاره کرد و گفت: اقدام‌های تلافی‌جویانه تا حد بسیار زیادی براساس حقوق بین‌الملل بشردوستانه ممنوع هستند و رژیم صهیونیستی با سواستفاده از ادعا‌های واهی این اقدام‌ها را علیه غیرنظامیان در غزه انجام می‌دهد.



ضرورت بررسی ابعاد فاجعه انسانی غزه از منظر حقوق بین‌الملل


«احمد مومنی راد»، استاد دانشگاه تهران، دیگر سخنران این نشست نیز ضمن تبریک پیروزی مقاومت و تسلیت به‌دنبال شهادت شمار زیادی از مردم غزه، بر بررسی ابعاد فاجعه انسانی غزه را از منظر حقوق بین‌الملل تاکید کرد.

پیگیری جنایت‌های ضد بشری رژیم صهیونیستی در غزه اهمیت زیادی دارد


«ناصر ابوشریف»، نماینده جهاد اسلامی در ایران با اشاره به سخنان غریب‌آبادی گفت: پیگیری جنایت‌های ضد بشری رژیم صهیونیستی در غزه اهمیت زیادی دارد؛ رژیم صهیونیستی در حال ارتکاب نسل‌کشی در غزه است؛ در خال حاضر مهم‌ترین کار فعال سازی سریع روند غزه است؛ روزانه هزار نفر در غزه به شهادت می‌رسد و ویرانی گسترده‌ای در غزه رخ داده است.

وی در ادامه گفت: غرب و آمریکا چراغ سبزی به جنایت‌های رژیم صهیونیستی نشان دادند و این سبب شد تا جنایت‌های این رژیم تبدیل به روند شود؛ در مقابل کسی به فکر احقاق حق مردم فلسطین نیست؛ جنگ ما علیه دشمن باید سریع، قوی و فراگیر باشد.



رژیم صهیونیستی اهل قانون و حقوق بشر نیست


«خالد قدومی»، نماینده حماس در ایران دیگر سخنران این نشست ضمن ابراز قدردانی از ایران برای توجه ویژه به موضوع فلسطین و نوار غزه، اظهار کرد: نکات مهمی از سوی دبیر ستاد حقوق بشر مطرح شد؛ رژیم صهیونیستی اهل قانون و حقوق بشر نیست و سازوکار‌های حقوق بشری و سازمان ملل هم دغدغه حقوق بشری مردم غزه را ندارند؛ ما نباید خطوط قرمز خود را رد کنیم.

وی در ادامه گفت: ابراز نگرانی‌هایی مانند آنچه گوترش انجام داد، تغییر موضع نیست، آن‌ها همچنان حامی رژیم صهیونیستی هستند؛ مسئله دفاع از خود برای فلسطین اهمیت بسیار زیادی دارد؛ نباید موضوع اشغالگری رژیم صهیونیستی هیچگاه به حاشیه برود.

قدومی درباره شهرک‌های صهیونیست‌نشین و موضوع‌های مطرح‌شده از سویی رژیم صهیونیستی درباره نقض حقوق این افراد، گفت: ما خواستار برخورد با این روند هستیم؛ شهرک‌ها جز مناطق اشغالی هستند و شهرک‌نشین‌ها پذیرفته‌اند در مناطق جنگی سکونت یابند؛ عملیات نظامی مقاومت هم در این شهرک‌ها و مناطق اشغالی ۱۹۶۷ انجام شد؛ برخلاف ادعا‌های مطرح‌شده درباره کشته شدن اتباع دیگر کشور‌ها در جریان طوفان الاقصی، باید گفت که این شهروندان خارجی در مناطق اشغالی چه می‌کردند؛ نباید شهروندان کشور‌های مختلف به شهرک‌های صهیونیست‌تشین فرستاده شوند.

وی درباره گذرگاه رفح نیز اعلام کرد: تفاهم نامه سابق مربوط به این گذرگاه با خروج رژیم صهیونیستی از غزه عوض نشده است و همین امر به این رژیم صهیونیستی فرصت مداخله‌گری می‌دهد و مانع ورود کمک‌های بشردوستانه به غزه می‌شود؛ این موضوع باید حل وفصل شود. با وجود تصویب قطعنامه‌های مختلف در سازمان ملل، گذرگاه رفح هنوز بازگشایی نشده است.

موضوع جنایت‌های رژیم صهیونیستی علیه فلسطینی باید از جهت حقوقی پیگیری شود


«احمدرضا توحیدی»، مدیر مرکز امور حقوقی و بین‌المللی ریاست‌جمهوری، پس از ارائه توضیحاتی درباره وضعیت حقوقی نوار غزه، گفت: رژیم صهیونیستی مجموعه جنایت‌هایی را طی ۷۵ سال انجام داده و باید این موضوع را پیگیری کرد.



در غزه هم جنگ نظامی و هم جنگ حقوقی در جریان است


«محمدهادی ذاکر حسین»، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران به‌عنوان سخنران آخر این نشست، تاکید کرد: در غزه هم جنگ نظامی و هم جنگ حقوقی در جریان است؛ در جبهه جنگ حقوقی باید اقدام موثری انجام شود تا جنگ نظامی هم با موفقیت همراه شود.

وی تاکید کرد: توسعه ناگفته‌های حقوق بین‌الملل باید انجام شود؛ باید گفته شود که اشغال یک امر غیرقانونی است و دفاع مشروعی برای رژیم اشغالگر وجود ندارد، باید هنجارسازی شود؛ باید وضعیت حقوقی شهرک‌نشین‌ها مشخص شود؛ این‌ها افرادی هستند که با سکونت داوطلبانه در مناطق اشغالی شریک جنایت‌های رژیم صهیونیستی هستند؛ این بحث‌های حقوق بشری و بشردوستانه باید تعیین تکلیف شوند.


ذاکرحسین در پایان سخنانش راهکارهایی برای دستگاه های دولتی برای بررسی پرونده جنایت های رژیم صهیونیستی ارائه کرد و گفت: هنجارسازی در این زمینه‌ها باید در دستور کار قرار بگیرد.

 

 

ارسال نظر: