به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر گرچه رژیم سعودی تلاش دارد همزمان با اقرار به مرگ خاشقچی با قربانی کردن افراد، بن سلمان را از گردابی که این پرونده ایجاد کرده، نجات دهد، اما به نظر می رسد دخالت ریاض در قتل یک روزنامه نگار مخالف به خوبی نمایان کرده که ولیعهد ماجراجو، اصلاحات را تنها واژه ای پوک و بی معنا برای دستیابی به تخت سلطنت می داند و حاضر است برای دست یافتن به این آرزو، بدیهی ترین اصول و قواعد آزادی بیان را حتی در فرای مرزهای خود زیر پا گذارد.
- سلمان و فرزندش که با شعار توسعه اقتصادی و اجتماعی عربستان روی کار آمد، ابتدا اقدام به حذف برخی محدودیت های اعمال شده علیه شهروندان این کشور به ویژه در حوزه زنان کرد و نام آن را اصلاحات گذاشت . گشایش سالن های سینما ، ایجاد مراکز تفریحی و سرگرمی ، برگزاری کنسرت های مختلط ، آزاد شدن حضور زنان در ورزشگاهها ، اجازه رانندگی به زنان و اقداماتی از این دست مواردی بود که به ویژه در یک سال اخیر شرایط جدیدی را در عربستان سابقا محافظه کار ایجاد کرده است .
این اقدامات در حالی است که همزمان شمار زیادی از زنان و فعالان مدنی این کشور دستگیر و زندانی شده اند. رژیم سعودی نه تنها فعالیت در حوزه سیاسی را تنگ تر از گذشته کرد، بلکه تمامی زنانی را که پیشتر به اتهام درخواست های مدنی دستگیر می کرد ، این بار به اتهامات سیاسی از جمله جاسوسی متهم و به زندان انداخت. در حال حاضر بیش از 13 زن در زندان سعودی به سر می برند و حتی دادستان عربستان برای برخی از آنان درخواست حکم اعدام کرده است .
یکی از زنان، 'اسرا الغمغام' فعال مدنی شیعه است. او به همراه شوهرش 'موسی الهاشم' و سه تن دیگر از فعالان حقوق بشر به مرگ محکوم شده اند. اعدام الغمغام تایید هم شده است. اتهام او اعتراضات ضد دولتی، تحریک به نافرمانی حاکمیتی و حمایت مادی از معترضان بوده است . اتهاماتی که نه تنها محکوم که مردم عربستان هم آن را باور ندارند.
بی توجهی رژیم سعودی به مسایل حقوق بشری تنها به دستگیری فعالان مدنی خلاصه نمی شود. گزارش گروه های مخالف این رژیم حاکی است که علاوه بر بدرفتاری با افراد و اعضای خانواده در حین دستگیری ، بستگان فعالان مدنی از محل نگهداری و کوچک ترین امکان ارتباطی با آنها محروم می شوند و بعضا ماه ها زمان می برد تا محل نگهداری افراد دستگیر شده، اعلام شود، هر چند موارد زیادی هم هست که اعضای خانواده نه تنها از وضعیت عزیز خود بی خبرند، بلکه چنانچه درخواستی برای اطلاع از محل بازداشت آنها داشته باشند یا با آنها ابراز همدردی کنند، خود هم دستگیر می شوند.
دلیل بسیاری از این دستگیری ها نه مخالفت بلکه داشتن مواضع بی طرفانه و عدم حمایت از بلندپروازی های ولیعهد جوان سعودی بوده است .
در هفته های گذشته رژیم سعودی محاکمه مخفیانه شماری از دانشگاهیان و مبلغان مذهبی سرشناس عربستان که از یک سال پیش دستگیر شده اند را آغاز کرده است .
دادگاه جنایی سعودی در هفته گذشته 'العوده' و 'العمری' دو تن از مبلغان عربستان را به اتهامات سنگینی چون تروریسم محاکمه کرد . دادستان برای این دو درخواست حکم اعدام کرده است .
سیاست های بن سلمان راه را برای تسریع اعدام ها در عربستان هموار کرده و به مسئولان ذیربط برای اجرای هرچه بیشتر آن، چراغ سبز نشان داده است. این اعدام ها به بهانه مبارزه با تروریسم صورت می گیرد و بسیاری از مخالفان دربند و فعالان حقوق بشری در راستای آن اعدام شده اند.
قتل خاشقچی به عنوان جدیدترین جنایت سعودی ها در سرکوب ناراضیان این کشور نشان داده که حاکمان عربستان اعتقادی به آزادی بیان و فعالیت آزادانه روزنامه نگاران این کشور در داخل و حتی خارج ندارند.
روزنامه آمریکایی 'واشنگتن پست' به تازگی در مطلبی نوشت که به نوارهای صوتی دست پیدا کرده که 'عمر عبدالعزیز' مخالف سعودی از آن پرده برداشته است. این فایل ها نشانگر آن است که مقامات سعودی می خواهند مخالفان خود را در خارج با وعده پول و تامین امنیت اغوا کنند و به کشور باز گردانند.
یکی از این افراد 'منال شریف' مدافع حقوق زنان است که اخیرا در توئیتی فاش کرد که چندی پیش مقامات سعودی از جمله 'سعود القحطانی' تلاش داشتند او را به سرنوشت خاشقچی دچار کنند.
او که از سوی مجله 'تایم' به عنوان یکی از '100 فرد تاثیرگذار در جهان' معرفی شده، در حساب کاربری خود نوشت: در سپتامبر 2017 با القحطانی صحبت و برای پسرم درخواست ویزا کردم. پس از گفت و گوی تلفنی مان، او مرا به 'عبد الله الفهد' یکی از مسئولان دستگاه امنیتی کشور معرفی کرد. آنها از من خواستند که اسناد پسرم را در سفارت عربستان در استرالیا تحویل بدهم.
شریف افزود: الفهد همان کسی بود که یک هفته قبل با من صحبت و اعلام کرده بود که طبق دستور صادره از سوی مقامات سعودی، نباید توئیت کنم. البته من خواسته او را رد کردم. الفهد بسیار پیگیر اسناد پسرم بود و مدام با من در این باره در تماس بود. اگر لطف خدا نبود، من هم از کسانی می شدم که مورد خیانت واقع شده بودند.
در واقع گشایش سیاسی و مشارکت مردم عربستان در حق تعیین سرنوشت جایی در اصلاحات بن سلمان ندارد. به جای این امور، مردم می توانند به صورت علنی در مسابقات ورق بازی شرکت کنند، مسابقات 'کشتی کج' را از نزدیک ببینند، زنان رانندگی کنند و بالاخره مردم به صورت دسته جمعی به سینما بروند.
یکی از کاربران عربستانی در فضای مجازی در واکنش به آنچه اصلاحات اجتماعی در این کشور خوانده می شود، نوشت: در واقع سیاست ولیعهد سعودی در انجام اصلاحات اقتصادی و اجتماعی را می توان در سه جمله کوتاه خلاصه کرد، بیشتر کار کنید ، لذت ببرید ، به سیاست کاری نداشته باشید.
- ایجاد ساختاری برای مبارزه با فساد از سوی شاه سعودی و سپردن سکان آن به ولیعهد را شاید بتوان به عنوان مهم ترین اقدام اصلاحی کشور در دوره جدید نام برد که در صورت صحیح اجرا شدن، می توانست بزرگ ترین مانع اصلاحات کشور طی سال های اخیر را از پیش روی بردارد .
چند روز پس از راه اندازی این تشکیلات، قریب به 300 نفر از بازرگانان، سرمایه داران و شاهزادگان سعودی دستگیر و در یکی از هتل های چند ستاره ریاض زندانی شدند.
کمتر از سه ماه بعد از این اقدامات و پس از کلی حرف و حدیث شماری از افراد بازداشت شده در قبال پرداخت پول آزاد شدند و از سرنوشت بقیه هم خبری منتشر نشد. دادستان عربستان رقم دریافتی از بازداشت شدگان هتل 'ریتزکارلتون' در ریاض را 107 میلیارد دلار اعلام کرد، اما هرگز معلوم نشد این میزان دریافتی با چه مکانیسمی به بیت المال بازگردانده شد، شاید اساسا قرار نبود این مبلغ به جایی جز حساب های ولیعهد واریز شود.
مردم، پرچمی که ولیعهد جوان تحت عنوان مبارزه با فساد بر افراشته بود را با لو رفتن خرید تابلوی نفیس نقاشی و خانه ویلایی در یک کشور اروپایی از سوی وی، خیلی زود نقش بر زمین یافتند و پی بردند که راه اندازی این تشکیلات تنها اقدامی برای تسویه حساب های سیاسی و قدرتمند ساختن اقتصادی کسی بود که در قالب سخنان زیبا و دلفریب، قصد فریفتن خلق را داشت .
شهروندان عربستان معتقدند که بن سلمان به همراه برخی افراد نزدیکش، از یک سو سخن از مبارزه با فساد می زنند و از سوی دیگر به جمع آوری ثروت های غیر قانونی از محلی که به عموم مردم تعلق دارد، مشغول است.
مردم عربستان که این سالها تحت فشار افزایش قیمت ها به ویژه گرانی سوخت ، چند برابر شدن مالیات ها و در عین حال بیکاری بودند، شعار مبارزه با فساد ولیعهد را با هدف تامین کسری بودجه در جنگ یمن نیز ارزیابی می کنند و می گویند: اگر قرار به برخورد و مبارزه با فساد در کشور باشد، ولیعهد باید این کار را از خانواده سلطنتی آغاز کند.
منتقدان به باجگیری 107 میلیارد دلاری بن سلمان از محل بازداشت شماری از بازرگانان و افراد سرشناس عربستانی زیر شعار مبارزه با فساد اشاره می کنند و می پرسند، این پول ها کجا رفته است. آنها معتقدند، این باجگیری به جیب سران مملکت روانه یا در جنگ علیه مردم یمن به کار گرفته می شود، در حالیکه شهروندان عربستان انتظار داشتند، در پی اقداماتی که با نام اصلاحات آغاز شد، طعم مشارکت در حاکمیت را بچشند، اما عملا می بینند به جای گرفتن قدرت از تعداد محدودی از اعضای خاندان سلطنتی و سپردن آن به مردم، همه را یک جا به بن سلمان سپرده اند.
تحولات اخیر عربستان به ویژه دخالت این کشور در قتل روزنامه نگار مخالف بن سلمان نشان داد که ولیعهد ماجراجوی سعودی پس از کسب قدرت بی سابقه در این کشور، با اقدامات خود پای در راهی نهانده که نه تنها کشور را از شرایط دشوار و گرفتار در آن نجات نداده، بلکه پیش از این، دیکاتورهای منطقه آن را آزموده اند و سرنوشت محتوم آنها سقوط بوده است.
منبع:ایرنا