X
GO
اخبار
تاریخ انتشار: پنجشنبه 20 آذر 1399
تعداد بازدید خبر : 185
تاریخ ثبت : پنجشنبه, 20 آذر,1399 | 01:37 ب.ظ
تاریخ انتشار : پنجشنبه, 20 آذر,1399 | 01:28 ب.ظ
تاریخ آخرین بروزرسانی : پنجشنبه, 20 آذر,1399 | 01:37 ب.ظ

نقض حقوق بشر زیر سایه یکجانبه‌گرایی آمریکا

  • نقض حقوق بشر زیر سایه یکجانبه‌گرایی آمریکا


حسین امیرعبداللیهان دستیار ویژه رئیس مجلس گفت: جنایتی که کاخ سفید انجام داد و سردارسلیمانی قهرمان بزرگ بین‌المللی مبارزه با تروریسم را به شهادت رساند، نتیجه‌اش این است که آمریکا پشیزی برای حقوق بشر ارزش قائل نیست.

به گزارش چایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، «بنیاد گفت وگو و دوستی ملل» اقدام به برگزاری دومین همایش بین‌المللی «آینده صلح و حقوق بشر در آسیای غربی» کرده است. در این همایش که به صورت وبینار از دیروز چهارشنبه شروع شده و امروز پایان می یابد، افراد و شخصیت‌های سیاسی و علمی متعددی حضور یافته و سخنرانی کرده اند.

امیر عبداللهیان، در افتتاحیه این همایش ضمن تأکید بر اهمیت نقش این بنیاد در کمک به تحقق صلح و دوستی در منطقه گفت: مایلم به این اشاره کنم که ما امروز در جهانی زندگی می‌کنیم که سه تحول بزرگ در آن در حال رخ دادن است. تحول اول در حوزه کنشگران و بازیگران است. تحول دوم در حوزۀ نوع بازی و نوع کنش است. تحول سوم در حوزۀ محیط بازی یا محیط کنش است.

وی در ادامه ضمن مقایسه با دوران جنگ سرد توضیح داد: امروزه ما در جهانی به سر می‌بریم و زندگی می‌کنیم که کنشگران متنوع‌اند و متکثرند. هم کنشگران دولتی و هم کنشگران غیر دولتی مانند حماس، حزب الله و حتی کنشگران منفی و بازیگران منفی غیر دولتی مانند داعش به عنوان یک جریان تروریستی، نیز در منطقه حضور دارند. 

دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در ادامه عنوان داشت: موضوع دوم و تفاوت و تحول دومی که در حوزۀ سیاست بین‌الملل و روابط بین‌الملل پیش آمده، نوع کنش‌ها و نوع بازی‌هاست. با توجه به اینکه موضوع ما بر حقوق بشر و آیندۀ صلح در غرب آسیا تمرکز دارد، از این منظر عرض می‌کنم که نوع بازی در دو دهۀ گذشته در منطقۀ غرب آسیا (با نگاه به پرونده مردم مظلوم فلسطین در بیش از هفت دهه گذشته) به شدت نظامی و امنیتی است... حتی به دلیل سرعت بالا و شیب تند و گسترۀ تحول در حوزۀ نظامی و خشونت بالا و نقض سیستماتیک حقوق بشر در منطقه غرب آسیا، ما شاهد این هستیم که نوع کنش‎‌ها، خسارت‌های فراوانی را به مردم منطقه زده است.

وی افزود: نقض فاحش و سیستماتیک حقوق بشر در ارتباط با اولا اقدامات قهری یکجانبه و اتخاذ رویکرد تحریمی آمریکا در قبال برخی کشورها و تروریسم اقتصادی وجود دارد. نادیده گرفتن حقوق زنان و کودکان در جنگ‌های مختلفی که در این سال‌ها در منطقه تحمیل شده، به دلیل کنش‌های به‌شدت نظامی و امنیتی و همچنین جنگ و منازعه از نوع جدید و با مفهوم جدید خود است.

نقض حقوق بشر زیر سایه جنگ

امیر عبداللهیان ضمن پرداختن به تحول سوم عنوان داشت: در سال‌های کنونی به ویژه در منطقه غرب آسیا شاهد هستیم که محیط بازی و محیط منطقه، محیطی ناپایدار است. این محیط بازی هنوز نتوانسته است به یک ثبات و پایداری برسد.جمهوری اسلامی ایران، ملت‌های عراق، سوریه و لبنان و به ویژه سردار شهید سپهبد سلیمانی نقش بسیار بزرگی را در بازگشت آرامش و خرد کردن کمر و استخوان‌های تروریسم در منطقه غرب آسیا بر عهده داشتند. جنایت فاحش حقوق بشری که کاخ سفید انجام داد و این قهرمان بزرگ بین‌المللی مبارزه با تروریسم را به شهادت رساند، نتیجه‌اش این است که آمریکا و کاخ سفید پشیزی برای حقوق بشر ارزش قائل نیست و ذره‌ای برای مبارزه قهرمانانۀ تاثیرگذار با جریانات تروریستی در منطقه، ارزش قائل نیست.

دستیار ویژه رئیس مجلس در ادامه ضمن اشاره به اینکه منطقه غرب آسیا از وجود برخی نظام‌های به شدت غیر دموکراتیک رنج می‌برد، به نقش عربستان سعودی در نقض حقوق بشر اشاره و عنوان کرد: وقتی صحبت از حقوق زنان و کودکان می‌کنیم، می‌بینیم که علاوه بر رژیم صهیونیستی و علاوه بر آمریکا و انگلیس و برخی متحدین شان، یک کشوری که ادعای خادم ‌الحرمین الشریفین را دارد، در بخشی از منطقۀ غرب آسیا، بیش از پنج سال یک ملت را زیر حملات خودش قرار داد.

وی افزود: جمهوری اسلامی ایران علی‌رغم رفتار غیرسازنده عربستان و برخی کشورها در منطقه، همواره راه را برای بازگشت روابط دیپلماتیک ریاض با تهران باز گذاشته است. با صدای بلند اعلام می‌کنم که جمهوری اسلامی ایران همیشه در تحولات منطقه در طرف مثبت تحولات بوده است.

امیرعبدالهیان در پایان اظهار داشت: من امیدوارم که این اجلاس فرصت خوبی باشد برای اینکه این گفت‌وگوها صریح انجام شود و حرف‌ها هم در قالب علمی و هم عملی مورد تبادل قرار بگیرد و دیدگاه‌ها در حوزه‌ی واکاوی چرایی عدم تحقق صلح و عدم توجه به حقوق بشر در غرب آسیا تمرکز پیدا کند. ان شاء الله خروجی این اجلاس به روند صلح و رعایت حقوق بشر و خاتمه‌ی جنگ و خشونت در این منطقه کمک کند و به دخالت مداخله‌گرانه خارجی در این منطقه پایان بدهد و طرف‌های خارجی و کنشگران خارجی مردم منطقه و حاکمان منطقه را به حال خودشان واگذارند.

یکجانبه‌گرایان؛ ناقضان حقوق بشر

در ادامه «سید محمد ساداتی نژاد» با اشاره‌ به ماهیّت غیرقانونی اقدامات اجباری یک‌جانبه (UCM) از منظر قوانین حقوق بشر به یکسری از بیانیه‌های عمومی کارشناسان مختلف حقوق بشر سازمان ملل استناد کرد و گفت: این کارشناسان درباره‌ی جلوه‌های ضدّ انسانی اقدامات اجباری یک‌جانبه (UCM) حرف زده‌اند.

برای نمونه کارشناس مستقلّ “بدهی خارجی” سازمان ملل که یکی از گزارشگران ویژه در شورای حقوق بشر است؛ به طور شفاف بیان می‌کند که تحریم‌های اقتصادی در مسیر تعهّدات دولت‌ها برای احترام به حقوق بشر هستند؛ بنابراین، این یک کد صریح برای بیان این است که اقدامات اجباری یک‌جانبه (UCM) و تحریم‌های اقتصادی در تضادّ با احترام، محافظت و تحقّق حقوق بشر است.

وی در ادامه توضیحاتش عنوان داشت: در برخی از بیانیه‌ها به منع برخی از کشورها مانند ایران که تقاضای دریافت وام از بانک جهانی را دارند، اشاره شده است. ما می‌دانیم که به دلیل اقدامات اجباری یک‌جانبۀ بانک جهانی و سایر مؤسسات مالی آمریکایی‌ها، از ارائۀ اقدامات لازم در خصوص نیاز در زمان همه گیر شدن ویروس و برای مبارزه با ویروس سرباز می‌زنند؛ در حالی که خودشان این را اینجا ذکر کرده‌اند. این به هیچ وجه قابل قبول نیست.

آن‌ها در اینجا تأکید می‌کنند که این‌گونه کمک‌های فنی و مالی، حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را رشد می‌دهد.آن‌ها به حقوق آسیب پذیرترین افراد اشاره کرده و این نپذیرفتن را، نقض حقوق بشر در افراد آسیب پذیر مانند کودکان، افراد مسن، معلولین، دختران و زنان دانسته‌اند.

وی در ادامه گفت: با اجازه شما، اکنون‌ می‌خواهم به طور خاص به برخی حقوق اصلی یا اساسی بشر اشاره کنم که توسط اقدامات یک‌جانبه اجباری نقض‌ می‌شود. من همچنان اصرار دارم که فقط از اسناد و مدارک قانونی حقوق بشر استفاده‌ می‌کنم. من فقط از اسناد ‌بین‌المللی تایید شده یا گزارش شده یا صادر شده در سازوکارهای حقوق بشر سازمان ملل استفاده‌ می‌کنم تا نشان‌ بدهم که از منظر گزارشگران ویژۀ حقوق بشر و شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد (که به عنوان نهاد اصلی مسئول برای نظارت بر حقوق بشر و حمایت و ارتقا حقوق بشر است)، ادامۀ این اقدامات به چه می‌انجامد.

این کارشناس حوزه حقوق بشر به برخی از نمونه‌های نقض حقوق بشر  به خاطر اقدامات اجباری یک‌جانبه (UCM) اشاره کرد و عنوان داشت:  اقدامات اجباری یک‌جانبه حق تعیین سرنوشت مردم -به عنوان یکی از اصلی‌ترین حقوق بشر- را نقض‌ می‌کند. اعمال اضافی تحریم‌های یک‌جانبه به وضوح مغایر با قوانین ‌بین‌المللی است.حق دیگری که با اقدامات اجباری یک‌جانبه نقض‌ می‌شود، حق سلامت است که  یکی از ارکان اجتماعی حقوق بشر برشمرده‌ می‌شود. این حق به طور جدی با اقدامات اجباری یک‌جانبه به ویژه در زمان شیوع همه گیری نقض‌ می‌شود و ما شاهد این امر طی این همه‌گیری هستیم. بیماری که به تمام جهان هجوم آورده و همه را درگیر کرده است. درخواست‌های ‌بین‌المللی متعددی توسط دبیر کل، کمیساریای عالی حقوق بشر، سایر کشورها و کنفرانس‌های ‌بین‌المللی برای رفع تحریم‌ها مطرح شده است.

ساداتی نژاد ضمن اشاره به دیدگاههای دبیرکل سازمان ملل و کمیسر عالی حقوق بشرافزود : در اینجا می‌توان دید که این دو بیان کرده‌اند که ماهیت غیر انسانی اقدامات اجباری یک‌جانبه با حق سلامت در تضاد است. اظهارات دیگری نیز وجود دارد. همچنین، به عنوان جنبه‌ای دیگر، اقدامات اجباری یک‌جانبه، حقوق مهاجران و پناهندگان را نیز نقض‌ می‌کند. حق دیگر، حق تحصیل است که با اقدامات اجباری یک‌جانبه به طور جدی مختل‌ می‌شود. اقدامات اجباری یک‌جانبه، نقض حق ایمنی مردم نیز به شمار می‌رود. بعلاوه اقدامات اجباری یک‌جانبه، نقض حق تغذیه، حق زندگی، جنبه نقض حق برابری، حق کاهش فقر و حق دسترسی به زندگی استاندارد است.

مدیر جمعیت ندای صلح در پایان اظهار داشت: به عنوان آخرین مطلب در این سخنرانی،‌ می‌خواهم از نقض حقوق بشردوستانه بگویم؛ زیرا این نیز جنبۀ دیگری از قانون حقوق بشر است که همان رعایت حقوق بشر است.

بر اساس این حقوق، شرایط در زمان بحران انسانی باید متفاوت باشد. هم اکنون ما با یک بحران انسانی روبه‌رو هستیم؛ زیرا یک بیماری همه گیر شده است و تحریم‌ها، این جنبه‌های حقوق بشردوستانه را نقض‌ می‌کند. کشورهای تحمیل‌کننده صحبت از معافیت‌های بشردوستانه‌ می‌کنند، اما اقدامی نمی‌کنند.

ارسال نظر: