به گزارش سایت ستاد حقوق بشر، عفو بینالملل در تحقیقات جدیدی اعلام کرد که فناوری نظامی ساخت فرانسه در میدان نبرد سودان استفاده میشود و احتمالاً نقض تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه دارفور است. این نهاد حقوق بشری در گزارشی که در اوایل سال جاری منتشر شد، نفربرهای زرهی (APC) در مناطق مختلف سودان ساخت امارات متحده عربی را شناسایی کرد و حالا تحقیقات جدید این سازمان نشان میدهد نفربرهای مذکور که توسط نیروهای پشتیبانی سریع (RSF) مورد استفاده قرار میگیرند، شامل سیستمهای پدافند واکنشی پیشرفتهای هستند که توسط فرانسه طراحی و ساخته شده است.
درگیریها در سودان، روز ۱۵ آوریل ۲۰۲۳ آغاز شد. دو جناح نظامی رقیب در این کشور یعنی نیروهای مسلح سودان یا «SAF» و نیروهای پشتیبانی سریع یا «RSF» در یک روز بهاری تعارف را کنار گذاشتند و روی یکدیگر آتش گشودند و خواهان به دست گرفتن قدرت شدند. جنگ سودان هشت میلیون نفر را آواره کرده است. دو میلیون نفر از آنها از ترس جانشان به کشورهای همسایه فرار کردهاند و شش میلیون نفر دیگر داخل مرزهای سودان آواره شدهاند. ۱۸ میلیون نفر سودانی با ناامنی حاد غذایی مواجه هستند. براساس گزارشهایی که سازمانملل منتشر کرده در یک سال اخیر، گزارشهای متعددی در مورد استفاده از تجاوز علیه زنان بهعنوان سلاح دریافت شده است.
در تصاویری که در رسانههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شده و توسط عفو بینالملل تأیید شده است، چندین خودروی تاکتیکی نمر رویت شده که توسط نیروهای مسلح سودان (SAF) منهدم یا ضبط شدهاند و به سیستم فرانسوی گالیکس مجهز هستند.
عفو بین الملل میگوید که دولت و شرکتهای تسلیحاتی فرانسوی موظفند نظارت کنند که آیا سیستم گالیکس پس از الصاق به خودروهای نمر تولید شده در امارات به طور غیرقانونی به سودان صادر میشود یا خیر. سازمان ملل از سال 2004 انتقال تسلیحات به منطقه دارفور و اتحادیه اروپا انتقال سلاح به کل سودان را ممنوع کرده است.
«اگنس کالامار»، دبیر کل عفو بینالملل، گفت که دولت فرانسه باید جلوی صادرات شرکتهای Lacroix Defense و KNDS France به امارات متحده عربی را بگیرد و افزود: «سیستم گالیکس توسط نیروهای نیروهای پشتیبانی سریع در این درگیری به کار گرفته شده و هرگونه استفاده (از این تسلیحات) در دارفور نقض آشکار تحریم تسلیحاتی سازمان ملل خواهد بود.»
وی در ادامه تصریح کرد: «عفو بینالملل قبلاً نشان داده که چگونه ارسال مداوم تسلیحات به سودان باعث درد و رنج عظیم انسانی میشود. همه کشورها باید فوراً ارسال مستقیم و غیرمستقیم تسلیحات و مهمات به طرفهای درگیر در سودان را متوقف کنند. آنها باید به رژیم تحریم تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل متحد در دارفور احترام بگذارند، قبل از اینکه غیرنظامیان بیشتری از دست بروند.»
عفو بینالملل خاطر نشان کرد: «فرانسه طبق قوانین بینالمللی، منطقهای و ملی موظف است صادرات تسلیحات را در مواردی که احتمال میرود جهت ارتکاب یا تسهیل نقض جدی حقوق بشر بینالمللی یا حقوق بشردوستانه به کار گرفته شود، ممنوع کند. اگر فرانسه نتواند از طریق کنترلهای صادراتی تضمین کند که تسلیحات ساخت این کشور مجدداً به سودان صادر نمیشوند، نباید به انجام چنین صادراتی مجوز بدهد. امارات متحده عربی سابقه طولانی در نقض تحریمهای تسلیحاتی شورای امنیت سازمان ملل از جمله در رابطه با لیبی و سودان دارد.»