به گزارش مدیریت ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت امور بینالملل قوه قضائیه و ستاد حقوق بشر، کاظم غریبآبادی، معاون امور بین الملل و قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر در مراسم افتتاحیه نوزدهمین اجلاس روسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، اظهار داشت: حجت الاسلام والمسلمیمحسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران قرار بود در این اجلاس شرکت نمایند که متاسفانه به دلیل حادثهای که منجر به شهادت رئیس جمهوری اسلامی ایران و همراهان ایشان شد، این امکان را نیافتند. ضروری می دانم در این اجلاس از آیت الله دکتر رئیسی، رئیس جمهور فقید ایران و دکتر امیرعبداللهیان، وزیر خارجه فقید ایران یاد کنیم که اهمیت زیادی برای سازمان شانگهای قائل بودند و در توسعه و تقویت آن تلاشهای بسیار و مؤثری را انجام دادند. روحشان شاد و قرین رحمت الهی.
اجلاس شانگهای فرصت مغتنمی برای توسعه و تقویت همکاریهای حقوقی و قضایی است
غریبآبادی در ادامه ضمن قدردانی از دادگاه عالی ازبکستان برای میزبانی نوزدهمین اجلاس روسای نظامهای قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، بیان کرد: این اجلاس در شرایطی برگزار میشود که جهان با چالشهای جدی در حوزه تروریسم، حقوق بشر، صلح و امنیت و جرائم سازمان یافته مواجه میباشد. گردهمایی عالیترین مقامات قضایی کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای فرصت مغتنمی است تا ضمن توسعه و تقویت همکاریهای حقوقی و قضایی، افق جدیدی نیز برای تعامل و همکاری در حوزههای جدیدتر و مهمتر فراروی سازمان گشوده شد.
معاون امور بینالملل قوه قضائیه افزود: در حالی که چندجانبهگرایی به واسطه اقدامات یکجانبه و مغایر با حقوق بینالملل برخی کشورها، بویژه آمریکا به چالش کشیده شده است، سازمان همکاری شانگهای با دارا بودن بیش از ۴۰ درصد جمعیت جهان، بزرگترین سازمان منطقهای جهان از نظر محدوده جغرافیایی و جمعیت میباشد. با توسعه و تقویت اقدامات مشترک در حوزههای اقتصادی، سیاسی، امنیتی، دفاعی، حقوقی _ قضایی، این سازمان باید به عنوان یک مجمع مهم چندجانبهگرایی تبدیل شود. در این راستا، پیشنهاد میکنم با هدف تبادل تجربیات و بهترین رویهها، همکاری برای مقابله با جرائم فرامرزی و سازمان یافته، معاضدت قضایی در امور کیفری و مدنی، استرداد مجرمان و انتقال محکومان، یادداشت تفاهم و موافقتنامه های همکاری میان تمامی اعضا به صورت دو یا چندجانبه منعقد گردد. دبیرخانه این نشست باید وضعیت همکاریها میان کشورهای عضو را بررسی و توصیهها و پیشنهادات لازم را ارائه نماید.
پدیده شوم تروریسم معضلی فراروی صلح و امنیت جهانی است
وی در ادامه تاکید کرد: امروزه پدیده شوم تروریسم و اقدامات گروهکهای تروریستی که با حمایت آمریکا و برخی دولتهای غربی نیز همراه است، معضلی فراروی صلح و امنیت، از جمله در برخی کشورهای عضو این سازمان میباشد. تروریستها در طول ۴ دهه گذشته جان بیش از ۲۵ هزار انسان بیگناه را در جمهوریاسلامی ایران گرفتهاند. ما باید برای تعقیب و مجازات این جانیان و حامیان آنها، همکاری نزدیکی با یکدیگر داشته باشیم.
دبیر ستاد حقوق بشر، تصریح کرد: از سوی دیگر، جنایتهای رژیم صهیونیستی همچنان در نوار غزه ادامه داد. این رژیم با کشتار و مجروح نمودن بیش از ۱۱۳ هزار فلسطینی که ۷۰ درصد آنها زنان و کودکان میباشند، انهدام بیش از ۳۰۰ هزار ساختمان و زیرساخت، ریختن بیش از ۷۵ هزار تن بمب بر سر مردم بیگناه و آواره کردن بیش از دو میلیون نفر، مرتکب جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت و نسلزدایی شده است. این جنایات با حمایت کشورهای مدعی حقوق بشر و حقوق انسانها، بویژه رژیم آمریکا و در مغایرت آشکار با حقوق بینالملل، حقوق بین الملل بشر و حقوق بین الملل بشردوستانه ارتکاب مییابند. امروزه که مردم مظلوم غزه در محاصره کامل قرار دارند، این آمریکایی ها هستند که پشتیبانی لازم را برای صهیونیست ها فراهم میآورند. مدعیان حقوق بشر در این شرایط کجا هستند؟
سازمان همکاری شانگهای در مقابل تروریسم و تحریم به طور فعالانه اتخاذ موضع کند
وی اذعان کرد: رویکرد سیاسی این کشورها به مقوله حقوق بشر برای ما کاملا مشخص بود، اما فجایع روی داده در نوار غزه و آنچه که در برخوردهای خشونتآمیز و غیرانسانی با اساتید و دانشجویان حامی مردم مظلوم فلسطین در دانشگاههای آمریکا و برخی کشورهای غربی روی داد، کاملا نشان داد که آنها ارزشی برای بشر و حقوق آن قائل نیستند
غریبآبادی ادامه داد: در همین چارچوب، اعمال تحریمهای یکجانبه توسط دولت آمریکا علیه تعداد قابلتوجهی از کشورها و اجرای این تحریمها توسط کشورهای مدعی حقوق بشر، به طور غیرقابل انکاری در مغایرت با انواع حقوق بشر از قبیل حق حیات، حق آموزش، حق بهداشت و سلامت، حق توسعه، حق رفاه و ... قرار دارد.از اینرو، پیشنهاد میکنیم سازمان همکاری شانگهای در مقابل جنایاتی مانند تروریسم و تحریم علیه اعضای خود به طور فعالانه اتخاذ موضع نموده و در سطوح و عرصههای مختلف، این جنایات را پیگیری نماید. در این راستا، از کشورهایی که از مبنای قانونی برای محاکمه جنایتکاران صهیونیستی برخوردارند نیز درخواست میکنیم پروندههای قضایی لازم را تشکیل دهند. رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران در روزهای ابتدایی این جنایات، طی مکاتبهای با برخی همتایان خود در کشورهای مختلف از آنان دعوت نمودند تا با بکارگیری ظرفیتهای قانونی موجود و همچنین جلب حمایت دولتهای خود، نهایت تلاش را برای کاهش آلام این مردم مظلوم و مقابله با جنایات ارتکابی رژیم صهیونیستی بکار گیرند و اکنون نیز این درخواست را در این مجمع تکرار میکنیم.