X
GO
اخبار
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 07 آذر 1402
تعداد بازدید خبر : 94
تاریخ ثبت : چهارشنبه, 08 آذر,1402 | 10:35 ق.ظ
تاریخ انتشار : ﺳﻪشنبه, 07 آذر,1402 | 05:24 ب.ظ
تاریخ آخرین بروزرسانی : چهارشنبه, 08 آذر,1402 | 10:35 ق.ظ

بازگشایی پرونده شکایت ایران از شرکت فرانسوی تولید کننده خون‌های آلوده

  • بازگشایی پرونده شکایت ایران از شرکت فرانسوی تولید کننده خون‌های آلوده

پرونده شکایت از شرکت فرانسوی تولید کننده خون‌های آلوده در مراجع قضایی بین المللی ایران رسیدگی می‌شود.

 

به گزارش سایت ستاد حقوق بشر، نازنین فرزدای فر مدیرعامل کانون هموفیلی ایران در نشست تخصصی علمی حقوقی با رویکرد بین‌المللی ویژه پرونده خون‌های آلوده با عنوان (رد خون)، گفت: این کار حاصل یکسال کوشش شبانه روزی همکارانم با همکاری ستاد حقوق بشر، دادستانی کل کشور و سایر دستگاه‌ها است و امروز اعلام می‌کنیم برای اولین بار بعد از چهل سال با عنوان حافظ منافع بیماران هموفیلی پرونده موسوم به خون‌های آلوده را بازگشایی کنیم. طی سال‌های ۶۱ الی ۶۳، فرانسه دارو‌های فاکتور ۸ و ۹ پلاسمایی را برای ایران صادر می‌کرد، مهمترین نکته این است که آن زمان مقارن با جنگ تحمیلی بود و ما در شرایط خاص جنگی بودیم.

وی درباره دریافت غرامت از دولت فرانسه و یا شرکت تولید کننده گفت: در آن زمان نه از دولت فرانسه و نه از شرکت دارویی ما هر گز غرامت را طلب نکردیم در حالی که عراق غرامت ۱۹۸ بیمار عراقی را به دلار دریافت کرد و از آنجایی که ما در شرایط جنگی بودیم غرامت بیماران از طریق دولت ایران پرداخت شد. شرکت فرانسوی در نامه‌ای اعلام کرد حاضر به پرداخت غرامت است، اما کانون هموفیلی در آن زمان پیگیری خاصی در این زمینه نداشته ما این نامه را همراه با سایر مستندات پیگیری کرده و امروز به صورت رسمی بازگشایی این پرونده را اعلام می‌کنیم.

فرزادی فر تاکید کرد: هفته آینده شکایت از شرکت فرانسوی را در مراجع قضایی بین المللی ایران ثبت خواهیم کرد و براساس آن نامه که به کانون ارسال شده، باید غرامت را بپردازند. در همان زمان دارو‌های آلوده در کشور ما استفاده شد و به ما اعلام نکردند و این ظلم آشکار است یعنی یا می‌دانستند و یا بعد متوجه شدند، اما اعلام نکردند و دو الی سه سال بعد عوارض آن دارو‌ها در بیماران هموفیلی نمایان می‌شود و اولین بیمار هموفیلی مبتلا به ایدز در سال ۶۷ در سن ۷ سالگی جان خود را از دست می‌دهد.

وی تصریح کرد: دولت فرانسه هیچ گاه درباره این ماجرا عذرخواهی نکرده است درحالی که براساس قانون فرانسه کلیه دارو‌هایی که از کشور فرانسه صادر می‌شود برعهده دولت است و برهمین اساس دولت فرانسه باید عذرخواهی کند در شرایطی که ما در بحران جنگ بودیم و این بازه زمانی هم که اطلاع از بیماری نداشتیم این افراد باعث درگیری بسیاری دیگر از افراد به ایدز شدند.


مدیرعامل انجمن هموفیلی ایران افزود: اکنون ۵۴ هزار نفر در ایران مبتلا به ایدز هستند و مسئولیت سببی بیماری این افراد برعهده کشور فرانسه است و ما به صورت جدی پیگیر این موضوع هستیم. فاکتور ۸ نوترکیب توسط شرکت داخلی در حال تولید است فاکتور ۸ پلاسمایی را داریم و کمبود نداریم، اما در حوزه دارو مشتق از پلاسما با کمبود مواجه هستیم. فاکتور ۸ و فاکتور ۷ توسط شرکت داخلی در حال تولید است، اما سایر دارو‌ها که مشتق از پلاسماست در کشور‌های اروپایی تولید و به کشور وارد می‌شود. مهمترین مشکل ما موضوع ارزی است و هر روز شرایط سخت‌تر می‌شود و به همین دلیل با مشکل مواجه شدند.

پرونده خون‌های آلوده به یک مشکل جدی حوزه سلامت در اواخر دهه ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۵ (دهه ۶۰) اشاره دارد که به دلیل نبود و عدم شناخت صحیح به ویروس ایدز، عدم غربالگری صحیح و رعایت نکردن پروتکل‌های مناسبِ پیشگیری، باعث شد که تعداد زیادی از بیماران هموفیلی به واسطه انتقال خون به ویروس ایدز و هپاتیت آلوده شوند. قربانیان این خون‌های آلوده مردم کشور‌های آلمان، ایتالیا، آرژانتین، پرتغال، عربستان، ایران، فرانسه، کانادا، ایرلند، بریتانیا، عراق و یونان هستند. این فراورده‌ها در ایران در اختیار ۹۷۶ نفر از بیماران مبتلا به هموفیلی قرار گرفت و ۱۹۳ از آن‌ها را به ایدز مبتلا کرد. در سال ۱۳۶۶ و پس از کشف اولین بیمار مبتلا به ایدز، رسماً وجود ایدز در ایران علنی شد.با شکایت مبتلایان و خانواده‌هایشان، پرونده‌ای در سال ۱۳۷۶ در این زمینه در محاکم قضایی ایران باز شد.

 

ارسال نظر: