خشونت پلیس در کشورهای اروپایی در پی مصونیتشان از مجازات در حال رشد است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، شیوع بیماری کرونا سبب شد تا مصونیت پلیس از مجازات در کشورهای اروپایی افزایش یافته و شرایط به ویژه برای اقلیتهای قومی و نژادی در این کشورها که به شکل قابل توجهی تحت فشار بی مورد پلیس قرار دارند، دشوارتر شود.
بر اساس گزارش پایگاه های «irr و آناتولی»، افشای نژادپرستی و اقدامات خشونت آمیز پلیس در کشورهای اروپایی به موازات خشونت علیه معترضان در اعتراضهای عمومی، در برخورد با سیاه پوستان، افزایش آمار توقف و بازرسی و استفاده از زور، هیچگاه نتوانست سبب حرکت در مسیر کاهش یا حذف مصونیت پلیس از مجازات شود.
دلیل این امر هم موافقت دولت های غربی با اعطای اختیارات و حمایتهای بیشتر به پلیس است؛ در واقع این اقدام سبب شد تا به جای این که پلیس پاسخگوتر باشد، دیگر نهادهای عمومی را در برابر خود پاسخگو کند.
خشونت پلیس در کشورهای اروپایی در پی شیوع کرونا به ویژه در سال ۲۰۲۱ تشدید شد.در زیر به مواردی از مصونیت پلیس از مجازات در چند کشور اروپایی به عنوان نمونه اشاره میشود:
پلیس انگلیس معترضان به قتل یک زن به دست یک افسر پلیس را با زور بیش از اندازه متفرق کرد، اما بررسی شتابزده مقامهای نظارتی در این باره، پلیس را تبرئه کرد. از دیگر موارد خشونت پلیس انگلیس که از مجازات معاف شد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخورد خشونت بار به معترضان به لایحه افزایش اختیارات پلیس
- بیش از ۱۰۰ مورد آزار و ارعاب فعالان در حاشیه نشست گلاسکو از سوی پلیس
- شلیک منجر به مرگ افسر پلیس به سوی یک بازیکن سیاه پوست سابق فوتبال در سال ۲۰۱۶
- موارد متعددی از اقدامها و اظهارنظرهای نژادپرستانه و زن ستیزانه افسران پلیس
مصونیت از مجازات پلیس اسپانیا
شدت خشونت پلیس اسپانیا و مصونیت از مجازات به حدی بالا گرفت که دادگاه حقوق بشر اروپا، «مادرید» را به دلیل مصونیت پلیس از مجازات و نقض ماده سه کنوانسیون حقوق بشر اروپا محکوم کرد.
اسپانیا تاکنون چند بار به دلیل عدم تحقیق درباره اتهامهای مربوط به خشونت پلیس از سوی دادگاه حقوق بشر اروپا محکوم شده است.
مهمترین موارد از مصونیت پلیس اسپانیا از مجازات درگیری خشونت بار با معترضان است که در مواردی به نقص عضو آنان منجر شده است.
رویکرد خشونت بار پلیس فرانسه در برابر معترضان و اقلیت های قومی
به موازات افزایش خشونت پلیس فرانسه، دولت این کشور اقدام به افزایش اختیارات ماموران پلیس کرد.
پلیس فرانسه در سالهای اخیر رویکرد خشونت باری در برابر معترضان و اقلیتهای قومی و نژادی اتخاذ کرده است که پیامدهای مرگباری نیز در پی داشته، اما همگی از مجازات معاف شده اند.
پیامدهای مصونیت پلیس از مجازات در کشورهای اروپایی
بی کیفر ماندن پلیس از مجازات در کشورهای اروپایی و سیطره فرهنگ انکار نژادپرستی و ساکت کردن افشاگران سبب میشود افسران پلیس به این نتیجه برسند که آنها مافوق قانون هستند و میتوانند به راحتی به این رویه ادامه بدهند.
فرهنگ مصونیت پلیس در اروپا از مجازات همچنین سبب میشود تا نرخ نامتناسبی از توقف و جست و جوی اقلیتهای قومی و نژادی به ویژه سیاه پوستان توسط پلیس کشورهای اروپایی رخ دهد.