به گزارش مرکز پایش ستاد حقوق بشر، آگوست (۷ شهریور) به عنوان روز جهانی مبارزه با آزمایشهای هسته ای اعلام شده است؛ هدف از این نامگذاری پایان دادن به چنین آزمایشهایی است.
بر اساس گزارش «وب سایت سازمان ملل و فرست پست»، ۲۹ آگوست ۲۰۲۲ سیزدهمین سالروز رویداد جهانی مبارزه با آزمایش هسته ای است.
مجمع عمومی سازمان ملل در دسامبر ۲۰۰۹ در شصت و چهارمین اجلاس خود روز ۲۹ آگوست را به اتفاق آرا به عنوان روز جهانی مبارزه با آزمایشهای هسته ای اعلام کرد. دلیل نامگذاری روز ۲۹ آگوست به عنوان روز جهانی مبارزه با آزمایشهای هسته ای، آگاهی بخشی در مورد اثرات مضر این نوع آزمایشهاست.
دلیل اهمیت روز جهانی مبارزه با آزمایشهای هسته ای که بر ضرورت اعمال ممنوعیت برای همه انواع آزمایشها و استفاده از سلاحهای هستهای تاکید میکند، توجه مجدد امضاکنندگان معاهده منع اشاعه تسلیحات هسته ای به تعهداتشان مبنی بر تامین صلح و امنیت در برابر تهدید ناشی از سلاحهای هسته ای است.
بین سالهای ۱۹۴۵ تا ۱۹۹۶ در مجموع ۲ هزار انفجار ناشی از آزمایش هسته ای در دهها سایت در سراسر جهان رخ داد؛ عمده این انفجارها توسط آمریکا و اتحاد جماهیر شوروی انجام شد.
این آزمایشها به ساخت سلاحهایی کمک کردند که نسبت به سلاحهایی که در طول جنگ جهانی دوم به کار رفتند، قدرتمندتر هستند و پیامدهای سلامتی و زیستمحیطی طولانیمدتی دارند.
معاهده منع آزمایشهای هسته ای (CTBT) در سال ۱۹۹۶ توسط مجمع عمومی سازمان ملل ارائه و توسط ۱۷۰ کشور امضا و تصویب شد.
علاوه بر این، ۱۵ کشور معاهده مذکور را امضا کرده اما تصویب نکردند و ۱۱ کشور نیز اصلا آن را امضا نکردند.
«ترینیتی» نخستین آزمایش هسته ای در جهان بود که توسط ارتش آمریکا در ۱۶ جولای ۱۹۴۵ در بیابانی در ایالت «نیومکزیکو» این کشور انجام شد.
این آزمایش هسته ای آمریکا با پرتاب بمبهای اتمی روی شهرهای «هیروشیما» و «ناکازاکی» در آگوست ۱۹۴۵ دنبال شد که حدود ۲۰۰ هزار نفر تلفات برجا گذاشت؛ ضمن این که بازماندهها نیز از سرطانهای ناشی از تشعشعات همچنان رنج میبرند.
گسترش سلاحهای هستهای و تهدید به استفاده از آن، نگرانیهای موجهی را در تمام نقاط جهان ایجاد میکند؛ در مواجهه با شرایط کنونی، تشخیص مکانیسمها و ابزارهایی که برای رفع نگرانیها در مورد تهدید واقعی جهانی ناشی از این سلاحهای وحشتناک وجود دارد، دشوار است.
باید توجه داشت که جنگهای اتمی به دلیل گستردگی تلفات، به شکل قابل توجهی غیر بشری هستند؛ و آمریکا اصلی ترین مدعی حقوق بشر در جهان نخستین و تنها کشوری است که از بمب اتم در هنگام جنگ استفاده کرد.
به گزارش « interestingengineering»، آمریکا در موضوع انجام آزمایشهای هسته ای رتبه نخست را در جهان دارد و تا امروز در مجموع هزار و ۳۲ آزمایش هسته ای انجام داده است.
طبق گزارش میزان، ساکنان مناطقی که آمریکا از آنها برای انجام آزمایشهای هسته ای استفاده کرد، شاهد افزایش قابل توجهی در نرخ ابتلا به سرطان هستند.
«آلاسکا»، «جزایر مارشال» و «نوادا» از مهم ترین مناطقی بودند که آمریکا در آنها آزمایش هسته ای انجام داد.
فرانسه از جمله کشورهایی بود که شماری آزمایش هسته ای انجام داد؛ این آزمایشها در اواخر دهه ۱۹۶۰ در الجزایر به عنوان مستعمره فرانسه انجام شدند.