چهل و یکمین روز جهانی قدس در حالی آغاز می شود که سیاست های خطرناک و اشغال طلبانه اسراییل به مرحله تازه ای رسیده است. بر این اساس، دولت اسرائیل با مغتنم شمردن حضور ترامپ در کاخ سفید پس از انتقال سفارت این کشور به بیت المقدس و همچنین پروژه معامله قرن، این بار قصد دارد بخشهایی از کرانه باختری رود اردن را که در سال ۱۹۶۷ به اشغال خود درآورده به انضمام خاک خود درآورد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، چهل و یکمین روز جهانی قدس در حالی آغاز می شود که سیاست های خطرناک و اشغال طلبانه اسراییل به مرحله تازه ای رسیده است. دولت نتانیاهو که پس از کش و قوس های فراوان و پس از چند انتخابات در نهایت توانست یک دولت ائتلافی شکننده با رقبای خود تشکیل دهد، مسیر تازه ای را در اشغال بیشتر خاک فلسطین و نابودی کامل این سرزمین در پیش گرفته است.
بر این اساس، دولت اسرائیل با مغتنم شمردن حضور ترامپ در کاخ سفید پس از انتقال سفارت این کشور به بیت المقدس و همچنین پروژه معامله قرن، این بار قصد دارد بخشهایی از کرانه باختری رود اردن را که در سال ۱۹۶۷ به اشغال خود درآورده به انضمام خاک خود درآورد.
نتانیاهو و رقیب او بنی گانتس پس از سه دوره انتخابات پارلمانی بالاخره برای تشکیل یک "دولت وحدت ملی" با یکدیگر به توافق رسیدند. از جمله مفاد موافقتنامه این دو الحاق بخشهایی از سرزمینهای اشغالی فلسطین در کرانه باختری رود اردن از روز اول ماه ژوئیه امسال (۱۱ تیر) است. هدف آنها این است که تا دولت دونالد ترامپ در آمریکا رئیس جمهور آمریکاست این طرح را عملی کنند. دولت ترامپ از حامیان جدی دولت اسرائیل و شخص بنیامین نتانیاهو است.
گزارش پیش رو بخش چهارم گزارش جامع مرکز حقوق بشر فلسطین ( المرکز الفلسطینی لحقوق الإنسان ) از طیف گسترده ای از نقض حقوق انسانی، جانی و مالی فلسطینی ها در سال 2019 است.
حمله نظامی به رسانه ها!
روزنامه نگاران، اعتراضات بازگشت بزرگ فلسطین علیه ارتش اسرائیل را در روستای صوریفِ حبرون پوشش میدهند. در نهایت عمارنه تحت عمل جراحی قرار گرفت و چشم وی تخلیه شد. ( بخش سوم را بخوانید) در سال 2019، ارتش اسرائیل حملات خود علیه روزنامه نگاران و دفاتر رسانهای را به صورت مکرر ادامه داد. ضرب و شتم خبرنگاران، انواع دیگر رفتارهای بی رحمانه، غیرانسانی و تحقیر آمیز، بازداشت آنها، جلوگیری از پوشش وقایع، حمله به دفاتر روزنامهها، کانالهای ماهوارهای و خانههای روزنامه نگاران در کنار یورش و بستن ایستگاههای رادیویی بخشی از اقدامات ارتش اسرائیل بود.
علاوه بر این، ارتش اسرائیل به منظور توقیف اسناد و گزارشهای خبرنگاران به 10 مؤسسه مطبوعاتی یورش برد و همه را تفتیش کرد. آنها همچنین تعدادی از این نهادهای مطبوعاتی را به اتهام تشویش اذهان عمومی بستند. برجسته ترین مورد از عملیات ارتش اسرائیل مربوط به حمله به دفتر مرکزی شرکت تولیدی العرض بود، این دفتر کانال تلویزیونی فلسطین را شامل میشد. ارتش اسرائیل در تاریخ 20 نوامبر به این دفتر که در محله السوانان در اورشلیم شرقی اشغالی واقع شده بود، حمله کرد. اسرائیلیها بعد از حمله به این دفتر و تفتیش آن بسیاری از اسناد و مدارک را مصادره و همچنین دستور گیلاد آراد وزیر امنیت داخلی اسرائیل برای بستن آن به مدت 6 ماه را اجرا کردند. علاوه بر این، ارتش اسرائیل از چاپ روزنامههای الرساله و فلسطین که در کرانه باختری چاپ و در نوار غزه منتشر میشود، جلوگیری کرد.
در 28 مه 2014، مقامات اسرائیلی تصمیمی را اتخاذ کردند که مانع از چاپ روزنامههای مذکور در چاپخانه الایام در کرانه باختری میشد. نیروهای اسرائیلی به دفتر الایام در دهکده بیتونیه، غرب رام الله، در مرکز کرانه باختری حمله کردند. نخست وزیر اسرائیل برای هدفمند کردن حملات علیه دفاتر رسانهای فلسطینی طی دستورالعملی کانال تلویزیونی الاقصی را در لیست سازمانهای تروریستی قرار داد. روز چهارشنبه مورخ 06 مارس 2019 نتانیاهو در حساب رسمی خود در توییتر نوشت: نخست وزیر و وزیر دفاع، بنیامین نتانیاهو دستور می دهد که کانال تلویزیونی الاقصی وابسته به حماس در لیست گروههای تروریستی قرار بگیرد.
در این سال جنگندههای اسرائیلی یک دفتر مطبوعاتی و نهاد فرهنگی را هدف قرار دادند و به طور کامل آنها را نابود کردند. جنگندههای اسرائیلی در تاریخ 4 مه یک ساختمان مسکونی پنج طبقه در بخش شرقی شهر غزه را هدف قرار دادند. در این حمله دفتر آژانس خبری آنادولو به طور کامل تخریب شد.
در سال 2019 مقامات اسرائیلی در 140 مورد حقوق خبرنگاران و نهادهای رسانهای را نقض کردند. تعداد موارد نقض حقوق بشر در سال 2018 در نوار غزه 400 مورد بوده است. تخلفات اسرائیل در سال 2019 شامل موارد زیر بودند: 109 مورد نقض حقوق بشر در کرانه باختری و 31 مورد در نوار غزه. در این حوادث 170 خبرنگار با گلولهی جنگی زخمی شدند، ده خبرنگار مورد ضرب و شتم و رفتار اهانتآمیز قرار گرفتند،35 خبرنگار دستگیر شدند و از آنان بازجویی شد و 19 خبرنگار نیز از پوشش رسانهای رویدادهای منطقه محروم شدند. علاوه بر این، در ده مورد تخلفات غیرقانونی مرتکب شده توسط مقامات اسرائیلی، دفاتر رسانهها بسته شدند و محتواهای خبری آنها ضبط شد. اسرائیل همچنین جواز انتشار دو روزنامه را لغو کرد.
اخراج مدیر دیده بان حقوق بشر!
یک دادگاه اسرائیلی در اقدامی جدید و بیسابقه در تاریخ 16 آوریل تصمیم گرفت که جواز کار آقای عمر شکیر، مدیر دیده بان حقوق بشر فلسطین را لغو کند و چهارده روز به او فرصت داد که کشور را ترک کند. این اتهام علیه آقای شکیر مطرح شده بود که او از جنبش بایکوت اسرائیل حمایت کرده است. مقامات اسرائیلی در تاریخ 25 نوامبر آقای شکیر را از کشور اخراج کردند. مدافعان حقوق بشر وظیفه نظارت و گزارش موارد نقض حقوق بشر در مناطق اشغالی فلسطین را بر عهده دارند. این تصمیم دادگاه اختیارات آنها برای انجام وظایف خود را محدود میکند.
مرکز حقوق بشر فلسطین در سال 2019 چندین مورد تیراندازی توسط ارتش اسرائیل و همچنین شهرکنشینان اسرائیلی را ثبت کرد. در این حوادث ده خبرنگار به دلیل اصابت گلولههای جنگی و پلاستیکی زخمی شدند. آنها همچنین به طور مستقیم توسط قوطیهای گاز اشکآور هدف قرار گرفته بودند. سربازان اسرائیلی به طور عمدی برای آسیب رساندن به غیرنظامیان از قوطیهای گاز اشکآور استفاده کردند.
تخریب سیستماتیک زیرساخت ها
در سال 2019 ارتش اسرائیل سیاست تخریب منازل و ساختمانهای مسکونی در مناطق اشغالی را ادامه داد. ارتش اسرائیل در طول دو تقابل نظامی در ماههای مه و نوامبر در نوار غزه چندین خانه را تخریب کرد. نیروهای اسرائیلی همچنین برای توجیه تخریب منازل مسکونی در کرانه باختری دلایلی همچون مجازات جمعی، ساختوساز بدون مجوز در شرق بیتالمقدس و ساختوساز در ناحیه C را ارائه کردند.
در نوار غزه، نیروهای اسرائیلی به تخریب و نابودی املاک و منازل مسکونی ادامه دادند. در سال 2019 ارتش اسرائیل 266 ساختمان مسکونی شامل 467 آپارتمان را نابود کرد. در مجموع 421 خانواده و 2314 نفر در این ساختمانها زندگی میکردند. در بین ساختمانهای نابود شده، 86 مورد به طور کامل تخریب شدند. این ساختمانها شامل 109 آپارتمان بودند و در مجموع 125 خانواده در آنها سکونت داشتند. 180 ساختمان نیز به طور جزئی توسط نیروهای اسرائیلی تخریب شدند. این منازل 296 خانواده فلسطینی را اسکان داده بودند. نیروهای اسرائیلی عمدتاً از حملات هوایی برای تخریب این ساختمانها استفاده کردند. مطابق با گزارش مرکز حقوق بشر فلسطین، امسال شاهد تشدید حملات علیه مراکز مسکونی غیرنظامی بودیم.
جنگندههای اسرائیلی ساختمانهای استفاده شده برای اهداف تجاری، خدمات، مراقبت بهداشتی و فرهنگی را هدف قرار دادند. علاوه بر این، در چندین مورد دفاتر رسانهای و مؤسسات فرهنگی نابود شدند.
در کرانه باختری، نیروهای اسرائیلی همچنان به تخریب سیستماتیک منازل مسکونی فلسطینیها و مراکز دیگر در ناحیه C ادامه دادند. این ناحیه بر اساس توافق اسلو بین اسرائیل و سازمان آزادیبخش فلسطین در سال 1993 تعریف شده است. اگرچه این سیاست در کرانه غربی نیز ادامه پیدا کرد، اما به طور ویژه در منطقه بیتالمقدس شرقی اجرا شد. هدف مقامات اسرائیلی خلق یک اکثریت یهودی در این شهر بوده است. مقامات اسرائیلی برای توجیه تخریب این ساختمانهای مسکونی ادعا میکنند که مجوزهای لازم از دپارتمان ساختوساز اداره شهرداری اسرائیل در منطقه بیت الحم یا دفتر امور مسکن در بیتالمقدس شرقی دریافت نشدهاند.
در سال 2019 نیروهای اسرائیلی 13 منزل مسکونی را تخریب، منفجر یا پلمپ کردند. هفت خانه در حبرون، چهار مورد در رام الله و دو مورد در شهرک سلفیت قرار داشتند. مرکز حقوق بشر فلسطین این سیاست اسرائیل را محکوم می کند. این سیاست اسرائیل برای مجازات جمعی فلسطینیها در تضاد با بند 33 کنوانسیون ژنو برای محافظت از حقوق غیرنظامیان است. این کنوانسیون مجازات جمعی و اجرای اعمال انتقام جویانه علیه غیرنظامیان و املاک آنها را ممنوع می کند.
مقامات اسرائیلی ادعا کردند که برای برآورده کردن نیازهای مرتبط با افزایش جمعیت یهودیان شهرکنشین باید فرایند ساختوساز در بیتالمقدس شرقی را تسهیل کنند. این در حالی است که آنها موانعی بر سر راه فلسطینیها برای دریافت مجوز ساختوساز ایجاد کردند. جامعه فلسطینی با توجه به افزایش جمعیت و سیاست جدید اسرائیل مجبور بودند که ساختمانهای جدیدی بسازند یا ساختمانهای موجود را ارتقا دهند. البته آنها به خوبی از عواقب سیاست جدید اسرائیل آگاه بودند. مرکز حقوق بشر فلسطین به طور قاطعانه بر روی غیر قانونی بودن سیاست اسرائیل برای گسترش شهرکهای یهودینشین تأکید می کند و فعالیتهای شهرکسازی را یک جنایت جنگی میداند. با وجود این، مقامات اسرائیلی سیستم آپارتاید تبعیضآمیز خود برای مدیریت مسائل مرتبط با ساختوسازهای بدون مجوز در روستاهای فلسطینی و ساختوسازهای مشابه در شهرکهای یهودی را ادامه دادهاند.
امسال شاهد تشدید سیاست تخریب منازل و مراکز غیرنظامی استفاده شده برای اهداف کشاورزی، صنعتی یا تجاری در کرانه باختری بودیم. در سال 2019 نیروهای اسرائیلی 233 ساختمان شامل 156 منزل مسکونی در بیتالمقدس شرقی و حومه شهر را تخریب کردند. 44 مورد از این ساختمانها به دلیل عدم کسب جواز ساختوساز توسط خود مالکان نابود شدند. 77 ساختمان نیز در کرانهی باختری تخریب شدند.
در نتیجه، تعداد منازل مسکونی تخریب شده یا منفجر شده به خاطر عدم کسب جواز یا مجازات جمعی تا 246 مورد افزایش پیدا کرد. در سال 2018 نیروهای اسرائیلی 157 ساختمان شامل 72 منزل مسکونی در بیتالمقدس شرقی و حومه شهر را نابود کردند.17 مورد از این ساختمانها به دلیل عدم کسب جواز توسط خود مالکان تخریب شدند. 85 ساختمان و منزل مسکونی نیز در کرانه باختری نابود شدند. در نتیجه، تعداد ساختمانهای تخریب شده به دلیل عدم کسب جواز یا مجازات جمعی تا 163 مورد افزایش پیدا کرد. مقامات اسرائیلی بعضی اوقات فلسطینیها را وادار به تخریب منازل خود میکنند. گفتنی است، برخی از فلسطینیها برای پرهیز از پرداخت جریمههای مالی مرتبط با ساختوساز غیر مجاز از این دستور پیروی میکنند.
تخریب خانهها در هر شهر به دلایل مختلفی صورت میگرفت که لیستی از آن در ادامه آمده است. 156 خانه در بیت المقدس (از جمله 42 منزل که مالکان آنها مجبور شدند خودشان خانهها را خراب کنند)، 4 خانه در نابلس، 45 خانه در حبرون، 8 خانه در بیت لحم، 5 خانه در اریحا و دره میانی اردن ، 5 خانه در رام الله و البیره، 18 خانه در طوباس و دره شمالی اردن، 1 خانه در جنین، 2 خانه در سالفیت و 2 خانه در طولکرم چند مورد از این تخریب منازل است.
به علاوه، نیروهای اسرائیلی 153 مرکز از جمله پادگانها، فروشگاههای تجاری، حصارها، چادرها، انبارهای کالا و کارگاههای سنگتراشی را که برای اهداف غیرمسکونی استفاده میشد، تخریب کردند. آنها به جادهها و شبکههای برق هم رحم نکردند. تخریب مراکز در مناطق زیر انجام شد:
58 مرکز در بیت المقدس از جمله 5 مرکز که صاحبان آنها موظف شدند خودشان آن مراکز را تخریب کنند، 1 مرکز در رام الله و البیره، 33 مرکز در حبرون، 1 مرکز در قلقیلیه، 34 مرکز در طوباس و دره شمالی اردن، 20 مرکز در بیت لحم، 1 مرکز در نابلس، 1 مرکز در جنین و 4 مرکز در سالفیت از جمله مراکزی بود که تخریب شد.
پروژههای توسعه شهرکسازی
دولت اسرائیل به توسعه و رشد فعالیتهای شهرکسازی در مناطقی از قبیل منطقه C و به ویژه بیت المقدس شرقی ادامه داد. با وجود محکومیت مداوم شهرکسازیهای اسرائیل از سوی جامعه بینالمللی , توصیف این فعالیتها با عناوین «غیرقانونی» و «نقض قوانین بینالمللی» و صدور قطعنامههای شورای امنیت، باز هم مقامات اسرائیل در سال 2019 به شکل بیسابقهای به افزایش این فعالیتها ادامه دادند. بنابراین، این سال از زمان اشغال فلسطین و اراضی اعراب تاکنون یکی از پرتنشترین سالها بوده و بیشترین فعالیت شهرکسازی در آن صورت گرفته است.
وزارت امور خارجه آمریکا در 18 نوامبر سال 2019 در اقدامی خطرناک که نقض آشکار قوانین بینالمللی بود، اعلام کرد که تأسیس شهرکهای غیرنظامی اسرائیل در کرانه باختری، به خودی خودی با قوانین بینالمللی تناقض ندارد و غیرقانونی خواندن تأسیس این شهرکها فایدهای ندارد و کمکی به روند صلح نمیکند.
این موضع دولت آمریکا با قطعنامه 2334 شورای امنیت سازمان ملل که با غیبت آمریکا تصویب شد، در تضاد است. در اولین ماده از این قطعنامه میخوانیم: «شهرکسازی اسرائیل در اراضی فلسطین از جمله بیت المقدس شرقی که از سال 1967 اشغال شده است، هیچ اعتبار قانونی ندارد، نقض آشکار قوانین بینالمللی و مانع اصلی برای دستیابی به راه حل بین دو کشور و صلحی جامع و ماندگار است.» این قطعنامه مطابق با یک سری از قطعنامههای مشابه شورای امنیت از جمله قطعنامههای 446، 452، 465، 476، 478، 1397، 1515 و 1850 به تصویب رسید.
مرکز حقوق بشر فلسطین ادعا کرد که بر اساس ماده 8.b. viii اساسنامه رم برای دیوان کیفری بینالمللی، شهرکسازیها جنایت جنگی است. در این اساسنامه آمده است: «انتقال مستقیم یا غیرمستقیم بخشی از جمعیت غیرنظامی توسط قدرت اشغالگر به مناطقی که اشغال کرده است یا اخراج و انتقال تمام یا بخشی از جمعیت کشور اشغالشده به داخل یا خارج از کشور» مصداق جنایت جنگی است. به علاوه ماده 49 کنوانسیون چهارم ژنو، شهرکسازی در اراضی اشغالی را ممنوع میکند. در این ماده میخوانیم: «کشور اشغالگر نباید بخشی از جمعیت خودش را به مناطقی که اشغال کرده است، منتقل کند.»
الحاق مناطق دره اردن
در آستانه انتخابات عمومی اسرائیل، نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل اعلام کرد که در صورت پیروزی در انتخابات، قصد دارد حاکمیت اسرائیل را بر دره اردن و شمال دریای سیاه اعمال کند. او بر این باور است که چنین اقدامی الحاق تمام شهرکسازیها در کرانه باختری یعنی 22 درصد از منطقه C را آسان میکند. او با تخلیه 80 هزار شهرکنشین مخالف است و اعلام کرد که با پیروزی او، هیچ طرحی برای جداسازی اجرا نمیشود و در نتیجه شهرکنشینان اخراج نخواهند شد. نتانیاهو اظهار داشت که در دوران ترامپ رابطهی بین اسرائیل و آمریکا شکل دیگری به خود میگیرد.
بر اساس اعلام دفتر ملی سازمان آزادیبخش فلسطین در زمینه دفاع از سرزمین و مقاومت در برابر شهرکسازیها که در مورد جزئیات طرح الحاق دره اردن و مناطق شمالی دریای سیاه مطرح شده است، ظاهراً بزرگراه 80 به عنوان مرز منطقه مورد نظر شناخته خواهد شد. نتانیاهو در کنفرانس مطبوعاتی خود با نمایش یک نقشه توضیح داد که منطقهای که باید به اسرائیل ضمیمه شود، درصد زیادی از منطقه کرانه باختری را دربرمیگیرد و مساحتی بالغ بر 1 میلیون و 236 هزار و 278 دونوم، معادل 22.3 درصد از کرانه باختری دارد. در این منطقه 30 شهرک و 23 پاسگاه برای 12778 شهرکنشین ساخته میشود. به جز 18 پاسگاهی که ضمیمه خواهد شد، 7 پاسگاه در نوامبر 2016 و پس از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا ساخته شد. بر اساس اعلام اداره مرکزی آمار فلسطین، فلسطینیها در منطقه A و B که کاملاً تحت کنترل دولت خودگردان فلسطین است، شامل 15 بخش با جمعیت 44175 نفر خواهند شد. مساحت این مناطق به 250 هزار دونوم (250 کیلومتر مربع) میرسد.
مقامات اسرائیل از روشهای مختلفی برای تصاحب دره اردن استفاده کردهاند. آنها بر اساس دستورالعمل نظامی شماره 59 سال 1969 هزاران دونوم از این منطقه را به عنوان اراضی دولتی و مناطق دیگر را به عنوان مناطق بسته نظامی، منطقه آتش و مینگذاریشده طبقهبندی کردهاند. به علاوه بخشی از این منطقه با عنوان ذخایر طبیعی شناخته میشود. همچنین مقامات اسرائیل اقدامات سختگیرانهای برای فعالیتهای ساخت و ساز در این منطقه انجام دادهاند. آنها 211 کیلومتر از مناطق طوباس را به عنوان مناطق دولتی که به دولت اسرائیل تعلق دارد، طبقهبندی کردند.
مصادره اموال غیرنظامی فلسطین
نیروهای اشغالگر اسرائیل، سیاست مصادره اموال غیرنظامی فلسطین برای مقاصد شهرکسازی را ادامه دادند. مصادره اموال و اعمال تغییرات در ماهیت مناطق اشغالی، نقض قوانین بینالمللی بشردوستانه است.
در دوره زمانی ارائه این گزارش، منطقه براساس بند سوم توافق نامه اسلو تقسیمبندی شده است. گفتنی است توافق نامه اسلو بین سازمان آزادیبخش فلسطین و دولت اسرائیل در سال 1993 امضا شد. هدف اصلی نیروهای اسرائیلی برای تخلیه ساکنان فلسطینی اجرای پروژههای شهرکسازی است. اسرائیلیها دست به تخریب گسترده یک سری مناطق به ویژه در دره اردن، زدهاند. نیروهای اسرائیلی منازل مسکونی و امکانات کشاورزی مانند چاههای آب، استخرهای برداشت آب باران و گاوداریها را هدف حمله قرار دادند، اسرائیلیها همچنین صدها هشدار برای تخریب این تأسیسات صادر کردند.
به موازات خشونتورزی و اقدامات انجام شده توسط مقامات اسرائیلی، ساخت شهرکهای تازه بیشترین سهم از اقدامات نامشروع دولت اسرائیل را به خود اختصاص داده است. در حال حاضر، دولت اسرائیل برنامهها و پیشنهادات بسیاری برای ساخت شهرکهای اسرائیلی در کرانه باختری مطرح کرده است.
طی سال جاری، مقامات اسرائیلی ساخت هزاران واحد شهرک مسکونی در کرانه باختری از جمله بیت المقدس اشغالی و مجاورت آن را مصوب کردند. مقامات ذیصلاح مسئول ساخت شهرک سازی در کرانه باختری و بیت المقدس اشغالی، برنامهها و مناقصهها و مجوزهای مربوط به ساخت 10 هزار و 298 واحد مسکونی را دادهاند. بر اساس این برنامه مقرر شده که 2600 واحد تنها در اورشلیم شرقی اشغالی ساخته شود. نیروهای اسرائیلی در سال 2019 حدود 3439 دهکده را به بهانههای مختلفی از جمله اهداف امنیتی، دیوار حائل، اراضی دولتی، مناطق نظامی و سایر موضوعات مصادره کردند. در همین زمینه، نیروهای اسرائیلی و شهرک نشینان ساحل غربی هزاران درخت در کرانه باختری را با ریختن آب فاضلاب پای آن یا آتش زدن خشک کردند. در سال 2019، اسرائیلیها 2729 اصله درخت اعم از زیتون، نخل، بادام و انگور را در کرانهی باختری از جمله بیت المقدس شرقی اشغالی خشک یا قطع کردند.
پاکسازی قومیتی
پس از توافق نامه اسلو در سال 1993 سرزمینهای اشغالی به مناطق سه گانه C ،B ،A تقسیم شدند. اکنون اسرائیل در راستای اجرای اهداف توسعهطلبانه خود به دنبال کنترل کامل بر منطقه سوم یعنی ناحیهی C است. به همین منظور این کشور سیاستهای پاکسازی در منطقه سوم کرانه باختری را در دستور کار خود قرار داده است. جدی ترین این سیاستها نابود کردن زندگی غیرنظامیان فلسطینی از طریق تخریب خانهها و دامداریهایشان است. این مراکز به بهانه عدم اخذ مجوزهای ساختمانی از اداره امور عمرانی اسرائیل تخریب میشوند. همچنین اهالی این مناطق به بهانهی انجام آموزشهای نظامی یا تبدیل مناطق خالی اراضی کشاورزی به مناطق نظامی به نقاطی دیگر منتقل میشوند. این اقدام با هدف جلوگیری از رفع نیازهای روزانهی فلسطینیها و افزایش درد و رنج این ساکنان صورت میگیرد.
در سال 2019، نیروهای اسرائیلی همچنان جوامع روستایی فلسطین را هدف قرار دادند تا آنها را از محل سکونت خود به ویژه در دامنههای شرقی درههای بیت المقدس و اردن برانند. برجستهترین اقدام در این زمینه تلاش برای اخراج کامل ساکنان جامعه روستایی خان الاحمر در شرق قدس اشغالی بوده است. دولت اسرائیل به دنبال تخلیه جوامع روستایی فلسطینی جهت ایجاد یک پروژه شهرکسازی به نام اسرائیل ای-1 است.
به گفته ناظران فلسطینی، اجرای این پروژه مستلزم تخلیه 12 هزار دهکده از قدس شرقی تا بحرالمیت است. اسرائیلیها قصد دارند در راستای اجرای پروژه جداسازی کرانه باختری جنوبی از مرکز آن، این مناطق را از هرگونه حضور ساکنان فلسطینی پاک کنند. تعداد روستاها در شرق اورشلیم ، 23 عدد برآورد شده که حدود 5 هزار غیرنظامی در آنها زندگی میکنند. منطقه روستایی در بیتالمقدس شرقی یکی از مناطقی است که دهها سال است هدف استعمار قرار دارد. دولت اسرائیل به طور بی سابقهای شهرکسازیها را به ویژه در بیت المقدس شرقی و اطراف آن تسریع کرده است. این شهرکسازیها در راستای ایجاد اکثریت جمعیت یهودیان در اورشلیم اشغالی صورت میگیرد.
دولت اسرائیل و نیروهای آن با جدیت به دنبال ایجاد یک منطقه با اکثریت جمعیت یهودی در اورشلیم شرقی هستند. آنها با تقویت اقدامات جداسازی شهر از فلسطینهای کرانه باختری، به ساخت دیوار حائل و ادامه فعالیتهای گسترش شهرک سازی در داخل و اطراف شهر ادامه میدهند. اسرائیل همچنین به دنبال محدود کردن جنبههای مختلف زندگی فلسطینیان ساکن در این شهر است. شهرداری اسرائیلی به بهانهی عدم وجود پروانه ساخت به ویران کردن خانههای فلسطینی مبادرت کرده و یا شهروندان فلسطینی را وادار میکند تا خانههای خود را تخریب کنند. سال 2019 شاهد افزایش چشمگیر تعداد اخطارهای تخریب خانههای غیرنظامی فلسطینی و سایر املاک غیرنظامی در اورشلیم شرقی و حومه آن بودیم. مرکز حقوق بشر فلسطینیان ابراز نگرانی عمیق خود را از تخریب گسترده منازل غیرنظامیان برای سال آینده اعلام کرده است. این ابراز نگرانی پس از آن صورت میگیرد که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل به اجرای تخریب خانهها در اورشلیم شرقی اشغالی، به بهانه عدم صدور مجوز تاکید کرده است.
تلاش برای ایجاد اکثریت جمعیت یهودی در اورشلیم اشغالی
در سال 2019، نیروهای اسرائیلی با مساعدت شهرداری به جنایات خود در زمینه تخریب خانههای فلسطینیها در سراسر شهر و حومه آن ادامه دادند. علت تخریب این خانهها نیز نداشتن مجوز عنوان شده است. در حالی این دلیل مطرح شده که شهرداری فرآیندی طولانی و پیچیده برای دریافت مجوز از سوی غیرنظامیان فلسطینی در نظر گرفته تا آنها عملا امکان اخذ مجوز نداشته باشند. در همین حال، اسرائیل از طریق شهرداری اورشلیم، وزارت مسکن، وزارت کشور و انجمنهای شهرکسازی، ساخت صدها واحد مسکن در داخل و اطراف اورشلیم را در سال 2019 تصویب کرده است. امسال نیز اورشلیم اشغالی شاهد افزایش چشمگیر تعداد شهرکسازیها بود.
شهرداری بیت المقدس یا اورشلیم از طرف مقامات اسرائیلی به دنبال ایجاد یک منطقه کاملا یهودی در این شهر است تا بدین شکل گسترش شهرک سازی را راحتتر دنبال کند. در ادامه به برجسته ترین نمونه نقض حقوق فلسطینیها توسط اسرائیل در سال جاری اشاره میشود:
در تاریخ 30 ژوئن سال 2019، مقامات اسرائیلی تونل ساخته شده در زیر محله وادی الحلوا در دهکده سیلوان را با حضور دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل افتتاح کردند.
بر اساس تحقیقات مرکز حقوق بشر فلسطینیان، شورای شهرکسازی ایلاد، راهی معروف به "جاده زائران" را ساخت که اولین بخش این تونل بود. این تونل که 350 متر طول و 7 متر عرض دارد، از سیلوان به وسط جاده وادی الحلوا منتهی می شود. چندی پیش یک نوار ویدئویی منتشر شد که نشان میدهد در مراسم افتتاح، سفیر آمریکا در حال تخریب دیواری در داخل تونل است. لازم به ذکر است که مقامات اسرائیلی حفاریهای زیرزمینی را در زیر شبکه پیچیده تونل زیر محله وادی الحلوا از 13 سال پیش شروع کردهاند.
این اقدام منجر به خسارت شدید به زیرساختهای روستا و رانشهای زمین متعدد شده است. از آن جا که به دلیل حفاریها، 80 خانه متحمل خسارتهای مختلف شده و حداقل پنج نفر آسیب دیدند، شهرداری اسرائیلی این منطقه را در زمره مناطق خطرناک طبقهبندی کرده است.
ادامه دارد...