قرائت بیانیه ضد ایرانی از سوی آمریکا در نشست هفته گذشته شواری حقوق بشر را می توان نشانه عصبانیت کاخ سفید از پیروزی ایران در به دست آوردن اجماع در تصویب گزارش حقوق بشر خود در اجلاس دوم یوپی.آر ارزیابی کرد.
قرائت بیانیه ضد ایرانی از سوی آمریکا در نشست هفته گذشته شواری حقوق بشر را می توان نشانه عصبانیت کاخ سفید از پیروزی ایران در به دست آوردن اجماع در تصویب گزارش حقوق بشر خود در اجلاس دوم یوپی.آر ارزیابی کرد. با این همه به گزارش منابع خبری، اعتراض گسترده کشورهای عضو جنبش غیر متعهدها، سازمان کنفرانس اسلامی و اتحادیه آفریقا به بیانیه ضد ایرانی دولت آمریکا ، به شکست دومی برای واشنگتن تبدیل شد.
به گزارش ستاد حقوق بشر، آمریکایی ها و انگلیسی ها در همان نشست دهم ژوئن در ژنو عصبانیت خود را از تصویب گزارش ایران مطرح کردند و به فاصله چند روز، کنگره آمریکا نیز پا به میدان گذاشت و با صدور مصوبه ای دولت این کشور را موظف کرد که اقداماتی را علیه ایران از طریق شورای حقوق بشر انجام دهد. حضور موفق هیئت عالی رتبه ایران در ژنو و طرح دیدگاه ها و نظرات مبتنی برعقلانیت جمهوری اسلامی درباره مسائل حقوق بشر ایران و پاسخگویی مستدل این هیئت به اتهام های وارده از سوی غرب در این شورا منجر به تصویب گزارش ایران شد.
چهار روز بعد از پیروزی چشمگیر جمهوری اسلامی در به دست آوردن اجماع شواری حقوق بشر در تصویب گزارش خود در نشست یوپی آر دوم در ژنو که روز بیستم خرداد گذشته به دست آمد، نمایندگان دموکرات و جمهوری خواه کنگره قطعنامه ای را برای تصویب به صحن سنای این کشور آوردند. در بند 6 این قطعنامه آمده است: این قطعنامه «از رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایالات متحده می خواهد منابع موجود را به منظور حمایت از آزادی اجتماعات، بیان، مطبوعات و ادیان در ایران خصوصا در سالگرد انتخابات ریاست جمهوری این کشور بسیج کنند.»
در ادامه این قطعنامه و در بند 7 آمده است: این قطعنامه «از رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایالات متحده می خواهد تا از طریق همکاری با شورای حقوق بشر سازمان ملل، نقض حقوق بشر توسط دولت ایران را محکوم کرده و سازوکاری نظارتی جهت نظارت شورا بر این اقدامات ایجاد کند.»
برهمین اساس دولت آمریکا در اقدامی شتاب زده و متاثر از ناراحتی ناشی از پیروزی ایران در اجلاس ژنو بیانیه ای را منتشر کرد که چند کشور اروپایی و چند کشور کوچک حوزه دریای کارائیب و ژاپن آن را امضا کرده بودند.
با این همه قرائت این بیانیه ضد ایرانی در شورای حقوق بشر به شدت با واکنش منفی کشورهای عضو جنبش عدم تعهد، کشورهای سازمان کنفرانس اسلامی، جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو اتحادیه آفریقا مواجه شد به طوریکه جلسه شورا به علت مخالفت های تند نسبت به بیانیه ضد ایرانی آمریکا تعطیل و ادامه آن به بعدازظهر موکول شد. در ابتدای جلسه عصر نیز رئیس شورا اعلام کرد هیچ کشوری حق ندارد بیانیه ای برعلیه کشورهای دیگر در مکانیزم های سازمان ملل صادر کند.
کارشناسان براین باورند که اعتراض گسترده اعضای جنبش عدم تعهد، سازمان کنفرانس اسلامی و اتحادیه آفریقا به قرائت بیانیه ضد ایرانی آمریکا و موضع گیری قاطع رئیس شورا که اقدام این کشور را خلاف رویه های معمول در نهادهای بین المللی دانست و کشورها را از این کار برحذر داشت شکست دومی برای آمریکا محسوب می شود.
جالب اینجاست که خبرگزاری رویترز اولین بار این خبر را با تحریف فراوان مخابره کرده و ادعا کرده بود که آمریکا توانسته است بلافاصله پس از سخنان لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر ایران بیانیه ای را با 56 امضا به تصویب برساند. در صورتیکه مکانیزم اصلی بررسی مسائل حقوق بشری مربوطه به شورای حقوق بشر است که گزارش ایران با اجماع در آن به تصویب رسید و اقدام آمریکا صرفا قرائت یک بیانیه بود که ربطی به شورا ندارد. متاسفانه برخی از منابع خبری داخلی نیز این بیانیه را صادر شده از سوی شورای حقوق بشر دانسته اند که درست نیست. طبیعی است که این بیانیه، موضع همین کشورها بوده است و ربطی به شورای حقوق بشر ندارد.
در واقع ناراحتی آمریکا از تصویب گزارش حقوق بشر ایران در یوپی آر دوم در ژنو محرک اصلی قرائت چنین بیانیه ای در شورای حقوق بشر، خارج از رویه های بین المللی شد. پس از آنکه کنگره آمریکا دولت این کشور را موظف کرد اقدام علیه این پیروزی ایران انجام دهد، آنها تحت آیتم 8مربوط به موافقت های وین درباه حقوق بشر که اساسا هیچ ربطی به کشورها ندارد به بهانه نامربوطی بیانیه ای را علیه ایران تهیه کردند.
برغم تلاش های فراوان و لابی های گسترده آمریکا برای به دست آوردن اجماع ، این بیانیه ضد ایرانی تنها به امضای چند کشور اروپایی و چند کشور کوچک دریای کارائیب و ژاپن رسید و نهایتا نیز پس از قرائت به شدت مورد اعتراض واقع شد.
از سوی دیگر سیاسی بودن نیت آمریکایی ها در تهیه و تنظیم و قرائت این بیانیه زمانی بیشتر آشکار می شود که سفیر امریکا در این جلسه در اقدامی مضحک، شال سبزی در حمایت از جریان فتنه ایران به گردن خود انداخته بود که نشان دهنده فقر سیاسی این دولت در مواجه با جمهوری اسلامی ایران است.