آیت الله آملی لاریجانی درخصوص استقلال قوه قضائیه گفت: دستگاه قضایی باید محترم و قاطع باشد و قضات آن نیز مستقل باشند و آراء خود را با استقلال بدهند
به گزارش واحد مرکزی خبر ، آیت الله آملی لاریجانی در برنامه زنده تلویزیونی شبکه اول سیما درباره دستور توقف نسبت به اجرای اساسنامه جدید درباره دانشگاه آزاد توسط یک دادگاه و دستور رد آن از سوی رئیس قوه قضائیه گفت: به نظر من تصوری که خیلی ها از دستگاه قضایی دارند ناقص است؛ از جمله اینکه رئیس دستگاه قضایی می تواند به قاضی بگوید این کار را انجام بده و یا این کار را انجام نده.
آملی لاریجانی افزود: ممکن است رئیس قوه قضائیه در برخی موارد از اهرم های فشار از جمله حق عزل و نصب قاضی استفاده کند ولی واقعیت این است که قانون این اجازه را نمی دهد و بنده نیز به هیچ وجه بنا بر این ندارم که از مسیرها و اهرم های قانونی برای فشار آوردن به قاضی استفاده کنم.
وی گفت: من از حق استقلال قاضی دفاع می کنم و به نظر من حتی اگر قاضی اشتباه کند، حفظ استقلال او در نهایت به نفع دستگاه قضایی و نظام است.
آیت الله آملی لاریجانی اضافه کرد: وقتی به قاضی تحمیل شود و احساس صلابت و قدرت را از دست داد در جایی که باید اعمال حق کند نمی تواند.
وی گفت: در مسئله دانشگاه آزاد نیز مثل هر پرونده دیگر به قوه قضائیه مراجعه شده است و با توجه به اینکه تعیین صلاحیت رسیدگی به پرونده با خود دادگاه است قضات این تشخیص را دادند که حق ورود به این مسئله را دارند و نسبت به دستور موقت تشخیص ضرورت دادند. رئیس قوه قضائیه افزود: بنده با این مطلب کاملا موافق نیستم و نظرم را به نحو خصوصی اعلام کرده بودم.
وی گفت: شورای عالی انقلاب فرهنگی یک نهاد مفید برای کشور است و اعتباری کاملا قانونی اعم از مستقیم و غیر مستقیم دارد.
رئیس قوه قضائیه افزود: ما 8 سال در شورای نگهبان برای مصوبات این شورا اثری در حد قانون قائل بودیم. وی گفت: بحث اعتبار مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی ناشی از مطلبی است که امام راحل فرموده بودند که به مصوبات این شورا اعتبار قانونی باید داد و این مطلب را نیز مقام معظم رهبری تایید و تنفیذ کردند.
آیت الله آملی لاریجانی اضافه کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی نهادی قانونی است و هیچ مشکلی در این زمینه وجود ندارد. وی گفت: بنده اعتقاد دارم در دایره وظایف و اختیارات شورای عالی انقلاب فرهنگی، قوه قضائیه حق ورود ندارد.
رئیس قوه قضائیه افزود: دیوان عدالت اداری در قانون اخیرش در ذیل ماده 19 تسریع شده است که مصوبات چند نهاد از جمله شورای نگهبان، مجلس خبرگان، مجمع تشخیص مصحلت نظام و شورای عالی انقلاب فرهنگی قابل بررسی در دیوان عدالت اداری نیست.
وی گفت: بنابراین در جایی که حیطه و دایره ورود شورای عالی انقلاب فرهنگی است به نظر بنده به عنوان رئیس قوه قضائیه این است که دستگاه قضایی حق ورود ندارد اما در عین حال به نظر بنده اگر قاضی نظرش بر این باشد که حق ورود دارد بنده هیچ تحمیلی بر او نمی توانم داشته باشم و به رای او احترام می گذارم.
رئیس قوه قضائیه با بیان اینکه اختیارات شورای عالی انقلاب فرهنگی چارچوب خاص خودش را دارد افزود: یکسری وظایف روشن شده است از جمله حدود 26 بند برای وظایف و اختیارات این شورا مطرح شده است.
وی گفت: در کنار احترام قانونی و شرعی که برای مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی باید قائل باشیم اگر به هر دلیلی این شورا اشتباه کرده است و در حیطه ای ورود پیدا کرد که حیطه قانونی خودش نیست؛ در این فرض دو نکته وجود دارد یکی اینکه این شورا از حد قانونی خود تجاوز کرده است که ربطی به دستگاه قضایی ندارد چون متولی نظارت بر شورای عالی انقلاب فرهنگی دستگاه قضایی نیست.
ولی اگر از مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در غیر حیطه اختیاراتش ظلمی به کسی شود کاملا رسیدگی به این مسئله در صلاحیت قوه قضائیه است. رئیس قوه قضائیه افزود: دلیل آن هم اتلاق اصل 156 و 159 قانون اساسی است که دادگستری را مرجع رسمی تظلم خواهی می داند.
وی گفت: در بنده 5 اساسنامه دانشگاه آزاد گفته شده است دانشگاه آزاد نهاد عمومی غیر دولتی است بر این اساس اگر تصرفات خاصی در املاک و متعلقات دانشگاه آزاد صورت گیرد قابل شکایت در دادگاه است.
رئیس قوه قضائیه اضافه کرد: اینجا نباید بین صلاحیت ذاتی دادگاه و رسیدگی و حکم به نفع دانشگاه آزاد خلط بحث شود. وی با بیان اینکه حکمی به نفع دانشگاه آزاد صادر نشده است گفت: به نظر می رسد تعابیری که در برخی از روزنامه ها و رسانه ها می آید غلط است و به نفع دانشگاه آزاد هیچ حکمی صادر نشده است.
رئیس قوه قضائیه افزود: خود من نسبت به توقف اجرای کل اساسنامه اشکال دارم چون شورای عالی انقلاب فرهنگی در حیطه خود حرفش حاکم و نافذ است و قاضی حق ندارد اجرای اساسنامه را متوقف کند.
وی گفت: حتی طرح دعوا از ناحیه دانشگاه آزاد به نظر من اشکال دارد. آیت الله آملی لاریجانی اضافه کرد: یک جا گفته اند هیات موسس طرح دعوا کرده است و بعد گفته اند شخص دانشگاه؛ ما اصلا باید ببنیم که چه کسی می تواند طرح دعوا کند.
وی گفت: بحث وقف دانشگاه ازاد هم بحث دیگری است و اینکه آیا دانشگاه آزاد ولو اینکه یک نهاد شخص حقوقی باشد طرح وقف کند. رئیس قوه قضائیه افزود: من فکر می کنم بحث های فنی حقوقی را با کار تبلیغات سیاسی نباید درآمیزیم. وی گفت: همین دو سه روز اخیر جریانی را مشاهده می کنم که این جریان نه به نفع نظام، نه قوه قضائیه و نه مجلس است.
رئیس قوه قضائیه افزود: عده ای این را اسباب توهین به مجلس گرفتند و عده ای هم آن را اسباب توهین قوه قضائیه گرفتند. وی با بیان اینکه چرا فضا را آلوده می کنید گفت: روزنامه ای نوشته است بهارستان جاسبی.
آیت الله آملی لاریجانی اضافه کرد: این حرفها یعنی چه، واقعا تاسف می خورم البته از لحاظ حقوقی این مسئله را پیگیری می کنیم و دستگاه قضایی توهین به نهادهای قانونی را به هیچ وجهی نمی پذیرد. وی گفت: وضع باید بر منوال طبیعی خودش باشد مجلس، مجلس محترمی است و شاید اشتباه هم کند و باب نقد هم باید باز باشد چه نسبت به قوه قضائیه و چه مجلس.
رئیس قوه قضائیه افزود: نقد غیر از توهین است و ما استقلال قاضی را نباید مورد هتاکی قرار دهیم. وی افزود: اینها سخن عوامانه، بی منطق و غیر حقوقی است. ادامه دارد.