X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: شنبه 18 آبان 1398

پرونده ویژه/ارائه سومین گزارش ملی حقوق بشری کشورمان به شورای حقوق بشر سازمان ملل

هیأت بلند پایه حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران به سرپرستی دکتر محمد جواد لاریجانی و همراهی نمایندگان سه قوه مقننه ،قضائیه و مجریه جهت ارائه سومین گزارش ملی حقوق بشری کشورمان روز دوشنبه 13 آبان تهران را به مقصد مقر شورای حقوق بشر در ژنو ترک کرد.
 

زهره نوروزپور: هیات اعزامی کشورمان در این سفر ضمن ارائه گزارش ملی کشور و پاسخ به سوالات نمایندگان سایر کشورهای جهان با مقامات دفتر کمیسر عالی، رئیس شورای حقوق بشر و همچنین سفرا و نمایندگان اعزامی سایر کشورهای جهان دیدار و گفتگو خواهد داشت.

شایان ذکر است سازوکار گزارش دهی دوره ای حقوق بشر (موسوم به یو پی آر) یکی از مهمترین سازوکارهای پیش بینی شده در ساختار شورای حقوق بشر سازمان ملل بوده و کلیه اعضا در چارچوب برنامه زمان‌بندی شده موظف به ارائه و دفاع از گزارش ملی خود می باشند.

طی هفته آینده علاوه بر کشورمان گزارش ملی ۱۳ کشور دیگر از جمله ایتالیا، عراق، فیجی، بوسنی و هرزه گوین، مصر، اسالوادور، گامبیا، قزاقستان، ماداگاسکار، سان مارینو، اسلوونی، بولیوی و آنگولا نیز ارائه و مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.

دیدار جواد لاریجانی با رئیس شواری حقوق بشر

 

بر همین اساس دبیر ستاد حقوق بشر در حاشیه نشست کارگروه یو پی آر، روز چهارشنبه 14 ابان با رئیس شورای حقوق بشر دیدار و گفتگو کرد، دکترمحمدجواد لاریجانی در این دیدار ضمن تقدیر و حمایت از مکانیزم جامع یو.پی آر، از رئیس این شورای بین المللی خواست که کشورها از عنوان توصیه استفاده نکنند.

لاریجانی در ادامه اشاره کرد: شما به عنوان  رئیس شورا،  تاکنون به خوبی هدایت جلسات را انجام داده اید. مهم این است که انصاف رعایت شود و برخی کشورها از عنوان توصیه استفاده نکنند و تهاجمات سیاسی را به عمل آورند.

در ادامه رئیس شورا ضمن تشکر از فعالیت های جمهوری اسلامی ایران گفت: نهایت تلاش خود را خواهیم نمود تا جلسه در چارچوب ماموریت مطلوب پیش رود. مجدداً از اهتمام ایران به همکاری با دفتر کمیسرعالی حقوق بشر ملل متحد و سازو کار یو پی آر تشکر می نمایم. (مشروح را اینجا بخوانید)

 

محمد جواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر در نشست سفرای سازمان همکاری اسلامی


پس از این دیدار دکتر محمدجواد لاریجانی، عصر روز سه شنبه 14 آبان ماه 1398 در جمع سفرای سازمان همکاری اسلامی در محل سازمان ملل متحد بحث و تبادل نظر کردند.

دبیر ستاد حقوق بشر در جمع سفرای اسلامی گفت: دکتر لاریجانی ضمن اشاره به پیشرفت های جمهوری اسلامی ایران در حوزه های مانند حق بهداشت و حقوق زنان، مهم ترین دستاورد جمهوری اسلامی ایران طی 40 سال گذشته را ساختار اجتماعی جدید دانست و بیان کرد: دستاورد اصلی ما طی سالیان گذشته دموکراسی بوده است. جمهوری اسلامی ایران معتقد بر حفاظت و صیانت از آراء مردم است و کشور مملو از آراء و نظرات متفاوت است که نشانگر سطح بالای دموکراسی می باشد.

دکتر لاریجانی در ادامه گفت: حقوق بشر باید براساس فرهنگ کشورها و مبتنی بر حقوق مردمان بومی باشد. غربیان این مهم را بد می دانند و معتقدند که حقوق بشر اگر سکولار و لیبرال نباشد، اساساً حقوق بشر نیست. لیکن استراتژی ما ارتقای حقوق بشر براساس عقلانیت اسلامی است.


وی در خاتمه تلاش برای سکولار نمودن اسناد به تصویب رسیده در سازمان همکاری اسلامی را مورد نقد قرار داد و بر لزوم استفاده از مفاهیم و اندیشه های اسلامی در اسناد سازمان همکاری اسلامی تاکید ورزید.(مشروح را اینجا بخوانید)

دبیر ستاد حقوق بشر در نشستی با علاقمندان به حوزه حقوق  بشر ایران


همچنین  هیئت ایرانی صبح روز چهارشنبه 15 آبان ماه، به سرپرستی دکتر محمد جواد لاریجانی، نشستی را با تعدادی از علاقه مندان حوزه حقوق بشر در مقر نمایندگی ایران در ژنو برگزار کردند.

دکتر لاریجانی در این جلسه اشاره کرد: قصد جمهوری اسلامی، توسعه همکاری ها با سازو کارهای بین المللی حقوق بشر است. ما حقوق بشر را برای خود می دانیم و آنرا متعلق به جامعه غربی تصور نمی کنیم. جمهوری اسلامی یک تجربه مستمر و دائمی است. بسیاری از افراد در اوایل انقلاب ایران،  این سوال را مطرح می کردند که آیا اساساً امکانپذیر است که جامعه ای مانند ایران براساس اسلام بتواند حقوق بشر را برای مردمان خود تامین کند؟ ما تجربه ای گرانبها برای جهانیان بودیم و البته هنوز این تجربه ادامه دارد.


وی در ادامه بیان کرد: عقلانیت اسلامی، موضوع را برای ما روشن کرده است. این تفاوت اسلام ما با اسلام سلفی هاست. این چیزی است که ما به آن اجتهاد می گوئیم. اسلام یک متن یخ زده نیست.


وی همچنین انتقاداتی را نسبت به عملکرد سازمان ملل طی 40 سال گذشته نمود و بیان داشت: ما هر ساله شاهد یک قطعنامه علیه خودمان هستیم. قطعنامه ای که هیچ منطق و دلیلی ندارد. قطعاً این حقوق بشر نیست. کشوری که هر سال یک انتخابات را پشت سر گذاشته است و کشوری دموکراتیک محسوب می شود، شایسته چنین برخورد گزینشی نیست. (مشروح را اینجا بخوانید)

 نشست هیئت ایرانی به سرپرستی محمد جواد لاریجانی در گروه آسیا پاسفیک


همچنین هیئت ایرانی به سرپرستی محمدجواد لاریجانی با گروه آسیا پاسفیک نیز در سازمان ملل دیدار کرد.

لاریجانی در آغاز ضمن تاکید بر عنصر دموکراسی در جمهوری اسلامی ایران، به برخی پیشرفت ها و دستاوردهای حقوق بشری کشورمان از جمله در حوزه بهداشت و زنان اشاره کرد.


وی ضمن تقبیح سیاسی کاری و گزینش گری در عرصه حقوق بشر، سازو کار یو پی آر را به دلیل دوری از این موضوعات، یکی از دستاوردهای مهم این مکانیزم برشمرد.


لاریجانی دستاوردهای جمهوری اسلامی را در این حوزه قابل توجه دانست و این پیشرفت ها را در سه عرصه آموزش، حق تشکیل انجمن ها و سمن ها و تسهیلات داده شده به آنها برای حضور در اجتماع در سایه عقلانیت اسلامی مورد توجه قرار داد.(مشروح را اینجا بخوانید)

لاریجانی در نشست اعضا عدم تعهد


در ادامه دیدارهای دبیر ستاد حقوق بشر،  نوبت رسید به اعضای جنبش عدم تعهد. محمدجواد لاریجانی در این دیدار گفت:  حقوق بشر به این معنا نیست که تنوع فرهنگی از بین برود. وی ضمن درخواست از اعضای جامعه بین الملل، نسبت به واقعیت های جهان اظهار داشت: در دنیای امروز  حقوق بشر به عنوان سلاحی جهت فشار بر کشورها مورد سوء استفاده قرار می گیرد.


دبیر ستاد حقوق بشر، همچنین بر موضوع تنوع فرهنگی که اساس شکل گیری جنبش عدم تعهد است تاکید کرد و گفت: «حقوق بشر به این معنا نیست که تنوع فرهنگی از بین برود.»


لاریجانی به پیشرفت های ایران در حوزه هایی مانند دموکراسی و زنان اشاره کرد و برده داری جنسی و خشونت خانگی در سایر کشورها را مورد انتقاد قرار داد.(مشروح را اینجا بخوانید)

جواد لاریجانی کارنامه ایران درخشان است


دکتر محمد جواد لاریجانی همچنین در مصاحبه با واحد مرکزی خبر افزود: دنیا متوجه شد که ایران و مردمش دارای حرف در صحنه بین المللی هستند؛ آمریکا و متحدانش حق ندارند راجع به حقوق بشر صحبت کنند. مجموع فیلم ها را اینجا ببینید.



همچنین لازم به ذکر است که در حاشیه نشست سالانه کارگروه یو.پی آر، ایران بار رااندازی یک نمایشگاه از دستاوردهای حقوق بشری ایران ، آمریکایی ها را بسیار برآشفت.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، در این نمایشگاه که همزمان با آغاز سی و چهارمین اجلاس کارگروه گزارش دوره‌ای اجرای حقوق بشر موسوم به یو پی آر، در سالن ورودی اجلاس برپا گردیده است، برخی از پیشرفت ها و تحولات حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران در قالب پوستر و اسلاید به نمایش درآمده است.

در آیین افتتاح نمایشگاه که با حضور سفرا و دیپلمات‌های مقیم ژنو از جمله سفرا و نمایندگان چین، پاکستان، استونی، کره، عمان، سوریه، افغانستان، ترکمنستان، آذربایجان، ارمنستان، ونزوئلا و نیز نمایندگان سازمان های بین المللی از جمله دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر برگزار شد، بقایی هامانه سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد دفتر سازمان ملل متحد در ژنو ضمن خوشامدگویی به حاضران، ارتقای حقوق بشر را "رکن ذاتی" انقلاب اسلامی برشمرد و با اشاره به جایگاه رأی و نظر مردم در تعیبن سرنوشت خود از طریق تعیین حاکمان، تأکید کرد: "نه جنگ تحمیلی ۸ ساله و نه موج تروریسم هیچیک نتوانست باعث انحراف انقلاب اسلامی از مسیر مردمسالاری و ارج گذاری به کرامت انسانی مردم شود." (مشروح را اینجا بخوانید.)

لاریجانی از نمایشگاه دستاوردهای ایران در حوزه حقوق بشر در ژنو دیدار کرد

 

یو.پی.آر چیست؟

در همین باره امیر بی پروا کارشناس حقوق بین الملل عمومی در گفتگو با پایگاه ستاد حقوق بشر از مکانیزم یو پی آر و دستاوردهای ایران در این کارگروه جهانی گفت.

بی پروا در رابطه  به مهمترین ارکان یو پی ار که جمهوری اسلامی تا کنون در اجرای آن سردمدار بوده است اشاره کرد  و پیشرو بودن ایران  در اجرا و گزارش دهی آن به سازمان حقوق بشر سازمان ملل را برشمرد و گفت: «قانون گذاری و اصلاح قوانین و مقررات مطابق با اسناد حقوق بشری مهمترین اقدام در اجرای توصیه های یو پی آر است،اجرای قانون آیین دادرسی کیفری جدید در سال 1394 و تعیین مولفه هایی برای دسترسی آسان متهمین به وکیل،تسهیل امکانات حق بر دفاع،محدود سازی قرار های منتهی به بازداشت،امکان دسترسی سریع به اطلاعات پرونده های قضایی،اصلاحات قانون مبارزه با مواد مخدر،تخفیف مجازات های جرائم مواد مخدر،تصویب قوانین و مقررات مربوط به معلولین از مهمترین اقدامات قانون گذاری در اجرای توصیه ها و ارتقای سطح حقوق بشر است که به نحو ملموسی ایران را از بسیاری از کشور ها پیشرو ساخته است.

آموزش حقوق بشر نیز بعد بسیار مهمی است که با آموزش آن در بین قضات،نیرو های پلیس،کارکنان نهاد های اجرایی سبب رشد دانش حقوق بشر و ارتقاء حقوق بشر است. افزایش مدارس،دانشگاهها،رشد تعداد دانشجویان،کاهش بی سوادی،افزایش مراکز بهداشتی و درمانی،توسعه بیمه های همگانی سلامت،احیای دریاچه ارومیه،کاهش جمعیت کیفری زندان ها نمونه های از اقدامات برای اجرای توصیه های گزارش دوره ای حقوق بشر می باشد.
باید گفت با توجه به اصلاحات در قوانین و مقررات کیفری،تخفیف در میزان مجازات ها،تسهیل دسترسی به مراجع قضایی  از طریق تسهیلات فن آوری های اطلاعاتی،کاهش جمعیت کیفری زندان ها،کاهش جدی آمار مجازات های سالب حیات،توسعه نظام بیمه های همگانی،گسترش مراکز درمانی در نقاط مختلف کشور،تقویت نظام تامین اجتماعی،حفظ محیط زیست از طریق احیای دریاچه ها و تالاب ها ایران در اجرای توصیه های دوره ای حقوق بشری روند رو به رشدی دارد.مشارکت جدی ایران در فرآیند گزارش دوره ای و ارائه گزارش ها در فواصل معین و اجرای توصیه ها منتج به ارتقا وضعیت حقوق بشری درسطح بین المللی می گردد.»(مشروح این گفتگو را اینجا بخوانید.)


 
گزارش دهی هیأت عالیرتبه ایران در یو پی آر و قدردانی ۱۱۴ کشور

همچنین فریده اولاد قباد رئیس فراکسیون زنان و یکی از اعضای هیأت عالیرتبه کشورمان در یو پی آر در گفتگو با ستاد حقوق بشر از تحولات و دستاوردهای مثبت ایران در این کارگروه جهانی گفت.

این نماینده مجلس حضور فعال و جدی کشورمان در این فرایند را مثبت ارزیابی کرد و گفت: با ارائه گزارش هیأت عالیرتبه ایران در یو پی آر بسیاری از کشورهای دنیا با دستاوردهای نظام جمهوری اسلامی ایران در حوزه های مختلف حقوق بشری از جمله زنان، خانواده، کودکان و  معلولین آشنایی پیدا می کنند. همچنین گزارش دهی در یو پی آر از وضعیت بهداشت، درمان ، آزادی بیان، آزادی احزاب و تجمعات قانونی و رنسانس قضایی در ایران باعث شد که  ۱۱۴ کشور از اقدامات حقوق بشری ایران قدردانی کنند.
طی  ۴۰ سال تحریم های یکجانبه و غیر انسانی و جنگ نابرابر که ناقض حقوق بشر است و به خصوص در دو سال اخیر که کودکان و زنان ما را در حوزه دارو و درمان و بهداشت مورد هدف قرار داده است، اطلاع رسانی از این وضعیت در شورای حقوق بشر دستاوردهای مثبتی را برای جمهوری اسلامی ایران به همراه داشته است.

وی در ادامه تصریح می کند: جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای حامی تأسیس سازو کار یو پی آر، همکاری و تعامل را مبنای کار خود قرار داده و معتقد است که در یو پی آر باید حقوق بشر کشورها در یک شرایط برابر، یکسان و به دور ازهرگونه برخورد گزینشی، دوگانه و تبعیض آمیز مورد بررسی قرار گیرد. جمهوری اسلامی ایران معتقد است که انتصاب گزارشگر ویژه حقوق بشر برای کشورمان اقدامی سیاسی و فراقانونی است و نگاه شورا باید از برخورد دوگانه ، سیاسی و جانبدارانه به دور باشد تا اعتبار و جایگاه شورای حقوق بشر به عنوان عالی‌ترین رکن حقوق بشر سازمان ملل متحد، متزلزل نشود چرا که ساز و کار یو پی آر ابزارهای لازم جهت بررسی حقوق بشر تمامی کشورهای جهان را دارا است. (مشروح این گفتگو را اینجا بخوانید )


مطالبات حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران از غرب


بازتاب گزارش دهی یو پی آر جمهوری اسلامی ایران همچنان ادامه دارد. در همین رابطه  نشست بررسی «مکانیزم یوپی آر و مطالبات حقوق بشری ایران از غرب» عصر روز شنبه (2 آذرماه) با حضور دکتر سید مجید تفرشی معاون امور بین الملل ستاد حقوق بشر در مرکز رسانه قوه قضاییه برگزار شد.

معاون دبیر ستاد حقوق بشر در پاسخ به اینکه ستاد حقوق بشر به عنوان متولی حقوق بشر در جمهوری اسلامی، چه اقداماتی را برای تصویر سیاهی که از ایران در خصوص حقوق بشر است انجام داده، گفت: یو پی آر سازوکاری است که به بررسی وضعیت حقوق بشری تمام کشورها بصورت دوره ای می پردازد. هیچ کشوری از این بررسی معاف نبوده و گزینش گری در آن راه ندارد لذا هر کسی حق دارد صحبت کند. تیم اعزامی کشورمان مرکب از نمایندگان هر سه قوه و برخی صاحبنظران و حقوقدانان در این اجلاس، شرکت نموده و ضمن برپایی نمایشگاهی در حاشیه اجلاس ، دستاوردها و تحولات حقوق بشری کشور را به نمایش گذاشتند. اما سوال اینجاست مدعیان دروغین حقوق بشر که جز جنگ، فلاکت و تخریب برای منطقه ما ارمغان دیگری نداشته و بعنوان مثال کل ملت ایران را بدون تبعیض تحریم یکجانبه کرده و یا به نوعی با آن همسو می شوند چطور به خود اجازه توصیه و دفاع از حقوق ملت ایران می دهند؟ اصلا در کجای حقوق بین الملل برای مرتکبین جنایت جنگی جایگاه و حق برای ارائه توصیه های حقوق بشری در نظر گرفته شده است؟؟

تفرشی همچنین در رابطه با تعیین گزارشگر ویژه ایران گفت: هر چند برای 14 کشور جهان گزارشگر ویژه کشوری تعیین شده ولی تعیین آن برای جمهوری اسلامی ایران، عملی سیاسی و غیرمنصفانه است. علیرغم مشکلات عدیده موجود در منطقه که خاستگاه اصلی آن دخالت دول فرامنطقه ای است کشور ایران با این میزان انتخابات و مشارکت مردم، شایسته تعیین گزارشگر ویژه نیست. واقعیتی که کاهش حداکثری توصیه اعضای شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در این رابطه نیز موید آن است. از طرف دیگر ایران همواره از سفر گزارشگران ویژه موضوعی که در موضوعات خاص فعالیت می کنند، استقبال کرده است. جمهوری اسلامی ایران اخیراً از سه گزارشگر موضوعی، یعنی گزارشگران ویژه حق بر غذا، حق بر سلامتی و اقدامات قهری یکجانبه، جهت بازدید از کشور دعوت کرده است. نکته جالب توجه در این بین رفتار غیرحرفه ای، غیر حقوقی و حتی مغرضانه گزارشگر ویژه ایران است وی از هر سه گزارشگر فوق خواسته تا سفرشان به ایران را مشروط به پذیرش دولت ایران با سفر وی نمایند. اقدامی که مصداق بارز نقض دستورالعمل های شورای حقوق بشر در حوزه گزارشگری است.
( مشروح اظهارات دکتر تفرشی در این نشست را اینجا بخوانید)




بیشتر ببینید:

تصاویر|نشست دبیر ستاد حقوق بشر با سفرای سازمان همکاری اسلامی

تصاویر|لاریجانی از نمایشگاه دستاوردهای ایران در حوزه حقوق بشر در ژنو دیدار کرد

تصاویر|دیدار محمدجواد لاریجانی با رئیس شورای حقوق بشر


این پرونده تکمیل خواهد شد...