X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: شنبه 13 اردیبهشت 1399

مجوز دادگاه امریکا برای دیپورت مهاجران به هندرواس

دولت ترامپ یک توافق جنجال برانگیز را با هندوراس برقرار کرده است که اجازه می‌دهد بعضی از افرادی که متقاضی پناهندگی به ایالات متحده هستند به جای آمریکا به این کشور آمریکای میانه فرستاده شوند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، وب سایت شبکه خبری الجزیره گزارش داد: این توافق شبیه به توافقی است که با گواتمالا برقرار شده و در واقع بخشی از تلاش دولت آمریکا برای کاهش موج مهاجران در مرز جنوب غربی است و ورود به آمریکا از طریق ادعای پناهندگی سخت‌تر می کند. منتقدان به این توافقات اعتراض کرده و می‌گویند آن‌ها ناقض تعهدات آمریکا در قبال قوانین بین‌المللی پناهندگی هستند.

ایالات متحده در حال حاضر نیز بر اساس دستور اضطراری سلامت عمومی که ماه قبل توسط ترامپ و در واکنش به شیوع ویروس کرونا امضا شد، بیشتر افرادی را که در مرزهای این کشور با مکزیک خواهان ورود به کشور هستند برمی‌گرداند. این فرمان برای مدت 30 روز دیگر نیز تمدید شد و قرار است ماه آینده به پایان برسد.

منتقدان می‌گویند که این توافق جدید و توافق قبلی با گواتمالا –که مورد چالشی حقوقی قرار گرفته- نشان‌دهنده عقب‌نشینی آمریکا از تعهداتش تحت قوانین بین المللی است؛ بر اساس قوانین بین‌المللی آمریکا باید با درخواست پناهندگی افرادی که بخاطر آزار و اذیت و خشونت‌های شدید قصد پناهندگی دارند موافقت کند.

در سال 2019  نرخ قتل در هندوراس 44 نفر در هر 100 هزار نفر بود- که این یکی از بالاترین نرخ‌های قتل در جهان است.

یائل شاچر، که از حامیان برجسته آمریکایی سازمان پناهندگان بین الملل است می  گوید که نه هندوراس و نه گواتمالا هیچ یک ظرفیت پذیرش و ساماندهی پناهجویان را ندارند، لذا این افراد احتمالا سرانجام به سوی همان خطری برمی‌گردند که به خاطر آن از وطن خود فرار کرده بودند. او می‌گوید: «آمریکا غیر مستیم مردم را بازمی‌گرداند تا با آزار و اذیت مواجه شوند.»

آرون ریکلین-ملنیک، وکیل و مشاور سیاست‌‌گذاری شورای مهاجرت آمریکا در توئیتر اعلام کرد که با اجرای توافق هندوراس «پناهندگی از طریق مرز جنوبی در واقع تمام می‌شود.»

وی افزود: «هندوراس و گواتمالا برای پناهجویانی که از کشورهای همسایه بدنبال رهایی از آزارها آمده اند یک "کشور سوم امن" نیستند. تنها چیزی که می‌تواند از این توافقات غیر قانونی جلوگیری کند یک پرونده دادگاهی است که طی کردن مراحل آن نیز با توجه به شرایط کنونی سیستم [قضایی] و انتخابات نوامبر طولانی خواهد بود.»

بر اساس توافقی که سال گذشته انجام  شد،‌ایالات متحده پناهجویانی را که از السالوادور و هندوراس آمده بودند را به گواتمالا می‌فرستاد. اکثریت افرادی که به عنوان بخشی از این قرار داد به گواتمالا فرستاده شدند، تصمیم گرفتند که بجای پناهندگی به این کشور به کشور خودشان بازگردند.

هنوز معلوم نیست که توافق جدید چگونه اجرا خواهد شد. نه نسخه‌ای که آمریکا منتشر کرده و نه نسخه‌ای که پیشتر توسط دولت هندوراس منتشر شد هیچ یک به وضوح  مشخص نمی کند که چه کسانی را می‌توان به هندوراس فرستاد.

اما مسئولان قبلا گفته‌اند که دولت هندوراس قبول کرده که پناهجویانی که اهل کشورهای گواتمالا، السالوادور، مکزیک، میکاراگوئه، و برزیل هستند را بپذیرد.

وزارت امنیت داخلی و سازمان گمرکات و حفاظت از مرزهای ایالات متحده، اظهارنظر سریعی در مورد این توافقنامه نداشتند.

اعلام جرم ایالات متحده علیه رئیس پلیس سابق هندوراس

انتشار این توافق، درست در همان روزی بود که دادستان‌های فدرال در نیویورک اعلام کردند که رئیس سابق پلیس ملی هندوراس به قاچاق مواد مخدر و جرائم تسلیحاتی متهم شده است.

دادستان‌ها گفتند که خوان کارلوس بونیلا والادارس،‌ که به «ببر» مشهور است، ناظر انتقال چندین تن کوکائین به سمت آمریکا بود و این کار را از طرف رییس‌جمهور هندوراس خوان اورلاندو هرناندز و برادرش خوان آنتونیو تونی هرناندز، که قبلا نماینده بوده است انجام داده است. تونی هرناندز سال قبل به اتهام قاچاق مواد مخدر در ایالات متحده محکوم  شد.

بونیلا که تحت بازداشت ایالات متحده نیست، در گفتگو با رسانه‌های هندوراس گفت که او یک «تبه‌کار» نیست و می‌تواند در «هر کجا» از خودش در برابر اتهاماتی که او نادرست  می‌داند دفاع کند.

شاچر،‌ریکلین-ملنیک، و دیگر مدافعان [حقوق پناهندگان] از این مورد به عنوان مدرکی یاد کرده‌اند که نشان می‌دهد این کشور مشکل‌دار در آمریکای میانه،‌ برای پذیرش افرادی که از آزار و اذیت در دیگر جاهای جهان فرار می‌کنند آمادگی لازم را ندارد.

النور ایسر، رییس برنامه حفاظت از پناه‌جویان که بخشی از سازمان "اول حقوق بشر" است می‌گوید: « هندوراس بدبختانه نتوانسته است حتی از جان و حقوق بشر شهروندان خودش محافظت کند.»  وی افزود: «هیچ دلیل معتبری وجود ندارد که باورکنیم هندوراس از پناهجویانی که از دیگر کشورها می‌آیند واقعا محافظت خواهد کرد.»

بر اساس تحقیقات دانشگاه سیراکوز، قضات آمریکایی 67،406 مورد پرونده پناهندگی را در سال بودجه 2019 قضاوت کردند که این یک رکورد است و این عدد  تقریبا دو نیم برابر تعداد این پرونده ها در 5 سال قبل است. بیشتر افرادی که سال گذشته به مرزهای جنوبی آمریکا رسیدند از کشورهای «مثلث شمالی» آمریکای میانه  بودند- یعنی گواتمالا، هندوراس، و السالوادور.

چاد ولف، معاون وزیر امنیت داخلی ، و دیگر افراد در دولت معتقدند که اگر افراد بتوانند در دیگر کشورهای منطقه پناهنده بشوند، تعداد کمتری حاضر به این سفر خطرناک به ایالات متحده می‌شوند.