X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: یکشنبه 31 فروردین 1399

«لیبرال دموکراسی غربی کشنده تر است یا کرونا؟»

قتل عامدانه سالمندان در غرب واقعیت عریان لیبرال دموکراسی است که سال‌ها با ابزار پرطمطراق حقوق بشر به عنوان یگانه راه سعادت بخش انسان‌ها تبلیغ و ترویج می‌‌‌شد و کرونا توانست پرده از این تباهی بردارد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، پس از انتشار اخبار تکان دهنده برداشتن ماسک اکسیژن از صورت بیماران سالمند در بیمارستان های اسپانیا حالا انتشار خبر تلخ فوت 31 نفر در یک مرکز خصوصی نگهداری سالمندان در مونترال کانادا که به حال خود رها شده بودند کانادا و جهان را با یک شوک عمیق مواجه کرده و باعث بروز بحث های جدی در محافل خبری این کشور شده است. اما اصل داستان چه بوده است؟

روز 26 مارس یک مریض مشکوک به بیماری کرونا از مرکز نگهداری سالمندان به نام «هرون» در مونترال واقع در ایالت کبک در بیمارستان بستری می‌‌‌شود و در نهایت از دنیا می‌‌‌رود. این اتفاق باعث جلب توجه مسئولان پزشکی شده تا وضعیت این خانه سالمندان را بررسی کرده بنابراین روز 29 مارس یعنی سه روز بعد از رجوع این بیمار دو پرستار برای بازدید از آنجا به آن محل اعزام می‌‌‌شوند. تصویر شوکه کننده ای که این پرستاران به چشم مشاهده می‌‌‌کنند این است که تمامی مسئولان و کادر درمانی و خدماتی آنجا این خانه سالمندان را ترک کرده و سالمندان را به حال خودشان رها کرده به طوری که کسی آنجا حتی برای دادن غذا و دارو به آنها نبوده است.

یکی از شبکه‌های تلویزیونی کانادا در گفتگو با پرستاری که به محل مربوطه مراجع کرده گزارش می‌‌‌دهد: «لوردانا موله» مدت‌ها در حرفه پرستاری مشغول بوده و حالا در یک شرکت بزرگ داروسازی کانادا مشغول به کار است، او زمان شیوع کرونا در این کشور تصمیم گرفت تا به درخواست برای نیروی اضافی پاسخ داده و برای کمک جهت گرفتن آزمایش از بیماران کووید 19 داوطلب شود. این پرستار داوطلب می‌‌‌گوید: هیچ کارمندی آنجا نبود، من به شدت شگفت‌زده شدم. هیچکس به من نگفته بود که قرار نیست هیچ کارمندی به خاطر بیماری کرونا به خانه سالمندان بیاید.

هنگامی که لوردانا در حال پایش اتاق‌های ساختمان برای کمک به ساکنان بوده با صحنه تکان دهنده‌ای رو به رو می‌‌‌شود، او شرح می‌‌دهد: هنگامی که وارد اتاق شدم پی بردم که حتی برای آخرین بار (پیش از مردن) هم هیچکس آنها را لمس نکرده، تشک آنها پر از ادرار بود. صندلی چرخداری که بر روی آن می‌‌‌نشستند پر از ادرار بوده و آنها برای یک روز یا بیشتر بر روی ادرار و مدفوع خود قرار داشته‌اند.

لوردانا و یک داوطلب دیگر با همکاری همدیگر ده‌ها تن از ساکنان جان باخته را تمیز کردند. او می‌‌‌گوید که این یک تجربه غم‌انگیز بوده، این پرستار در نهایت می‌‌‌گوید: هنگامی که به ماشینم برگشتم احساس کردم که همچنان بوی آن ادرارها و مدفوع‌ها را در بینی‌ام حس می‌‌کنم، نمی‌توانستم باور کنم و جلوی گریه خود را بگیرم.

در ادامه گزارش یکی از کارشناسان تلویزیونی می‌‌‌گوید: هنگامی که شنیدم چه اتفاقی در کبک افتاده صراحتا بگویم من فقط گریه کردم چون حتی تصور نمی‌کردیم که چنین چیزی در کشورمان ( کانادا) روی دهد. ما چنین اخباری را شنیده بودیم که در اسپانیا کارکنان، خانه‌های سالندان را رها می‌‌‌کنند و نظامیان افرادی را که در خانه‌ها جان باخته‌اند، پیدا می‌‌‌کنند اما خیال می‌‌‌کردیم اینجا متفاوت است. اینجا کشوری است که نظام بهداشتی خوبی دارد. اما چیزی که ما چندین بار متاسفانه اینجا در کانادا دیدیم اتفاق می‌‌‌افتد این بود که در هزاران خانه سالمندان در بحبوحهی شیوع این بیماری در سراسر کانادا صدها نفر مرده‌اند. وقتی که می‌‌‌شنویم در استان کبک چه اتفاقی رخ داده و به ویژه در این خانه سالمندان، قلب من در کنار هر یک از خانواده آن بیماران به درد می‌‌‌آید چون هیچ کانادایی هرگز فکر نمی‌کرد که چنین چیزی در کشور ما روی دهد. این یک ننگ غم انگیز است.

رهاسازی سالمندان تنها محدود به اسپانیا و کانادا نمی‌شود. در فرانسه هم اوضاع وخیم سالمندان به سوژه گزارش شبکه الجزیره تبدیل شده است. در این گزارش آمده: تعداد زیادی از افراد مسن در خانه سالمندان به حال خود رها شده‌اند. این موضوعی است که دولت فرانسه برای حل آن در تلاش است. بسیاری از اجساد فوت شدگان در کیسه‌ها تجزیه می‌‌‌شوند.

یکی از اعضای کادر درمانی در این باره می‌‌‌گوید: بوی اجسام به مشام می‌‌‌رسد و از لای درب‌ها و دیوار‌ها نشت می‌‌‌کنند، سردخانه‌ها پر شده و کادرهای مراقبتی از ترس اینکه آلوده شوند اقدامی نمی‌کنند. اینجا کمبود نیرو حس می‌‌‌شود بعضی اوقات ما فقط یک نیروی خدمات بهداشتی در یک طبقه خانه سالمندان داریم، حتی کمبود دارو هم داریم و ترس این است که آمار کشته‌ها بالاتر رود.

40 درصد از 7400 خانه سالمندان فرانسه حتی آمار کشته های خود را اعلام نکرده‌اند اما برآوردها حاکی از این است که از 14 هزار نفر فوت شده در فرانسه بر اثر کرونا بیش از 5 هزار نفر از آنها در خانه سالمندان جان خود را از دست داده‌اند.

باید یادآورشد زمانی که به درخواست کمک فوری ایتالیا از سوی 26 عضو دیگر اتحادیه اروپا پاسخی داده نشد و یک کشور در یک گستره بزرگ جغرافیایی به حال خود رها شد حالا شاید این اخبار تلخ و بهت‌آور شاید چندان هم غیرمنتظره نباشند.

قتل عامدانه سالمندان در جهان غرب واقعیت عریان لیبرال دموکراسی است که سالها با ابزار پرطمطراق حقوق بشر به عنوان یگانه راه سعادت بخش انسان‌ها تبلیغ و ترویج می‌‌‌شد و کرونا توانست پرده از این تباهی بردارد به قول حبیب فوعانی نویسنده لبنانی آنچه که جهان غرب این روزها از آن رنج می‌‌‌برد، فقط بحران کمبود ماسک های طبی نیست. در واقع، ناتوانی در مواجهه پاندمیک ویروس کرونا فقط نوک کوه یخی است که بحران های عمیق فکری، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی جهان غرب در زیر آن پنهان شده است.


گزارش/ علیرضا حجتی
کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل