X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: یکشنبه 20 بهمن 1398

لزوم چاره اندیشی مسئولان برای افزایش رشد جمعیت و فرزندآوری

بی سرانجام ماندن سیاست‌های تشویقی مصوب از این ماجرا حکایت می‌کند که مسئولان آن طور که باید و شاید به فکر عملی کردن این سیاست ها برای افزایش جمعیت نیستند.



به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، یکی از مسائلی که در آینده‌ای نه چندان دور کشورمان با آن مواجه خواهد شد پیر شدن جمعیت ایران است . کاهش نرخ رشد جمعیت از مهم‌ترین چالش‌هایی است که اخیرأ تذکرات متعددی درخصوص آن مطرح شده است. بی سرانجام ماندن سیاست‌های تشویقی مصوب از این ماجرا حکایت می‌کند که مسئولان آن طور که باید و شاید به فکر عملی کردن این سیاست ها برای افزایش جمعیت نیستند.

نرخ باروری پایین نه تنها در ایران، بلکه در بسیاری از کشور‌های دنیا نگران کننده است. تاجایی که برخی از این کشور‌ها برای حل این مشکل کنار اعمال سیاست‌های تشویقی، بر روی سیاست‌های حمایتی نیز تمرکز کردند.

فراهم کردن تسهیلاتی از جمله مهد رایگان، مرخصی زایمان برای زنان، اعطای مرخصی به پدران، کاهش ساعت کاری مادران و موضوعاتی دیگر که موجب تسهیل شرایط نگهدار، رشد فرزندان و تشویق والدین برای تولد فرزندان بیشتر می‌شود، از جمله اقداماتی است که می تواند به افزایش رشد جمعیت کمک کند.

این در حالی است که طی دو دهه آینده جمعیت سالمند کشورمان چند برابر خواهد شد و از طرفی دیگر هم کاهش میزان ازدواج و افزایش تجرد قطعی، کاهش نرخ باروری زوج‌های جوان، نزولی شدن نمودار تمایل به فرزندآوری میان زوج‌های ایرانی وضعیت کشور را اسف بار‌تر خواهد کرد.

نکته ای که قابل توجه است اجرای سیاست‌های افزایش جمعیت از سوی دولت است؛ دولت کنونی باید به جای اقداماتی که باعث سلب انگیزه از زوج‌های جوان برای فرزند آوری می‌شود، به خانوار‌هایی که فرزند بیشتری به دنیا می‌آورند، تسهیلات و مشوق‌هایی درخور ارائه دهد تا این روند به مرور منجر به بهبود پروسه افزایش جمعیت در کشورمان شود.