X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: دوشنبه 07 بهمن 1398

فشار حداکثری آمریکا به دانشجویان رسید؛ نفض فاحش حقوق بشر با رفتاری غیر انسانی علیه ایرانیان

فشار حداکثری آمریکا علیه ایران ، این روزها گریبان دانشجویان کشورمان را هم گرفته است. مرزبانان این کشور در بد حالت ترین شکل ممکن با دانشجویان ایرانی برخورد کرده و اقدام به بازرگردان و بازداشت آنها می کند، در همین باره سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در واکنش به رفتار غیر انسانی امریکا اعلام کرد: رفتار غیر قانونی و غیر انسانی مرزبانی آمریکا نسبت به ایرانیان نقض فاحش حقوق بشر و قابل طرح و پیگرد در مراجع حقوق بشری است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، وب سایت روزنامه نیویورک تایمز در 21 ژانویه در مطلبی به وضعیت وخیم دانشجویان ایرانی در ایالات متحده برداخت و معتقد است که آنها قربانی سیاست های خصمانه ترامپ علیه ایران شده اند. این گزارش را به قلم "کالب همپتون" و "‌کیتلین دیکرسون"‌ را با این مقدمه می خوانیم که از ماه اوت تاکنون تعداد ۱۶ دانشجوی ایرانی به ایران بازگردانده شده اند.

در ادامه آمده است:

«یک اطاق کوچک، بازجویی های چندین ساعته، همه و همه ماجرایی است که برای دانشجویان ایرانی که ماهها تلاش کرده و پذیرش دانشگاههای معتبر آمریکایی را دریافت کرده اند و اکنون پس از ساعت ها پرواز وارد خاک آمریکا شده اما در بدو ورود به فرودگاه های آمریکا، رفتارهای نامناسبی را دیده اند.»

نیویورک تایمز افزود: ماهها تلاش برای ادامه تحصیل ... و این سرنوشت همه دانشجویان ایرانی است که برای تحصیل در شماری از معتبرترین دانشگاههای جهان راهی آمریکا می شوند و در بدو ورود به خاک این کشور با چنین صحنه های توهین آمیزی روبرو می شوند.

«این جوانان ایرانی بعد از ماهها پشت سر گذاردن مراحل مقدماتی و گذراندن موفقیت آمیز آزمون های سخت و فرساینده ورودی اخذ پذیرش تحصیل در این دانشگاهها و متعاقبا اخذ ویزای آمریکا، هنگامی که قدم به خاک آمریکا می گذارند، چنین موقعیت تلخی را در بدو ورود تجربه می کنند.»

گزارش در ادامه تاکید می کند: زمانی که دانشجویان ایرانی وارد فرودگاه آمریکا می شوند افسران "اداره گمرکات و حفاظت مرزی" از آنها بازجویی می کنند و سپس به خانه بازگردانده می شوند. برخی از این دانشجویان حتی حق ندارند تا پنج سال دیگر مجددا" برای اخذ ویزا اقدام کنند.

«در اغلب موارد به دانشجو اعلام نمی شود که به چه علت "غیرقابل پذیرش" هستند. این عبارت "غیرقابل پذیرش" "inadmissible" برچسبی است که در غالب موارد به دانشجوی ایرانی وارد شده به خاک آمریکا اطلاق می شود.»

اداره گمرکات و حفاظت مرزی آمریکا در توجیه اقدام خود می گوید که به دلائل متعدد دانشجویان ایرانی ورودی به خاک آمریکا را "غیرقابل پذیرش" معرفی می کند. از جمله این دلائل مسائل بهداشتی، سوابق کیفری، و دغدغه های امنیتی است.

این اداره مدعی شد:"در همه موارد فرد متقاضی باید اثبات کند که شرایط احراز ورود را دارد".

در چند ماه گذشته گزارش‌های متعددی از بازداشت و بازگرداندن دانشجویان ایرانی در فرودگاه های آمریکا منتشر شده است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، فشار حداکثری آمریکا از سال گذشته پس از خروج آمریکا از برجام آغاز شد، تروریسم اقتصادی، فرهنگی و آموزشی از جمله اقدااماتی بود که ترامپ علیه ایران در پیش گرفته است.

در برخی دیگر از گزارش های رسانه های آمریکایی آمده است که دانشجویان ایرانی مورد بازرسی های بدنی قرار گرفته اند. مقامات کاخ سفید در حالی که مدعی حمایت از مردم ایران هستند، ویزای معتبر برخی از دانشجویان را باطل و در ورود ایرانی‌ها بسیار سختگیری می‌کنند.

در همین باره سیدعباس موسوی سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان با اشاره به رفتار غیر قانونی و غیر انسانی اخیر مرزبانی آمریکا نسبت به اتباع یا متولدین ایران اظهار داشت: اینگونه اقداماتِ کاملا تبعیض آمیز که صرفا به دلیل نژاد و ملیت و احیانا مذهب افراد صورت می گیرد، کاملا از لحاظ قوانین و اصول بین المللی حقوق بشر مردود بوده و مسئولیت دولت آمریکا را به دنبال دارد.

سید عباس موسوی افزود: از آنجا که این افراد توسط مرزبانان و نیروهای امنیتی آمریکا در مورد عقاید سیاسی و اعتقادیشان مورد سوال واقع شده و به حسابهای آنها در فضای مجازی نیز با اجبار وارد می شوند، این اقدام از مصادیق تفتیش عقاید و نقض فاحش حقوق بشر محسوب می شود.

سخنگوی دستگاه سیاست خارجی، ضمن محکوم کردن شدید آزار و اذیت هموطنان ایرانی از سوی مرزبانی آمریکا، خاطرنشان کرد: این اقدامات علیه ایرانیان در راستای سیاست خصمانه و کینه جویانه رژیم آمریکا با ایران و هویت و موجودیت ایران است که یکبار در قالب تصمیم به منع ورود ایرانیان به آمریکا متجلی می شود، بار دیگر در تهدید به حمله به مراکز فرهنگی و تمدنی ایران زمین خود را نشان می دهد، دیگر بار در ترور بزدلانه قهرمان اسطوره ای مبارزه با تروریسم ظاهر می شود و اخیرا هم به شکل دیگری در قالب آزار ایرانیان در مرزهای آمریکا بروز می یابد.

موسوی تاکید کرد: قطعا این رفتار دولت آمریکا قابل طرح و پیگرد در مراجع حقوق بشری است.

همچنین مدافعان مهاجرت شامگاه دوشنبه در فرودگاه بین المللی بوستون لوگان در اعتراض به بازداشت و ابطال ویزای معتبر یک دانشجوی ایرانی گرد هم آمدند.

این دانشجو قرار بود نیم‌سال تحصیلی خود را در دانشگاه نورث ایسترن آغاز کند.

سوزان چرچ وکیل مدافع مهاجرت در بوستون در صفحه شخصی خود نوشت که این دانشجوی 24 ساله، شب گذشته پس از ورود به فرودگاه، تحت بازداشت قرار گرفته است.

او پیش از بازگردانده شدن و درخواست ویزای دانشجویی، 2 سال در آمریکا بوده است که صدور ویزای جدید وی، یکسال به طول انجامیده است.

به گفته چرچ، او از طریق خانواده این دانشجو در جریان بازداشت وی قرار گرفته است اما ماموران مربوطه اجازه نداده‌اند که با وی صحبت کند.

تارنمای مس لایو هم در پیگیری‌های خود از ماموران مهاجرت به نتیجه‌ای نرسیده است اما سخنگوی دانشگاه نورث ایسترن گفته که دانشگاه از ممنوع الورودی یک دانشجو، مطلع شده بوده است.

در بیانیه این دانشگاه آمده است که نورث ایسترن به هزاران دانشجوی بین المللی خوشامد می گوید و آنها را با منابع مختلف پشتیبانی می کند.

این بیانیه می افزاید دانشگاه با مقامات فدرال در تماس بوده اند تا در مورد این پرونده اطلاعات بیشتری کسب کنند و کمک‌های لازم را برای دانشجوی خود در بازگشت دانشگاه ارائه می دهد.

این رفتار دولت آمریکا نخستین باری نیست که علیه دانشجویان ایرانی رخ می دهد و چندی پیش هم ویزای حدود 20 دانشجوی ایرانی را بدون هیچ توضیحی باطل کرده بود.

ماموران فرودگاه به یکی از این دانشجویان به محض ورود به آمریکا اطلاع داده بودند که ویزای وی باطل است و باید با همان پرواز (ترکیش ایر) بازگردد اما چون پرواز بازگشت دو روز دیگر انجام می شده است، این دانشجو را به زندان منتقل و در شرایط بدی لباس زندان بر او پوشانده و پس از دو روز تحقیر و توهین، از کشور اخراج کرده اند.

روز گذشته نیز برخی منابع خبری از بازجویی سه ساعته یکی از ایرانیان دارای گرین کارت در فرودگاه جان اف کندی نیویورک خبر داده بود که علاوه بر بررسی تلفن همراه و تصویربرداری از اطلاعات موجود، نسبت به احساس وی درباره ترور سردار شهید قاسم سلیمانی هم پرسیده شده بود.

در اوایل ژانویه هم 60 ایرانی که به کانادا سفر کرده بودند، در زمان بازگشت به آمریکا، مورد بازجویی طولانی مدت و بازداشت قرار گرفته بودند.


تهیه و تنظیم: زهره نوروزپور