X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: دوشنبه 14 مرداد 1398

سکولاریسم دشمن همه ادیان است/اسلام پرچمدار حقوق بشر است و تفکر حقوق بشر اسلامی باید در جهان احیا شود

دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه گفت: پیگیری حقوق بشر اسلامی به طور حتم آثار مثبتی در جهان خواهد داشت، باید برای احیای تفکر اسلامی در اسناد حقوق بشری تلاش کنیم زیرا پرچمدار حقوق بشر، اسلام است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، دکتر محمد جواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما در پاسخ به اینکه که آیا می توان تروریسم اقتصادی یا تحریم های یکجانبه ای که امریکا علیه کشورمان دنبال می کند را مصداقی از تضییع حقوق بشر تعریف کرد؟ اظهار داشت: بله، می توان و این یک مسئله مهم در اسناد حقوق بشری فعلی است.

وی در ادامه با اشاره به اینکه اروپایی ها از قرن هفدهم ادبیات فلسفی حقوق بشر را طرح کردند، گفت: در سال 1948 مجمع عمومی سازمان ملل منشوری را با نام منشور جهانی حقوق بشر تصویب کرد که مؤلفین آن غربی ها بودند. برهمین اساس هم امریکا و کشورهای اروپایی خود را مدعی و پرچمدار حقوق بشر تا به امروز اعلام کرده اند.

دبیر ستاد حقوق بشر افزود: این اعلامیه مطالب زیادی دارد. مکانیزم های زیادی هم در آن تبیین شده و روش های مختلفی برای اینکه اگر فردی تخلف کرد پیگیری و تنبیه شود؛ این تنبیه ها شامل تحریم و حتی تهاجم نظامی می شود. باید ببینیم بعد از گذشت 70 سال  از تصویب این اعلامیه چه اتفاقی افتاده؟ یکی از پیام های مؤکد اسناد حقوق بشری این است که تحت هیچ عنوانی کرامت فرد و حقوق اولیه و اساسی او به هیچ بهانه ای قابل تعرض نیست. پس چرا فلسطینی ها را از خانه هایشان بیرون می کنند؟ چرا فرزندان فلسطینی ها را می کشند؟ چرا کالاهای اساسی آنها را محصور کردند؟ چرا مواردی که در این اسناد تصریح شده که بیش از 66 مورد است و از اهداف و حقوق اساسی است که در این اسناد آمده فلسطینی ها از آن محرومند؟ به بچه 4 ساله هم رحم نمی کنند و او را محاکمه می کنند!

حقوق بشر ابزاری برای زورگویی و توجیه تجاوز و تحمیل به ملت ها شده است

وی تأکید کرد: نکته اینجا است کسانی که مدعی پرچمداری حقوق بشر هستند و از ظالم و متخلف هم حمایت وسیع دارند ، همه آنها را می بینند ، پس یک استثناهایی وجود دارد! جنایاتی که در یمن اتفاق می افتد با موارد بسیار روشنی از اسناد حقوق بشر در تعارض است ، همین کشورهای غربی به کسانی که به یمن تجاوز کردند اسلحه و مهمات می دهند. در بحرین هم مردم برای حق طبیعی خودشان که حق رأی است تظاهرات صلح آمیز دارند اما رژیم بحرین آنها را سرکوب می کند. چرا اینطور است؟ چرا حقوق بشر که ظاهر پر رنگ و لعابی دارد به یک وسیله زورگویی، توجیه تجاوز و تحمیل تبدیل شده است ؟

لاریجانی گفت: اینجا ممکن است یک نفر بگوید اسناد خیلی خوب است اما بد عمل می شود. به نظر من این ساده نگری است . مواردی در این اسناد وجود دارد که به کشرهایی که مدعی هستند اجازه می دهد از این موارد استفاده کنند و چنین جنایاتی را انجام دهند. من به چند نکته کلیدی اشاره می کنم که توجیه کنند حقوق بشر اسلامی است و اینکه چرا مهم است .

وی مسئله اول را نگاه سکولار به انسان برشمرد و افزود: انسان سکولار - لیبرال انسانی با همین شکل مادی است و کرامت و سعادتش هم در همین حد است . یعنی انسانی است که خودش باید سعادت و سرنوشتش را رقم بزند ؛ در واقع آنچه که میل دارد را اجرا کند. تلقی تمام مفاهیم اسناد اولیه و بعدی حقوق بشر از انسان یک انسان سکولار است. انسان سکولار کرامتش قراردادی است یعنی بر اساس مصوبه سازمان ملل است . این یک بحث که آیا این تلقی درستی از کرامت انسان است یا نه؟

دبیر ستاد حقوق بشر مسئله بعدی را جهانشمولی دانست و گفت: جهانشمولی یعنی چه؟ جهانشمولی یعنی این تفکر سکولار - لیبرال بدون در نظر گرفتن دین و فرهنگ باید به همه دنیا تحمیل شود و این تنها معیار خوب است و بقیه نباید تخطی کنند؛ پس جهانشمولی یعنی تحمیل بی چون و چرای سکولار - لیبرال به همه جهان. به همین دلیل در دتیای غرب اسلام هراسی و نژادپرستی غوغا می کند و ظاهر هیچ کدام با حقوق بشر تنافی ندارد چون اسلام هراسی آنها قانونی است یعنی برای این کار قوانین درست کردند. سیاستمداران با تمسک به اسلام هراسی و نژادپرستی رأی می آورند. پس این جهات زیربنا دارد. چرا؟ چون آنها معتقدند هر که مخالف سکولار - لیبرال باشد باید حذف شود.

وی سومین مسئله را فردگرایی کاملأ افراطی توصیف کرد و گفت: یعنی حقوق بشر به حقوق یک انسان ایزوله محصور شده و ملت ها را از حقوق خود محروم می کند. این مسئله تحریم اقتصادی چند بُعد دارد؛ اینجا وقتی یک نفر در اثر تحریم ها نمی تواند داروی خود را فراهم کند این نقض حقوق بشر فرد است اما قبل از اینکه نقض حقوق فرد باشد نقض حقوق یک ملت است. ما به دلایل روشن مقابل تحریم ها می ایستیم و کمبود دارو را هم برطرف می کنیم و پیروز هم می شویم منتهی تجاوز به حقوق ملت ما کم نشده است.

عملکرد مفتضح برخی از کشورهای غربی ناشی از کاستی های اسناد حقوق بشر سکولار است

لاریجانی تصریح کرد: به علت اینکه آنها یک فردگرایی مفرد دارند و حقوق بشر را به حقوق فرد منفرد مجزا تنازل دادند بخش های زیادی از مسائل را نادیده گرفتند. یک نمونه مهم را بگویم اینکه آیا یک کشور مسلمان حق دارد بر اساس عقلانیت اسلامی زندگی مدنی خود را شکل دهد یا نه ؟ جواب روشن و صریح این است خیر. شما حق ندارید زندگی مدنیتان را بر اساس اسلام شکل دهید؛ این نه گفتن خیلی صریح است .یعنی ملت ها را از حقوق بسیار اساسی محروم می کنند بعد می گویند حالا شما خواستید یک آهنگ سنتی گوش بدهید آزاد هستید . اینها حاشیه است فرهنگ نیست. فرهنگ عقلانیتی است که زندگی مدنی را می سازد.

وی گفت:  مرداد 1369 یعنی پنجم اوت 1990 میلادی وزرای خارجه کنفرانس اسلامی در قاهره جمع شدند به همین دلایل که بیان کردم گفتند ما در جهان اسلام باید سند حقوق بشر خود را داشته باشیم. لذا اعلامیه حقوق بشر بر اساس اسلام را تصویب کردند. البته این اعلامیه بی نقص نیست. ولی دو نکته کلیدی دارد که همه نقص ها را تحت سایه قرار می دهد و آن این است که ارزش های اسلامی و به خصوص احکام شرعی بنچ مارک است و همه کشورهای اسلامی باید به آن متعهد باشند. روز حقوق بشر اسلامی و کرامت انسانی به مناسبت این اعلامیه تصویب شد.

مشاور امور بین الملل رئیس قوه قضا افزود: به محض اینکه این اعلامیه تصویب شد آنچنان هجمه ای در جهان اتفاق افتاد، در سازمان ملل انواع گروه‌ها از کشورهای مختلف به شکل بسیار  وقیح و صریح گفتند اسلام نمی تواند پایه قرار بگیرد و سکولاریسم و معیارهای غربی ما باید اساس و مبنا باشد و به شدت با آن مخالفت کردند. معنای این مخالفت این است که ملت های اسلامی که نزدیک دو میلیارد جمعیت دارند حق ندارند در کشور خودشان نظام مدنی بر اساس اسلام را عمل کنند .

وی با تأکید بر اینکه ما با دو پدیده روبه رو هستیم گفت: اول؛ تخلفات و تجاوزات وسیع به حقوق انسانها که حتی با همین قوانین خودشان به راحتی قابل توجیه نیست ، دوم؛ عملکرد بسیار مفتضحی که مدعیان حقوق بشر دارند و کاستی های بسیار عمده که در اسناد حقوق بشر سکولار امروز غربی هست ، همه اینها زمینه را آماده کرده برای اینکه ما بحث حقوق بشر اسلامی را هم نظری و هم عملی مطرح کنیم .

لاریجانی در ادامه در پاسخ به اینکه چرا دنیا در برابر این سلطه جویی ساکت است؟ گفت: اینجا نیز با دو پدیده روبه رو هستیم؛ یکی پالش درونی نظام سکولار- لیبرال است . یعنی همانطوری که ما امپراطوری شوروی را داشتیم که در طول 70 سال بر بیش از نصفی از دنیا مسلط شدند و قدرت عظیمی تولید کردند منتهی فرو پاشیدند و این فروپاشی به تعبیر حضرت امام (ره) به خاطر مسائل اقتصادی نبود به دلیل اشکالات اساسی در این تفکر بود ، دقیقا همان اشکالات در تفکر سکولار- لیبرال وجود دارد .

وی با بیان اینکه جهان غرب با یک چالش بسیار جدی درونی روبه رو است، گفت: این یک بخش از قضیه است و نشان می دهد که آنهایی که مؤلف اعلامیه حقوق بشر بودند افول و تناقضات خودشان را در همین اعلامیه خواهند دید. پدیده دوم مربوط به جهان اسلام است . جهان اسلام در یک خواب و عقب افتادگی عظیمی گرفتار است . این همان موضوعی است که سالها ذهن امام (ره) را به خود مشغول کرده بود که چرا ما در جهان اسلام عقب افتاده هستیم. ایشان به یک نتیجه کلیدی رسیدند و آن دوری از تعالیم اسلام و قبول سیطره است. این دو کلیدواژه ای است که انقلاب اسلامی در دنیا مطرخ کرد.

جمهوری اسلامی ایران بعد از 40 سال به یک قدرت تأثیرگذار در منطقه تبدیل شده است


دبیر ستاد حقوق بشر گفت: پدیده ای که ما در دنیای اسلام با آن مواجه ایم برعکس دنیای غرب است؛ این پدیده نهضت بیداری اسلامی است. ما راهی جز این نداریم که حضرت امام توصیه فرمودند. یکی از مسائل اعلامیه این است که افرادی که در سال 1948 این اسناد را نوشتند چه افرادی بودند؟ چرا مسلمان ها حضور نداشتند؟ تنها مسلمانی که در آن کمیته بود یک استاد مسیحی از داتشگاه بیروت بود .

وی با تأکید بر اینکه حالا پس از آن ماجراها، زمان مطالبه گری فرا رسیده، تصریح کرد: ما در دنیای اسلامی مطالبات زیادی داریم. اول اینکه سیطره نباید وجود داشته باشد. سیطره سبب شده عقب افتادگی در جهان اسلام بسیار ریشه دار شود. اگر می بینید ایران اسلامی بعد از 40 سال به قدرت تأثیرگذار منطقه ای تبدیل شده  و دشمنان ما مجبورند دائم ما را تحریم کنند حتی وزیر خارجه ما را تحریم کنند که یک عمل کاریکاتوری و مضحک است ، در واقغ بیان این است که کشور قوی منطقه ای را نمی توانند مهار کنند . تأثیر ما سیطره ای نیست. تأثیرگزاری ما مبتنی بر پیام حضرت امام است. مبتنی بر دکترین مقاومت است.

لاریجانی گفت: در قبال روندی که در غرب وجود دارد ما خود روندی داریم و بخشی از این تطّور هستیم و آن مطالبه گری است . ما باید دست سیطره را قطع کنیم و جایگاه خودمان را در نظام بین المللی مطالبه کنیم. یکی از این جایگاه ها مسئله احیای تفکر حقوق بشری بر اساس تفکر اسلامی است و این حق ماست. اسلام نه دین سیاه است نه سفید. اسلام نه دین عرب است نه دین فارس. خسارت در دوری از این مسیر الهی خیلی بالاست. همانطور که جهان اسلام در دوری از مکتب اهل بیت(ع) خیلی خسارت دیده . ما امروز با یک رسالت عظیم روبه رو هستیم.چون میدانش پیدا شده و یکی از دروازه های بسیار جالب این میدان حقوق بشر است.

وی در ادامه گفت: یکی از دلایلی که جایزه حقوق بشر اسلامی را جمهوری اسلامی در سال های گذشته پیگیری کرده همین امر است . پنجمین دوره این جایزه را روز چهارشنبه جاری اهدا می کنیم. افرادی که جایزه را می برند لازم نیست مسلمان هم باشند . بر اساس 3 نکته نامزدهای دربافت جایزه انتخاب می شوند یکی اینکه واقعا حساسیت نسبت به ظلم هایی که علیه مسلمین صورت می گیرد چه داخل کشورهای اسلامی و چه سراسر دنیا. یکی دیگر حساسیت نسبت به پدیده زشت اسلام هراسی است. سوم اینکه در تبیین حقوق بشر بر اساس عقلانیت اسلامی کار کرده باشند.

دبیر ستاد حقوق بشر افزود: امسال از بین 33 نامزد معرفی شده به ستاد حقوق بشر اسلامی دو نفر انتخاب شده اند که جایزه حقوق بشر اسلامی به آنها تعلق می گیرد. هدف از اهدای این جایزه ایجاد حساسیت به ظلم هایی است که به مسلمانان می شود و اهتمام ورزیدن به احیای تفکر اسلامی در حقوق بشر. حقوق بشر متعلق به غرب نیست ؛ پرچم حقوق بشر مال اسلام است چون کرامت انسانی که در اسلام مطرح است صدقه سر مصوبات سازمان ملل نیست .

وی در پاسخ به اینکه آیا حقوق بشر اسلامی تنها حقوق مسلمان را استیفا می کند یا از حقوق غیرمسلمانان نیز دفاع می کند؟ گفت: من به 3 ضعف که در اسناد حقوق بشری غرب هست اشاره می کنم؛ انسانی که ما در نظر می گیریم انسان مادی تنازل یافته به انسان سکولار نیست . این فراتر از اسلام است یعنی تنازل انسان به یک موجود صرفا مادی تنارل بدی است. بنابراین این یک بحث املأ جهانی است و به درد همه می خورد. 

لاریجانی گفت: مسئله بعدی جهانشمولی است و جهانشمولی را با تعامل به دست می آوریم نه با زور. یعنی همه فرهنگ ها و  مردم دنیا باید با همدیگر در یک تعامل سازنده ای با آزادی و با فراق  و بدون تحمیل برای تحقق کرامت انسانی تلاش کنند. این یک جهانشمولی بسیار تعاملی است نه تحمیلی . حکومت های سکولار تنها با اسلام مخالف نیستند با ادیان الهی مخالفند. فلسطین اشغالی ضد یهودیت است. یهودیان معتقد به حضرت موسی( ع) با رژیم صهیونیستی بد هستند.

وی با تأکید بر اینکه سکولاریسم دشمن همه ادیان است ، گفت: بنابراین پیگیری حقوق بشر اسلامی به طور حتم آثارش جهانی خواهد داشت، یعنی  در صحنه جهانی با مردم دنیا  می توانیم حرف بزنیم ، جهانشمولی با تعامل به دست می آید.

سازمان ملل آلت دست امریکا و کشورهای غربی شده است

دبیر ستاد حقوق بشر در پاسخ به اینکه برای پذیرش حقوق بشر اسلامی در سطح بین المللی باید چه اقداماتی باید صورت گیرد، بیان کرد: در تحولات سیاسی و فکری ما باید آدم های صبور و پیگیر و خستگی ناپذیر باشیم. اینجا بیداری و تأثیر روی آدم ها لازم است . فرصت های طلایی داریم. تکنولوژی مدرن دیجیتال  که توسط برخی علیه ما به کار گرفته می شود نعمت بزرگ الهی برای تبلیغ تفکر درست هم هست .پذیرش از تصور و پیش بینی ما بالاتر است . اگر برای امور حقوق بشر صرفأ به سایت سازمان ملل بروید چیز زیادی نمی بینید. ولی اگر دنبالش بروید می بینید هر روز در دنیا گروهی عیر مسلمان و مسلمان درباره مسائل موضع گیری می کنند و حساسیت دارند.

وی افزود: بیانیه قاهره و اعلام روز حقوق بشر اسلامی یک حرکت جمعی جهان اسلام بوده . نقاط بسیار امیدوار کننده ا وجود دارد ضمن اینکه پدیده هایی که ما با آن روبه رو هستیم یعنی دامن زدن به یک فکر. اگر اروپایی از قرن هفدهم تا 1948 دنبال حقوق بشر خودشان بودند ما 30 ساله این کار را انجام می دهیم بنابراین باید دقیق، پیگیر و حساب شده عمل کنیم. باید در پیگیری حق از آنها سمج تر باشیم.

لاریجانی در خصوص حل اختلافات جهان اسلام ، گفت: این اختلافات عمدتأ  از دو سرچشمه نشأت می گیرد؛ یکی جهل و انحرافاتی که در فکر دینی در دنیای اسلام بعد از رحلت پیامبر گرامی اسلام(ص) پیدا شد و دیگر توطئه های غربی هاست . این دو مکمل هم هستند. یعنی توطئه های غربی روی جهل سوار است . نمونه اش همین پیدایش انقلاب کشومان است. در همان دهه اول معلوم شده با زور نظامی خفه نمی شود. در حالی که محاسبات غربی ها این بود که همان اول می توانند در جا خفه اش کنند. غربی ها دست از مقابله با انقلاب برنداشتند. گفتند ما باید انقلاب اسلامی قلابی درست کنیم همان اسلام آمریکایی که حضرت امام نام بردند.

وی ادامه داد: القاعده را به وجود آوردند. بعد داعش را به وجود آوردند. شعارهای داعش برای توسری خرده های جهان اسلام بسیار جذاب است . احیای خلافت عظیم اسلامی ولی قلابی بود. طراحش اسرائیلی ها، امریکایی ها و غربی ها بودند. چرا توانستند این همه خسارت به دنیای اسلام وارد کنند چون سوار بر جهل شدند. جهل و سیطره جهان کفار بر جهان اسلام با هم هستند و کلید قضیه هم از همین جا پیدا می شود؛ یعنی در جهان اسلام یک مبارزه فکری داریم که باید پرده های جهل را کنار زد.  سلفی گری و تشییع انگلیسی هر دو اسلام قلابی هستند.

دبیر ستاد حقوق بشر گفت: دوم ، مبارزه با سیطره است. نباید فکرکنیم امریکایی ها و غربی ها قدر قدرتند! این تفکر را باید دور کنیم. دکترین مقاومت حضرت امام این است که ما می توانیم. یعنی این دو با هم پیروزی های عظیمی را برای اسلام رقم می زند. تکنیک ما در دل تحریم ها و فشارها و تهاجمات باید گشتن دنبال نقاط کلیدی پیروزی باشد .

وی در خصوص کشورهایی که مورد تهاجم امریکا قرار گرفتند مانند افغانستان ، گفت: ملت افغانستان؛ ناتو و امریکا را شکست داد و این ملت شجاع است اما رهبران آنها نتوانستند حکومت ملی را بر اساس همه مذاهب آن کشور کنار یکدیگر ایجاد کنند، البته دخالت های خارجی نیز این شکاف ها را تشدید کرد. اینکه رئیس جمهور امریکا حرف هایی را مبنی بر از بین بردن ملت افغانستان می زند با تفکرات عوضی که دارد این گفتار از وی بعید نیست.

لاریجانی در پایان خاطرنشان کرد: سازمان ملل به آلت دست امریکا و کشورهای غربی تبدیل شده و کاملاً قابل خریداری است. راهبرد ما در مقابل غربی ها این نیست که صحنه را برای آنها خالی کنیم بلکه باید این کشورها را از سازمان ملل بیرون کنیم مانند بیرون رفتن آمریکا از شورای حقوق بشر سازمان ملل . راهبرد ما مقاومت است و تا پیروزی نهایی این راهبرد را ادامه خواهیم داد.