X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: چهارشنبه 11 دی 1398

ستاد حقوق بشر تأیید مقام معظم رهبری و مجوز شورای عالی امنیت ملی را دارد/ از حضور آقای باقری خرسندم

مشاور عالی ریاست قوه قضائیه، گفت: ستاد حقوق بشر از شأن بالایی برخوردار است چون تأیید مقام معظم رهبری و مجوز شورای عالی امنیت ملی را داراست و از آیت الله رئیسی بابت حمایت‌های ایشان از ستاد و حضور آقای باقری کنی تشکر ویژه دارم.


به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، مراسم آیین تکریم و معارفه معاون امور بین الملل و دبیر ستاد حقوق بشرقوه قضائیه امروز ( چهارشنبه) در سالن کنفرانس ستاد حقوق بشر با حضور حجت‌الاسلام محسنی اژه‌ای معاون اول قوه قضائیه، غلامحسین اسماعیلی سخنگوی قوه قضائیه، حجت الاسلام منتظری دادستان کل کشور، علی اصغر جهانگیر رئیس سازمان زندان‌ها، علی بهادری جهرمی رئیس مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده و و جمعی دیگر از مسئولان قضایی و انتظامی برگزار شد.

دکتر محمد جواد لاریجانی مشاور عالی ریاست قوه قضائیه  و دبیر اسبق ستاد حقوق بشر در ابتدای این جلسه ضمن تبریک میلاد حضرت زینب (س) و روز پرستار، اظهار داشت: حدود سه سال درباره تحول در ستاد حقوق بشر بحث کردم و مدت زیادی لابی کردم و جلسات زیادی برگزار کردیم و الان از آمدن دکتر باقری به این ستاد بسیار خرسندم.

وی با اشاره به تاریخچه ای درباره ستاد حقوق بشر، افزود: اینکه قوه قضائیه به امور حقوق بشر و مسائل بین المللی توجه دارد از یادگارهای آیت الله یزدی است و اولین اقدامی که صورت گرفت این بود که یک شورایی تشکیل شد متشکل از مرحوم حاج آقا خراسانی، آقای ظریف، بنده و دو الی سه نفر دیگر و هر پنج شنبه خدمت ایشان جلسه داشتیم و مسائل حقوق بشری را بررسی می کردیم و تصمیماتی اجرا می شد.

لاریجانی تصریح کرد: اولین نحوه فعالیت قوه قضائیه در صحنه بین الملل با سفر آیت الله یزدی به تانزانیا شروع شد و بعد از آن نیز به این صورت بود که از سوی جمهوری اسلامی هیأت هایی به کمیسیون حقوق بشر اعزام شد از جمله آقای کریمی رئیس وقت دیوان که آنجا اعلام کردند ما گزارشگران موضوعی را می پذیریم. آقای رئیسی و آقای نیری هیأت اعزامی بعدی بودند و این فعالیت تاکنون ادامه داشته است .

وی با بیان اینکه در اواخر ریاست دوره آیت الله یزدی ایده تشکیل ستاد شکل گرفت ، ادامه داد:  در زمان مرحوم آیت الله شاهرودی این طرح شکل قانونی به خود گرفت و هم معاونت امور بین الملل و هم ستاد حقوق بشر تشکیل شد . البته آن زمان ستاد همین شرایط را در سطح معاونین نهادهای مختلف داشت. و ساختار آن از لحاط قانونی هم در روزنامه رسمی اعلام شد و شروع به کار کرد.

مشاور عالی ریاست قوه قضائیه ، گفت: در دوره دوم آیت الله شاهرودی بحث معاونت بین الملل به همان اداره کل تنازل پیدا کرد  و ستاد حقوق بشر به یک نهاد فراقوه ای ارتقاء پیدا کرد در شورای عالی امنیت ملی مطرح شد و رئیس ستاد ریاست محترم قوه قضائیه است و وزرا و اعضای آن مشخص شد و ستاد نقش خط‌ دهی، سازماندهی، نظارت و پیگیری امور حقوق بشری را عهده دار است .

وی باتأکید بر اینکه این نهاد، نهاد بسیار مهمی است ، خاطر نشان کرد: در دوره آیت الله آملی لاریجانی ستاد گسترش ساختاری پیدا کرد . معاونت بین الملل اضافه شد و آقای دکتر غریب آبادی این معاونت را برعهده داشتند و در حال حاضر آقای دکتر تفرشی در این سمت مشغول به کار هستند . آیت الله آملی به تحول محتوایی تأکید داشتند و لذا در مباحث بین المللی بحث های فلسفی و فقهی را مطرح کردیم؛ مثلأ نمونه گفتگوهای ما با دولت ایتالیا که ان‌شاالله در دوره آقای دکتر باقری پیگیری می شود ، یک مدل ایتالیایی است و یادگار دوره آیت الله آملی است .

لاریجانی ادامه داد: بحث های مطروحه در این مدل به این صورت است که ما یک بحث حقوق بشری را انتخاب می کنیم مثل حقوق متهم ، از لحظه‌ای که اتهام متوجه فردی می شود تا انتهای حکم در قانون برای او حقوقی در نظر گرفته شده ، این حقوق بین ما و کشورهای غربی مباحثه می شود و هر دو طرف مبانی نظری این احاکم و حقوق آن را بیان می کنند، آنها بر اساس عقلانیت سکولار - لیبرال و ما براساس عقلانیت اسلامی. این یکی از کارهای مهمی است که حضرت امام ( ره) و مقام معظم رهبری به آن بسیار تأکید دارند که ما از هر فرصتی برای معرفی نظام قظایی خود باید استفاده کنیم .

وی با بیان اینکه نباید در صحنه بین المللی نگران رفتار غربی ها باشیم ، گفت : آن چه که باید برای مهم باشد حرف حساب است و ما حرف حسابمان را صدبار و با صدبیان مختلف تکرا می کنیم و از بیان آن خسته نمی شویم . یکی از کارهای خوب دیگری که باید ادامه پیدا کند بحث پاسخگویی است ؛ یعنی هر کسی که در صحنه بین المللی حرفی علیه ما بزند بلافاصله باید پاسخ شفاهی و کتبی به او بدهیم . این پاسخگویی‌ها زحمت زیادی دارد، آقای حکیمی که از قضات عالیرتبه و باسابقه کشورمان هستند مسئول پاسخگویی به این بخش حقوقی و قضایی هستند منتهی پاسخگویی ها  فقط این بخش را شامل نمی شود، این قسمت اصلی است لذا پاسخ های ایشان دقیق با توجه به مبانی قانونی و امنیتی ما است .

دبیر سابق ستاد حقوق بشر با بیان اینکه پاسخگویی ها باید از جنبه سیاسی و بین المللی نیز مورد توجه قرار گیرد ، افزود: ما هیچ زمینه ای را برای دفاع از اسلام نباید از دست بدهیم . حضرت امام (ره) همان اوایل انقلاب درباره نظرات مختلفی که در خصوص بحث حقوق بشر مطرح می شد،فرمودند: اصلا ما انقلاب کردیم که اسلام را اجرا کنیم بنابراین تعطیل احکام موقوف و احکام باید اجرا شود، ثانیأ؛ سازمان ملل مال غربی ها نیست و باید ما هم بسیار فعال باشیم و برای پاسخگویی از همه ظرفیت های کشورمان استفاده کنیم  و حرف خود را محکم بیان کنید . یعنی به تعبیر مقام معظم رهبری « آتش به اختیار » ما باید پاسخگو باشیم .

وی ادامه داد: رهبری همچنین فرمودند کارهای خود را داهیانه پیش ببرید. این چارچوبی بود که مقام معظم رهبری در طول 30 سال گذشته دقیقأ کل نظام و به خصوص ستاد حقوق بشر را هدایت کردند . بسیار خوشحالم که چارت جدید تحولی قوه قضائیه  در این قسمت آماده شده، مجددأ جداره بین المللی به سطح معاونت ارتقاء پیدا کرد . ستاد حقوق بشر شأن خود را دارد و آقای باقری دو حکم دارند یک حکم معاونت بین الملل دارند، دو حکم دبیری ستاد حقوق بشر.

لاریجانی تصریح کرد: ستاد حقوق بشر مصوبه شورای عالی امنیت ملی  و امضای مقام معظم رهبری را دارد؛ تغییر در آن طبیعتأ همان مسیر را می طلبد، یکی از نهادهای بسیار مبارک نظام است . ان شاالله خداوند به آقای دکتر باقری که هم دارای اخلاق و هم فضل و دانش هستند توفیقات فراوان بدهد؛ نیروی بسیار تازه نفس ، پرکار و فرهیخته ای هستند و ما همه باید سعی کنیم که این نسل مسدولیت ها را به عهده بگیرند. ما هم هر گونه کمکی که لازم باشد دریغ نخواهیم داشت .

مشاور عالی ریاست قوه قضائیه در پایان اظهاراتش، خاطرنشان کرد : در این چند ماه که قرار بود بنده آنچه که لازم است برای ایشان انجام دهم ، در مورد ستاد از هیچ کمکی کوتاهی نکردند و حمایت بسیار وسیعی داشتند و جلسات زیادی با ایشان داشتیم و از ریاست محترم قوه قضا تشکر ویزه دارم . من تعهد شرعی و اخلاقی در حمایت از آیت الله رئیسی دارم ، شرعی از این جهت که ایشان منصوب ولی امر ما هستند و همه ما باید برای کمک به ایشان قیام کنیم به خصوص در جهت اهداف و پروژه های بزرگی که مقام معظم رهبری برعهده ایشان گذاشتند. تعهد اخلاقی بنده هم از جهت رفاقت نزدیک به 35 سال است که با ایشان دارم.