X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: ﺳﻪشنبه 10 تیر 1399

اسماعیلی: درباره خودکشی یا قتل منصوری ابهام وجود دارد/ تحت هیچ شرایطی از خون شهید سلیمانی نمی گذریم

سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری خود به سؤالات حقوقی و قضایی خبرنگاران پاسخ داد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، غلامحسین اسماعیلی در بیست و هشتمین نشست خبری با اصحاب رسانه ضمن گرامیداشت یاد شهید آیت الله دکتر شهید بهشتی و یارانشان، اظهار داشت: تلاش کردیم مراسم هفته قوه قضاییه در دوره تحول را متحول نماییم و به جای پرداختن به مراسم صرفاً نمادین، به تحرک و تلاش در جهت توسعه خدمت‌رسانی به مردم و بررسی مشکلات اصلی کشور بپردازیم.

استقبال سفرای خارجی از برنامه های حقوق بشری قوه قضائیه

وی با اشاره به نشست سفرای خارجی با معاونت بین‌الملل قوه قضائیه و حضور اکثر قریب به اتفاق سفرا و کارداران خارجی حاضر در ایران در این نشست، افزود: برنامه‌های حقوق بشری قوه قضاییه به ویژه اقداماتی که در زندان‌های جمهوری اسلامی ایران در ایام کرونا انجام شده و اقداماتی که در حوزه دادرسی اطفال و نوجوانان در سیستم قضایی ما شکل گرفته، برای آن‌ها تبیین شد و مورد استقبال قرار گرفت و بسیاری از سفرا تقاضای استمرار ملاقات با این قبیل از مقامات قضایی و دریافت گزارشات مکتوب و دستاورد‌های نظام قضایی در این دوره را داشتند.

سخنگوی دستگاه قضا در ادامه به نشست مسئولان دادسرای نظامی تهران با خانواده شهدای حادثه هواپیمای اوکراینی اشاره کرد و گفت: در این نشست که حدود ۸۰ نفر از خانواده شهدا و وکلای آن‌ها شرکت داشتند، حرف‌ها و گلایه آن‌ها شنیده شد و توضیحات لازم برای آن‌ها ارائه گردید. اکثر آن‌ها با کمال رضایت و تشکر از اقداماتی که سازمان قضایی نیرو‌های مسلح جمهوری اسلامی ایران برای پیگیری پرونده انجام داده، جلسه را به پایان بردند.

دستور شورای عالی قضایی برای بررسی راهکارهای عملیاتی تدابیر رهبری

وی یادآور شد: شاه بیت برنامه‌های هفته قوه قضاییه همایش سراسری این هفته و توفیق درک فیض از محضر مقام معظم رهبری بود که به صورت ویدئو کنفرانس با حضور مقامات ارشد قضایی در همه استان‌ها و مسئولان عالی قوه قضاییه در تهران، برگزار شد. بلافاصله روز گذشته دستور جلسه شورای عالی قوه قضاییه به بررسی راهکارهای عملیاتی و اجرایی شدن تدابیر اعلامی از ناحیه مقام معظم رهبری و مطالبات معظم‌له از قوه قضاییه اختصاص پیدا کرد و برنامه‌ریزی جدی برای تحقق منویات و تدابیر اعلامی از ناحیه مقام معظم رهبری در دستور کار ما قرار گرفت.

اسماعیلی در پاسخ به سؤال خبرنگاری درباره علت دستگیری اعضای جمعیت امام علی، گفت: بازداشت این افراد ربطی به سازمان و تشکل مردم نهاد آن‌ها ندارد. افراد دستگیر شده در مظان اتهاماتی قرار گرفته اند که مربوط به شخص آنهاست و برای ما دانشجو بودن موضوعیت ندارد. برای ما مهم این است که یک عمل مجرمانه به این فرد نسبت داده شده و ما باید رسیدگی کنیم. گاهی از تحت تعقیب قرار گرفتن قاضی، کارمند و... می‌پرسند که پاسخ ما همان است که ذکر کردم. اصل بازداشت سه نفر ارتباطی با ساختار تشکیلاتی آن‌ها ندارد و هنوز در آغاز مرحله رسیدگی هستیم، با همان محدودیت‌های قانونی از بیان جزییات موارد اتهامی هم معذورم و پس از مهیا شدن بستر قانونی اطلاعات تکمیلی این اقدام ارائه خواهد شد.

دستگاه قضایی پیگیر ابهام زدایی و شفافیت پرونده قاضی منصوری است

وی درباره مرگ مشکوک متهم منصوری و اینکه جسد وی رویت شده یا خیر؟ بیان کرد: قوه قضائیه به جد پیگیر ابهام‌زدایی و شفافیت این حادثه است چون هم شهروند ایرانی بوده و هم پرونده اتهامی دارد. روایت پلیس بین‌الملل این است که این فرد کشته شده و مستنداتی از جمله تصویر گذرنامه وی را فرستاده است. حسب ظواهر خود فرد است ما قاضی هستیم و با ظواهر حکم نمی کنیم. باید نمونه «دی ان ای» فرد بیاید با بستگانش منطبق شود تا در این ارتباط اظهار نظر کنیم. از طریق وزارت خارجه پیگیریم و مطالبه استرداد جسد را کرده ایم. در مورد قتل و یا خودکشی وی ابهام وجود دارد. تقاضا کردیم هیاتی از پلیس بین الملل،جنایی و پزشکی قانونی به کشور رومانی اعزام شوند اسناد را ببینند تا بتوانیم اظهار نظر قطعی کنیم.

رئیس حوزه ریاست دستگاه قضا در خصوص حکم اعدام سه نفر از معترضان آبان ماه، گفت: پرونده‌ای که درباره اعتراضات آبان ماه به دیوان عالی کشور ارسال شده، هنوز اعاده نشده و رای دیوان عالی کشور مبنی بر تایید حکم به دست ما نرسیده است. چه در حادثه اعتراضات آبان ماه و چه در سایر موارد بار‌ها اعلام کردیم بین اعتراض و اغتشاش تفاوت قائل هستیم. از افرادی که در جریان اعتراضات بازداشت شدند، آنهایی که در وهله اول بازداشت شدند، اکثریت قریب به اتفاق‌شان آزاد شدند و تحت تعقیب بعدی هم قرار نگرفتند و مورد ارفاق هم واقع شدند؛ اما معدود افردی هستند که اغتشاش بپا کردند؛ اموال عمومی را آتش زدند؛ پمپ بنزین، بانک، فروشگاه متعلق به شهرداری و رفاه، پاساژ متعلق به مردم را آتش زدند؛ اینها که اعتراض نیست؛ بالاتر از این، آدم کشتند؛ کسی که جرمی انجام می‌دهد، حتما جامعه انتظار دارد که متناسب با اعمال مجرمانه‌ای که انجام داده، مجازات شود والبته بر مبنای حق و عدل کسی که جرمی انجام نداده، نباید مجازات شود.

وی در خصوص حکم پرونده روح الله زم، گفت: رسیدگی به این پرونده به اتمام رسیده و دادگاه حکم خود را مبنی بر محکومیت روح الله زم صادر کرده است. در پرونده روح الله زم دادگاه ۱۳ مورد از عناوین ریز اتهامات وی را توام باهم از مصادیق افساد فی الارض دانست و به این جهت درباره وی حکم اعدام صادر کرد و بابت چند مورد دیگر که در زمره مصادیق افساد فی الارض نیست، این فرد به مجازات حبس محکوم شده است. چنانچه از ناحیه او یا وکیل وی فرجام‌خواهی شود، پرونده به دیوان عالی کشور ارسال خواهد شد و نهایتا، این دیوان سرنوشت پایانی این پرونده را رقم خواهد زد.

جنایتکارانی که سردار سلیمانی را به شهادت رساندند باید محاکمه شوند

اسماعیلی در ادامه درخصوص پرونده ترور شهید سلیمانی، گفت: بارها اعلام کرده ایم که از خون سردارشهیدمان حاج قاسم سلیمانی نخواهیم گذشت و همچنین اعلام کرده ایم جنایتکارانی که دست به این اقدام تروریستی زده‌اند، حتما بایستی محاکمه شوند. این محاکمه ممکن است در سیستم قضایی جمهوری اسلامی ایران باشد تا جایی که قانون اجازه می دهد و ممکن است در سیستم قضایی کشور عراق به لحاظ محل وقوع جرم باشد و ممکن است در مجامع بین المللی باشد.

وی افزود: به عنوان دستگاه قضایی در بخشی که در صلاحیت مراجع قضایی جمهوری اسلامی ایران است، اقدام کرده ایم و تشکیل پرونده داده ایم و هیات قضایی و هیات مستشاری گذاشتیم و با مجموعه دستگاه قضایی کشور عراق تعاملات و همکاری هایی را انجام دادیم و براساس یافته های بسیار خوبی که در اثر تحقیقات بدست آوردیم، تعدادی از عناصر موثر در این اقدام تروریستی و کشتن انسان های بی گناه را شناسایی کردیم. این فهرست شامل کسانی است که رسما این اقدام تروریستی را به گردن گرفته اند و مسئول صدور دستور و مباشرت در این اقدام تروریستی هستند و همچنین کسانی است که بر اساس اشراف اطلاعاتی بخش های مختلف، مراجع امنیتی و نیروهای مسلح ما در شناسایی عوامل بیگانه دخیل در این حادثه تروریستی معرفی شده‌اند و بر این اساس فهرستی از افراد دقیقا با ذکر سمت، نوع مسئولیت و نقش آفرینی که در این حادثه تروریستی داشتند، ارسال شده است.

وی افزود: تحقیقات اولیه در این مورد انجام و برای این افراد اعلام قرمز صادر و به پلیس بین الملل ارسال شده است و پیگیر هستیم و در هر زمان که به هر کدام از این افراد دسترسی حاصل شود، حتما محاکمه و مجازات می‌شوند و گوشمان نیز به این حرفهای غیر حقوقی برخی از مراجع بین المللی و حتی بعضا نهادهای پلیسی و قضایی تحت تاثیر و تحت نفوذ استکبار جهانی بدهکار نیست. این موضوع اصلا سیاسی و قومی و منطقه ای نیست؛ بلکه یک اقدام تروریستی است. در این حادثه قتل انجام شده و انسانی کشته شده است؛ این اقدام کجا مصداق اقدام سیاسی و موضوع سیاسی است؟ کشتن یک انسان بیگناه که مهمان رسمی کشور عراق بوده و به دعوت رسمی کشور عراق به آن کشور سفر کرده است و خودش نماد مبارزه با تروریسم بین‌المللی و منطقه‌ای بوده، به هیچ عنوان موضوع سیاسی نیست؛ پیگیری یک اقدام تروریستی و قتل نفس است که ما از آن کوتاه نخواهیم آمد.