X
GO
آرشیو از سال 1388 تا مرداد 1399
تاریخ انتشار: دوشنبه 29 اردیبهشت 1399

از کشتار عمدی غیر نظامیان تا هدف قرار دادن خدمه پزشکی

چهل و یکمین روز جهانی قدس در حالی آغاز می شود که سیاست های خطرناک و اشغال طلبانه اسراییل به مرحله تازه ای رسیده است. بر این اساس، دولت اسرائیل با مغتنم شمردن حضور ترامپ در کاخ سفید پس از انتقال سفارت این کشور به بیت المقدس و همچنین پروژه معامله قرن، این بار قصد دارد بخش‌هایی از کرانه باختری رود اردن را که در سال ۱۹۶۷ به اشغال خود درآورده به انضمام خاک خود درآورد.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر، چهل و یکمین روز جهانی قدس در حالی آغاز می شود که سیاست های خطرناک و اشغال طلبانه اسراییل به مرحله تازه ای رسیده است. دولت نتانیاهو که پس از کش و قوس های فراوان و پس از چند انتخابات در نهایت توانست یک دولت ائتلافی شکننده با رقبای خود تشکیل دهد، مسیر تازه ای را در اشغال بیشتر خاک فلسطین و نابودی کامل این سرزمین در پیش گرفته است.

بر این اساس، دولت اسرائیل با مغتنم شمردن حضور ترامپ در کاخ سفید پس از انتقال سفارت این کشور به بیت المقدس و همچنین پروژه معامله قرن، این بار قصد دارد بخش‌هایی از کرانه باختری رود اردن را که در سال ۱۹۶۷ به اشغال خود درآورده به انضمام خاک خود درآورد. 

نتانیاهو و رقیب او بنی گانتس پس از سه دوره انتخابات پارلمانی بالاخره برای تشکیل یک "دولت وحدت ملی" با یکدیگر به توافق رسیدند. از جمله مفاد موافقتنامه این دو الحاق بخش‌هایی از سرزمین‌های اشغالی فلسطین در کرانه باختری رود اردن از روز اول ماه ژوئیه امسال (۱۱ تیر) است. هدف آنها این است که تا دولت دونالد ترامپ در آمریکا رئیس جمهور آمریکاست این طرح را عملی کنند. دولت ترامپ از حامیان جدی دولت اسرائیل و شخص بنیامین نتانیاهو است.

گزارش پیش رو بخش نخست گزارش جامع مرکز حقوق بشر فلسطین ( المرکز الفلسطینی لحقوق الإنسان‌ ) از طیف گسترده ای از نقض حقوق انسانی، جانی و مالی فلسطینی ها در سال 2019 است.

کشتار عمدی و  نقض حق زندگی

در سال 2019 مرکز حقوق بشر فلسطین گزارش کرد که ارتش اسرائیل 82 شهرند غیرنظامی فلسطینی شامل 27 کودک و 8 زن را در مناطق اشغالی کشته است. در این دوره 67 نفر شامل 22 کودک و 7 زن در نوار غزه و 25 نفر شامل 5 کودک و یک زن در کرانه باختری کشته شدند. در این دوره 5253 غیرنظامی شامل 1930 کودک و 180 زن زخمی شدند. گفتنی است، 4918 نفر شامل 1858 کودک و 176 زن در نوار غزه و 359 نفر شامل 72 کودک و 4 زن در کرانه باختری زخمی شدند. امسال بیشتر کشته‌ها و زخمی‌ها در نوار غزه در راهپیمایی بزرگ بازگشت در نوار غزه حضور داشتند. در این اعتراضات 35 غیرنظامی شامل 12 کودک، یک زن و یک بهیار کشته شدند. همچنین 4656 غیرنظامی شامل 1704 کودک، 154 زن، 31 خبرنگار و 68 بهیار زخمی شدند.

در ماه‌های مه و نوامبر در نوار غزه 30 غیرنظامی شامل 9 کودک و 5 زن جان خود را از دست دادند. در این مدت، همچنین 157 نفر دیگر شامل 51 کودک و 19 زن در حملات هوایی علیه نوار غزه زخمی شدند. در بین کشته‌شدگان خانواده‌هایی بودند که منازلشان به طور کامل نابود شده بود.

در منطقه کرانه باختری یازده شهروند فلسطینی شامل 2 کودک کشته شدند و 344 نفر شامل 72 کودک، 4 زن، 10 خبرنگار و 5 بهیار جان خود را از دست دادند. این افراد در طول اعتراضات صلح‌آمیز سازماندهی‌شده علیه سیاست‌های سرکوبگرایانه اسرائیل در مناطق اشغالی و همچنین در عملیات‌های ارتش اسرائیل در شهرها و روستاهای کرانه غربی کشته شدند.

تمام این افراد غیرنظامی به دلیل سیاست غیرمسئولانه‌ی ارتش اسرائیل در زمینه‌ی تیراندازی در مناطق اشغالی کشته شده‌اند. این سیاست شامل تیراندازی به سمت غیرنظامیانی می‌شود که در زمان حادثه هیچ خطری برای حیات سربازان ایجاد نکرده‌اند. این سیاست همچنین در موارد زیر به طور آشکار استفاده شده است: علیه غیرنظامیان حاضر در اعتراضات صلح‌آمیز راهپیمایی بزرگ بازگشت بوده‌اند. ارتش اسرائیل همچنین در موارد متعدد در نواحی پرجمعیت نوار غزه، حملات هوایی را پیاده‌سازی کرده است که به کشته شدن غیرنظامیان از جمله خانواده‌های کامل در منازل خود منجر شده است.

کشتار در اعتراضات راهپیمایی بزرگ بازگشت در نوار غزه

در سال 2019 کاربرد بیش از حد خشونت علیه غیرنظامیان فلسطینی در اعتراضات صلح‌آمیز راهپیمایی بازگشت بزرگ در امتداد مرزهای شرقی و شمالی نوار غزه به کشته شدن 35 غیرنظامی شامل 12 کودک، یک زن و یک بهیار منجر شد. علاوه بر این، 4656 شهروند فلسطینی شامل 1709 کودک، 154 زن، 33 خبرنگار و 68 بهیار در طول اعتراضات زخمی شدند. در اکثر موارد، سربازان اسرائیلی با گلوله‌ی جنگی به طور مستقیم برای کشتن معترضان به سمت آن‌ها شلیک کرده بودند. مطابق با مدارک جمع‌آوری شده، بیشتر افراد کشته شده از ناحیه‌ی بالاتنه از جمله سر، سینه و شکم هدف قرار گرفتند. سربازان اسرائیلی در خاک‌ریز ماسه و پشت سیم‌خاردار پناه گرفته بودند. بیشتر معترضان فلسطینی در فاصله 100 تا 300 متری از جایگاه نیروهای اسرائیلی قرار داشتند. علاوه بر این، 5 غیرنظامی فلسطینی بعد از اصابت مستقیم گلوله‌ی گاز اشک‌آور به ناحیه سر، جان خود را از دست دادند. یک شهروند فلسطینی نیز به دلیل اصابت یک بمب صوتی به ناحیه سر جان خود را از دست داد. علاوه بر این، صدها نفر از معترضان بعد از اصابت گلوله‌های جنگی سربازان مستقر در امتداد ناحیه مرزی در پنج کمپ اصلی برگزاری تظاهرات زخمی شدند. 14 نفر از این معترضان با معلولیت دائمی روبرو شدند.

قربانیان کودک

در سال 2019 ارتش اسرائیل 27 کودک را به قتل رساند. 22 نفر در نوار غزه، 12 نفر در اعتراضات صلح‌آمیز راهپیمایی بزرگ بازگشت، 9 نفر در حملات هوایی و خمپاره‌ای و یک کودک نیز در زمان عبور از منطقه مرزی جان خود را از دست دادند. هم‌زمان، در این مدت 5 کودک در کرانه باختری کشته شدند. 
1- در تاریخ 14 ژانویه عبدل رئوف صلحاح، ساکن کمپین پناه‌جویان جبالیا به دلیل جراحات وارد شده در طول اعتراضات صلح‌آمیز هفتگی در راهپیمایی 11 ژانویه جان خود را از دست داد. یک گلوله‌ی گاز اشک‌آور به طور مستقیم به سمت چپ سر او اصابت کرد. پارگی رگ‌های مغزی به خون‌ریزی و التهاب در ناحیه سرش منجر شد. او در ادامه به بیمارستان الشیفا منتقل شد و روزهای پایانی را در بخش مراقبت ویژه سپری کرد.

2- در تاریخ 13 آوریل ایشاق عبدل موعاتی، ساکن روستای الشوکه در ناحیه شرقی شهر رفح بعد از تحمل جراحات ناشی از تیراندازی ارتش اسرائیل در حادثه‌ی تیراندازی 5 آوریل، جان خود را از دست داد. او به همراه دو دوست خود در حال تلاش برای ورود به داخل خاک اسرائیل بود. نیروهای اسرائیلی در تاریخ سوم آوریل 2019 به سمت این سه کودک فلسطینی تیراندازی کردند. آن‌ها برای پیدا کردن کار به دنبال ورود مخفیانه به اسرائیل بودند. در این حادثه یک گلوله جنگی به ناحیه شکم ایشاق عبدل موعاتی برخورد کرد. دوست دیگر او با نام منصور الشاوی از ناحیه ساق پا زخمی شد. هر سه توسط نیروهای اسرائیلی دستگیر شدند. دو کودک زخمی شده به بیمارستان‌های اسرائیل منتقل شدند. ایشاق تا زمان مرگ در بیمارستان‌های اسرائیل حضور داشت.

3- در تاریخ 14 نوامبر، ارتش اسرائیل به دو خانه در منطقه دیر بلح هجوم بردند که به کشته شدن نه عضو دو خانواده شامل 5 کودک و زخمی شدن 13 نفر از جمله یازده کودک منجر شد. افراد کشته شده شامل موارد زیر بودند: وصیم محمد سالم السوارکاح (13 ساله)، موحناد رسیم صالح السوارکاح ( 12 ساله)، موعاض محمد سالم السوارکاح (7 ساله)، فراس رسمی سالم السوارکاح (2 ساله) و سالم رسمی سالم السوارکاح (3 ساله).
4- در تاریخ 31 نوامبر عبدالله قتیح، نوجوان شانزده ساله‌‌ی اهل حبروت از ناحیه سر مورد اصابت گلوله قرار گرفت و کشته شد. او در حال تلاش برای بالا رفتن از حصار امنیتی در نزدیکی دره حمص در بیت لحم شرقی بود. او قصد داشت برای مراسم نماز به جمع خانواده و آشنایان خود ملحق شود. سربازان مرزی اسرائیلی از فاصله ده متری دو گلوله به سمت او شلیک کردند و وی به بیمارستان منتقل شد.

قربانیان زن

ارتش اسرائیل 8 زن را در مناطق اشغالی به قتل رساند. همه آن‌ها در نوار غزه جان خود را از دست دادند. 6 نفر در حملات هوایی در منازل خود کشته شدند. یک زن فلسطینی همراه با همسر خود در عملیات اعدام فرا قضایی نیروهای اسرائیلی کشته شد. یک زن فلسطینی نیز در اعتراضات راهپیمایی بازگشت جان خود را از دست داد. در تاریخ 11 ژانویه خانم امل مصطفی الترماسی در زمان حضور در اعتراضات صلح‌آمیز راهپیمایی بزرگ بازگشت توسط نیروهای اسرائیلی کشته شد. او از ناحیه سر توسط سربازان اسرائیلی هدف قرار گرفت. الترماسی توسط آمبولانس به بیمارستان الشیفا در شهر غزه منتقل شد، اما بلافاصله جان خود را از دست داد.

 مطابق با گزارش شاهدان عینی، یک خانم نسبتاً مسن در اوایل صبح به نقطه بازرسی می‌رسد و به جای دنبال کردن مسیر تعیین شده برای فلسطینی‌ها وارد مسیر خودروها می‌شود. او سردرگم به نظر می‌رسید و سربازان اسرائیلی بعداً از صرفاً یک هشدار به سمت او شلیک کردند. او در فاصله چند متری از سربازان اسرائیلی قرار داشت و هیچ تهدیدی برای جان آن‌ها ایجاد نکرده بود. در 14 نوامبر، مریم سالم ناصر السوارکاح 33 ساله و یسرا محمد عواد السوارکاح 39 ساله در جریان حملات هوایی اسرائیل کشته شدند. خانه‌های آن‌ها در ناحیه دیر بلح، در جریان بمباران نوار غزه به صورت همزمان مورد هدف قرار گرفت.

لازم به ذکر است که این دو زن به همراه همسران و 5 فرزندشان یک جا کشته شدند. علاوه بر این، 13 عضو دیگر خانواده از جمله 11 کودک نیز زخمی شدند. 

در جریان هدف قرار دادن خدمه پزشکی در سال جاری، 2 پرستار که مشغول انجام وظیفه بودند توسط ارتش اسرائیل کشته شدند. یکی از آن‌ها مشغول ارائه کمک‌های اولیه به فردی زخمی در اردوگاه پناهندگان الدهشه در بیت لحم بود. این فرد به وسیله نیروهای اسرائیلی زخمی شده بود. دیگری هم در اعتراضات بازگشت بزرگ فلسطینی‌ها در شرق جبالیا هنگام خدمت کشته شد. در تاریخ 27 مارس، ساجد الحکیم مظاهر 17 ساله، داوطلب انجمن امداد پزشکی، در اردوگاه پناهندگان الدهشه در جنوب بیت لحم مشغول کمک پزشکی به صالح فرج بود که خود به وسیله شلیک مستقیم نیروهای اسرائیلی به شکمش کشته شد. مظاهر در شرایط وخیم به بیمارستان جامعه عرب در بیت جلا منتقل شد و تقریباً ساعت 08:30 به خاطر شدت جراحات درگذشت.

در 10 ژوئن، محمد سوهی الجودیلی 36 ساله که پزشک آمبولانس اردوگاه پناهندگان البریج بود، به خاطر شدت جراحات‌ از پای درآمد. او در هنگام انجام وظیفه و مراقبت و معالجه مجروحان اعتراضات بازگشت بزرگ فلسطینی‌ها زخمی شده بود. یک گلوله فلزی به بینی الجودیلی برخورد کرد و در ادامه باعث شکستگی شدید جمجمه‌اش شد، بعد از این جراحت او را به بخش پزشکی اردوگاه برده و سپس به بیمارستان القدس در شهر غزه منتقل کردند. پس از گذشت یک ماه از جراحات، الجودیلی به بیمارستان الاهلی در هبرون، کرانه باختری منتقل شد. تقریباً ساعت 13:00 روز دوشنبه 10 ژوئن 2019 بود که پزشکان خبر درگذشت او را اعلام کردند.

گفتنی است، غیرنظامیان در طی بمباران ارتش اسرائیل در مناطق پرجمعیت نوار غزه کشته شدند.
در دو حمله نظامی جداگانه که توسط نیروهای اسرائیلی علیه نوار غزه در ماه مه و نوامبر 2019 انجام شد، 3117 غیرنظامی از جمله 9 کودک و 5 زن کشته شدند. علاوه بر این، 167 نفر دیگر از جمله 51 کودک و 19 زن نیز زخمی شدند. از تاریخ 3 تا 6 مه 2019، هواپیماهای جنگی اسرائیل مستقیماً به سمت جمعیت شلیک می‌کردند. این حملات منجر به کشته شدن 23 فلسطینی شد که از این تعداد چهارده نفر از آن‌ها غیرنظامی بودند. در بین این 14 نفر 3 زن و 3 کودک نیز حضور داشتند. برخی از آن‌ها که از یک خانواده بودند، در داخل خانه‌هایشان کشته شدند. علاوه بر این، 44 نفر دیگر نیز زخمی شدند. در جریان این حملات، هواپیماهای جنگی، توپخانه‌ها و نیروهای پیاده ارتش اسرائیل ساختمان‌های چند طبقه و مسکونی را هدف قرار دادند.

در نتیجه این یورش، 20 خانه شخصی و ساختمان مسکونی، یک مسجد، 3 کارگاه، 20 زمین خالی، چند اتومبیل و موتور سیکلت و استراحتگاه‌ها، املاک عمومی و خصوصی، اماکن آموزشی و پاسگاه مرزی متعلق به گروه‌های مسلح فلسطین هدف قرار گرفت. علاوه بر این، صدها خانواده بی‌خانمان شدند و 2 میلیون فلسطینی نیز به ترس و وحشت افتادند. از 12 تا 14 نوامبر 2019، ارتش اسرائیل حملات هوایی و توپخانه‌ای را علیه مناطق پرجمعیت در نوار غزه آغاز کرد که این خود منجر به کشته شدن فلسطینی‌ها شد.

نیروهای اسرائیلی همچنین خانه‌های غیرنظامیان و مراکزی مثل مرغداری‌ها، نجاری‌ها، فروشگاه‌های تجاری، قایق‌های پلیس و زمین‌های کشاورزی را مورد هدف قرار دادند. بر اساس اسناد مرکز حقوق بشر فلسطینیان، در جریان این حملات 8 خانه کاملاً تخریب شده و 37 خانه‌ی دیگر نیز آسیب جزئی دیدند. علاوه بر این، 4 مرکز تجاری نیز مورد هدف قرار گرفتند.

در ماه مه سال 2019، غیرنظامیانی از یک خانواده در داخل خانه‌شان بر اثر حمله اسرائیل کشته شدند. در تاریخ 5 مه، توپخانه ارتش اسرائیل خانه‌ای متعلق به عبدالرحیم مصطفی ال مادحون 60 ساله را در جنوب یک مدرسه آمریکایی در غرب بیت لاهیه هدف قرار داد. در نتیجه این حمله توپخانه‌ای، خانه به کلی ویران و 4 غیرنظامی از جمله یک زن کشته شدند. 9 نفر نیز در جریان این حمله جراحت برداشتند. نام افراد غیرنظامی کشته شده به این ترتیب است: عبدالرحیم پسر 21 ساله عبدالله عبدالرحیم مصطفی ال مادحون، فادی راغب یوسف بدران 33 ساله و امانی اتفات‌شبان المدحون 36 ساله که 9 ماهه باردار بود.

عصر همان روز، هواپیماهای جنگی اسرائیل موشکی را به سمت طبقه پنجم آپارتمان شماره 12 در مجتمع شیخ زاید، واقع در شمال نوار غزه شلیک کردند. در نتیجه این حمله، 6 غیرنظامی به نام‌های احمد رمضان رجب الغزالی با 30 سال سن، همسرش امان عبدالله موسی غزالی با 29 سال سن و فرزند 5 ماهه آن‌ها به نام راما و عبدالرحمان طلال ابو الجدیان 12 ساله به همراه والدینش طاله عطیه ابو الجدیان و راغده محمد ابو الجدیان به ترتیب با 48 و 46 سال سن، کشته شدند. اجساد کشته‌شدگان صبح روز بعد از زیر آوار کشف شد. علاوه بر این 6 نفر، 9 غیرنظامی که در همان ساختمان زندگی می‌کردند هم جراحاتی جزئی و متوسط برداشتند.

در ماه نوامبر نیز ارتش اسرائیل به حملات خود علیه نوار غزه از طریق نیروی هوایی، دریایی و توپخانه‌ای ادامه داد. در جریان این حملات نیز خانواده‌هایی در نوار غزه کشته شدند. به عنوان مثال 3 برادر که 2 نفر از آن‌ها کودک بودند پس از هدف قرار گرفتن کارگاه نجاری پدرشان جان خود را از دست دادند. در 13 نوامبر، هواپیماهای جنگی اسرائیل دو موشک را به سمت یک کارگاه نجاری متعلق به ایمن فتحی عبدالعال در محله الطوفه شرقی در غزه شلیک کردند. در نتیجه این یورش، کارگاه صدمات شدیدی دید و 3 پسر صاحب کارگاه که 2 تن از آن‌ها کودک بودند، کشته شدند. گفتنی است، ابراهیم 17، اسماعیل16 و احمد 23 سال سن داشتند.

جنگنده‌های اف16 اسرائیل همچنین بدون اخطار قبلی چهار موشک پی در پی به خانه‌ی خانواده السوارکا در منطقه ال برکا دیر البلح شلیک کردند که این حمله منجر به کشته‌شدن تمام اعضای خانواده شد. در مجموع 8 غیرنظامی از جمله 5 کودک کشته و 13 تن دیگر هم زخمی شدند. بر اساس تحقیقات مرکز حقوق بشر فلسطینیان، در هنگام حمله، تقریباً 21 عضو خانواده السوارکا در داخل ساختمان بودند. ارتش اسرائیل در ابتدا ادعا کرد که زیرساختهای نظامی جهاد اسلامی در نوار غزه را مورد هدف قرار داده اما پس از پایان عملیات ارتش اعتراف کرد که هدف آن‌ها یک فرمانده نظامی اسکادران موشکی جهاد بوده است. اما اکنون این فرد در بین کشته شده‌ها نیست. ارتش اسرائیل تاکید کرد که تحقیقات در مورد این حمله آغاز شده است. در 22 نوامبر، محمد السوارکای 40 ساله بر اثر شدت جراحات درگذشت و تعداد تلفات حمله به 9 غیرنظامی افزایش یافت.